ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 2006
Αρχίζουν με την πώληση πακέτων τραπεζών

Συγκαλείται η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να δρομολογήσει την «αποκρατικοποίηση» της Εμπορικής Τράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της ΑΤΕ κλπ

Επιταχύνει η κυβέρνηση και σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησεων για το 2006 και για το σκοπό αυτό τις αμέσως επόμενες μέρες συγκαλεί τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων. Στις άμεσες προτεραιότητές τους είναι είναι η πλήρης αποχώρηση του Δημοσίου, αλλά και η παράδοση της διοίκησης (μάνατζμεντ) της Εμπορικής Τράπεζας, η πώληση σημαντικών ποσοστών στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στην «Αγροτική Τράπεζα» (ΑΤΕ), καθώς και από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχει ακόμη συμμετοχή το Δημόσιο.

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης περιλαμβάνονται οι παρακάτω επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα:

  • Εμπορική Τράπεζα: Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων ετοιμάζεται η παράδοση και της διοίκησης (μάνατζμεντ) στον ιδιώτη που θα θελήσει να βάλει στο χέρι την τράπεζα. Για την παράδοση της «καταστατικής πλειοψηφίας» η κυβέρνηση -εκτός από την πώληση του 10% που έχει απομείνει στο «στενό Δημόσιο»- σχεδιάζει και την εκποίηση σημαντικών πακέτων ιδιοκτησίας των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων οργανισμών. Σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία μαζί με τον ΟΑΕΔ κατέχουν το 32% των μετοχών της «Εμπορικής Τράπεζας». Η παραχώρηση και της διοίκησης της τράπεζας δίνει ένα ακόμη πρόσθετο κίνητρο στους ιδιώτες, οι οποίοι, αφού συγκεντρώσουν, το αναγκαίο ποσοστό θα γίνουν τα νέα αφεντικά. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ξεμπερδεύει με τη συγκεκριμένη υπόθεση μέχρι το τέλος Μάρτη του 2006.
  • Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται λίγο μετά τη δημοσίευση της κερδοφορίας του πιστωτικού ιδρύματος που σήμερα ανήκει εξολοκλήρου στο Δημόσιο. Σε πρώτη φάση θα δοθεί σε ιδιώτες ποσοστό της τάξης του 25%-30%, ενώ παράλληλα δρομολογείται και η εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο.
  • Αγροτική Τράπεζα: Το επιπλέον ποσοστό παραχώρησης αναμένεται να φτάσει από 10% μέχρι και 15%. Η υλοποίηση των διαδικασιών περαιτέρω ιδιωτικοποίησης αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.
  • Τράπεζα Αττικής: Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μαζί με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (στην ουσία δηλαδή η κυβέρνηση) ελέγχει σήμερα το 38% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, για την οποία επίσης ψάχνουν ενδιαφερόμενους αγοραστές.
«ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΙΙ»
Επεκτείνεται το θαλάσσιο δίκτυο

Το ερευνητικό πρόγραμμα «ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΙΙ», που προκηρύχτηκε πρόσφατα, θα συμπεριλάβει πειραματικά και την παρακολούθηση των τσουνάμι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, ο γενικός γραμματέας έρευνας και τεχνολογίας Γ. Τσουκαλάς και ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ, καθηγητής Γ. Χρόνης. Το νέο πρόγραμμα θαλάσσιων ερευνών είναι ουσιαστικά η εξέλιξη, η δεύτερη φάση, του προγράμματος «ΠΟΣΕΙΔΩΝ Ι». Σύμφωνα με το υπουργείο, το νέο πρόγραμμα είναι αναβαθμισμένο και ενισχυμένο, καθώς το δίκτυο θα καλύψει εκτός από το Αιγαίο, επιπρόσθετα ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα αρχίσει συνεργασία και με τη ΝΑΣΑ σε θέματα δορυφορικής τηλεπισκόπησης.

Για την επέκταση του συστήματος θα χρειαστούν 9 εκατ. ευρώ. Το 75% της δαπάνης θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης θα προστεθούν στο σύστημα 5 νέοι πλωτοί ωκεανογραφικοί μετρητικοί σταθμοί στο Ιόνιο και στο Κρητικό Πέλαγος. Το δίκτυο «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» συμμετέχει σε σημαντικές έρευνες και εφαρμογές της Θαλάσσιας Επιστήμης, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επιτροπή για τις αρμονικές συχνότητες

Ομάδα εργασίας για τη μελέτη των αρμονικών συχνοτήτων και δινορευμάτων στο σύστημα Μεταφοράς και Διανομής, αποφάσισε να συστήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, με πρόεδρο τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ν. Στεφάνου. Οπως επισημαίνει το υπουργείο, οι αρμονικές συχνότητες εισέρχονται στα ηλεκτρονικά συστήματα και δημιουργούν προβλήματα σε ευαίσθητα συστήματα, όπως ιατρικά μηχανήματα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κ.ά., ενώ δημιουργούν τα δινορεύματα στους μετασχηματιστές υπερυψηλής, υψηλής και μέσης τάσης, οπότε αυξάνονται οι θερμικές απώλειες στο σύστημα.

Η επιτροπή, εκτός από τη μελέτη, θα πρέπει να υποβάλει στο υπουργείο πόρισμα για την αντιμετώπιση των απωλειών στις γραμμές μεταφοράς, το αργότερο μέχρι το τέλος του Απρίλη. Το υπουργείο αναφέρει ότι η βελτίωση κατά 1% των απωλειών αντιστοιχεί σε 70MW και αν επιτευχθεί βελτίωση κατά 4%, το κέρδος υπολογίζεται σε 300MW και το αντίστοιχο κόστος λειτουργίας και συντήρησης μιας ανάλογης ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας.

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ελληνικά Ταχυ... διαφημιστήρια

Σε... Κέντρα Διακίνησης Διαφημιστικών Φυλλαδίων ιδιωτικών σχολών έχουν μετατρέψει οι κυβερνώντες τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ). Λέτε να είναι η προκαταρκτική εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής περί «συμπράξεων του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα» ή κάτι άλλο; Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Οκτώβρη, σε περίοπτη θέση (δεξιά και αριστερά από τις θυρίδες συναλλαγής) του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ στη Νέα Ιωνία δέσποζαν τέσσερις ντάνες με... διαφημιστικά φυλλάδια αλυσίδας φροντιστηρίου ξένων γλωσσών. Προφανώς ο ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου εξασφάλισε - άγνωστο με ποιο τρόπο - τη δωρεάν διακίνηση του διαφημιστικού του εντύπου, μέσω των ΕΛΤΑ! Χτες ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στο Ιλιο. Αυτή τη φορά, μέσω των ΕΛΤΑ, διακινήθηκε δωρεάν διαφημιστικό υλικό, ιδιωτικού... Κέντρου Σπουδών Πληροφορικής. Μάλιστα οι ιδιοκτήτες του... Κέντρου διαφημίζουν ότι «παρέχουν» βοήθεια «για εύρεση εργασίας», «αναγνωρισμένα πτυχία πρόσληψης στο Δημόσιο», αλλά και «επιπλέον μόρια» (ΑΣΕΠ κλπ.)!!!

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Αποσύρονται παιδικά αδιάβροχα

Απαγορεύτηκε η διάθεση παιδικών αδιάβροχων μάρκας Marmot μοντέλο Boys & Girls PreCIP Jackets, καθώς κρίθηκε ότι μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό στα παιδιά. Συγκεκριμένα, χτες έγινε γνωστό - μέσω του Συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών - ότι οι βρετανικές αρχές έκριναν ως μη ασφαλή τα παραπάνω αδιάβροχα λόγω του ελαστικού κορδονιού περίσφιξης που δεν επιτρέπεται να τοποθετείται από το νέο κανονισμό για την ασφάλεια των παιδικών ενδυμάτων.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, μέσα στο 2005, έχουν διατεθεί στην ελληνική αγορά 120 τεμάχια από το συγκεκριμένο μοντέλο από την εταιρία ALPAMAYO ΑΕ. Οι καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους το αδιάβροχο, καλούνται να το επιστρέψουν στο κατάστημα από το οποίο το προμηθεύτηκαν. Το κατάστημα θα τους επιστρέψει ποσό ίσο με την αξία αγοράς του προϊόντος ή θα τους το αντικαταστήσει με άλλο προϊόν της ίδιας εταιρίας.

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ
Αύξηση 3,3% στο 11μηνο 2005

Στα είδη πρώτης ανάγκης στρέφεται το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της λαϊκής κατανάλωσης, ενώ ταυτόχρονα οι μεγάλες αλυσίδες τροφίμων (σούπερ μάρκετ) αποσπούν ολοένα και μεγαλύτερα μερίδια αγοράς εκτοπίζοντας τις μικρότερες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, στο 11μηνο Γενάρη-Νοέμβρη 2005 ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο (δηλαδή ο αποπληθωρισμένος τζίρος) εμφανίζει αύξηση 3,3%. Στα «καταστήματα ειδών διατροφής» η αύξηση φτάνει σε 6% έναντι μόλις 0,7% στις λοιπές κατηγορίες καταστημάτων.

Η μάζα της λαϊκής κατανάλωσης στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ) εμφανίζει αύξηση σε ποσοστό 5,6% έναντι αύξησης 1,7% στα πολυκαταστήματα, 1,4% στην κατηγορία «ένδυση - υπόδηση» και 0,7% στα «έπιπλα - ηλεκτρικά είδη - οικιακός εξοπλισμός». Αντίθετα, πτώση 1,4% καταγράφεται στα καταστήματα «βιβλίων - χαρτικών - ειδών δώρου».

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ με αντικείμενο τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, συγκαλεί αύριο η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας.

Πρόκειται για ομόφωνη απόφαση του ΔΣ που καλεί στη σύσκεψη Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις, αύριο Τετάρτη, 1 Φλεβάρη στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της (Πατούσα 3). Στην πρόσκλησή της η ΟΒΣΑ τονίζει ότι είναι αναγκαίο να καταληχτεί από κοινού το πώς θα αντιμετωπιστούν αυτά τα μέτρα που αν εφαρμοστούν οι συνέπειες θα είναι τραγικές.

«Παράταση» για τα μεταλλαγμένα

Για ακόμη 18 μήνες θα απαγορεύεται στη χώρα μας η εμπορία σπόρων των γενετικά τροποποιημένων υβριδίων καλαμποκιού με την κωδική ονομασία ΜΟΝ810, της αμερικανικής εταιρίας MONSANTO, έπειτα από τη χτεσινή απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η σχετική υπουργική απόφαση διευρύνει τον αριθμό των υπό απαγόρευση 17 υβριδίων, που περιελάμβανε η προηγούμενη, σε 31.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ