Τρίτη 31 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 2006
Αρχίζουν με την πώληση πακέτων τραπεζών

Συγκαλείται η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να δρομολογήσει την «αποκρατικοποίηση» της Εμπορικής Τράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της ΑΤΕ κλπ

Επιταχύνει η κυβέρνηση και σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησεων για το 2006 και για το σκοπό αυτό τις αμέσως επόμενες μέρες συγκαλεί τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων. Στις άμεσες προτεραιότητές τους είναι είναι η πλήρης αποχώρηση του Δημοσίου, αλλά και η παράδοση της διοίκησης (μάνατζμεντ) της Εμπορικής Τράπεζας, η πώληση σημαντικών ποσοστών στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στην «Αγροτική Τράπεζα» (ΑΤΕ), καθώς και από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχει ακόμη συμμετοχή το Δημόσιο.

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης περιλαμβάνονται οι παρακάτω επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα:

  • Εμπορική Τράπεζα: Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων ετοιμάζεται η παράδοση και της διοίκησης (μάνατζμεντ) στον ιδιώτη που θα θελήσει να βάλει στο χέρι την τράπεζα. Για την παράδοση της «καταστατικής πλειοψηφίας» η κυβέρνηση -εκτός από την πώληση του 10% που έχει απομείνει στο «στενό Δημόσιο»- σχεδιάζει και την εκποίηση σημαντικών πακέτων ιδιοκτησίας των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων οργανισμών. Σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία μαζί με τον ΟΑΕΔ κατέχουν το 32% των μετοχών της «Εμπορικής Τράπεζας». Η παραχώρηση και της διοίκησης της τράπεζας δίνει ένα ακόμη πρόσθετο κίνητρο στους ιδιώτες, οι οποίοι, αφού συγκεντρώσουν, το αναγκαίο ποσοστό θα γίνουν τα νέα αφεντικά. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ξεμπερδεύει με τη συγκεκριμένη υπόθεση μέχρι το τέλος Μάρτη του 2006.
  • Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται λίγο μετά τη δημοσίευση της κερδοφορίας του πιστωτικού ιδρύματος που σήμερα ανήκει εξολοκλήρου στο Δημόσιο. Σε πρώτη φάση θα δοθεί σε ιδιώτες ποσοστό της τάξης του 25%-30%, ενώ παράλληλα δρομολογείται και η εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο.
  • Αγροτική Τράπεζα: Το επιπλέον ποσοστό παραχώρησης αναμένεται να φτάσει από 10% μέχρι και 15%. Η υλοποίηση των διαδικασιών περαιτέρω ιδιωτικοποίησης αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.
  • Τράπεζα Αττικής: Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μαζί με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (στην ουσία δηλαδή η κυβέρνηση) ελέγχει σήμερα το 38% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, για την οποία επίσης ψάχνουν ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ