Τρίτη 31 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κύμα επιθέσεων και επεισοδιακή επανάληψη της δίκης

Διαδηλώσεις κατά των Βρετανών στη Βασόρα

Associated Press

Διαδηλώσεις κατά των Βρετανών στη Βασόρα
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Επεισοδιακά συνεχίστηκε και χτες η «δίκη» του Σαντάμ Χουσεΐν και των συγκατηγορούμενών του, καθώς ο νέος πρόεδρος Ραούφ Αμπντέλ Ραχμάν, επίσης Κούρδος, φαίνεται ότι αποφάσισε να «επιβληθεί διά του σκληρού του ύφους». Ετσι προκάλεσε γενική αναταραχή αποβάλλοντας από την αίθουσα τον ετεροθαλή αδελφό του Σαντάμ, επίσης κατηγορούμενο, την Κυριακή, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στους υπολοίπους κατηγορουμένους και στους συνηγόρους, οι οποίοι απείλησαν με μποϊκοτάζ, την Τετάρτη, που θα επαναληφθεί η διαδικασία ενώ ζήτησαν τη μεταφορά της διαδικασίας εντός Ιράκ. Ενα από τα βασικά επιχειρήματά τους ήταν και η αιτιολογία της παραίτησης του προηγούμενου προέδρου, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για «παρεμβάσεις της κυβέρνησης»..

Την ίδια ώρα, κύμα επιθέσεων σάρωνε τη χώρα τα τελευταία 24ωρα. Ορισμένες στράφηκαν κατά των κατοχικών δυνάμεων και των συνεργατών τους, όπως χτες στη Νασιρίγια κατά αστυνομικών ή στο Ζουμπάιρ, ορισμένες άλλες, όμως, όπως η βομβιστική επίθεση σε εμπορικό κέντρο γεμάτο αμάχους στην Ισκαντιρίγια ή κατά χριστιανικών εκκλησιών σε Βαγδάτη και Κιρκούκ, αναμφιβόλως μόνο περισσότερη ενδοϊρακινή ένταση μπορούν να προκαλέσουν. Συνολικά, περισσότεροι από 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Μεταξύ των τραυματιών από βομβιστική επίθεση κατά στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής συγκαταλέγονται ο δημοσιογράφος του ABC Μπομπ Γούντραφ και ο εικονολήπτης του Νταγκ Βογκντ, που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τέλος, χτες, διαδηλώσεις έγιναν στη Βασόρα κατά των βρετανικών κατοχικών δυνάμεων και των εκεί ιρακινών στρατευμάτων, μετά τις συλλήψεις μελών της τοπικής αστυνομίας ως υπόπτων για διασυνδέσεις με την αντίσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ