ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΔΙΚΗ 17Ν»
Απόρριψη ενστάσεων εισηγήθηκε η εισαγγελέας

Με τις αγορεύσεις των εισαγγελέων της έδρας συνεχίστηκε χτες η δίκη για την υπόθεση της «17Ν» στο πενταμελές Εφετείο.

Η τακτική εισαγγελέας Ευτέρπη Κουτζαμάνη εισηγήθηκε την απόρριψη της ένστασης για ακυρότητα των προανακριτικών απολογιών των κατηγορουμένων, που έχουν υποβάλλει οι συνήγοροι υπεράσπισης. Σε κάποιο σημείο της αγόρευσης η εισαγγελέας χαρακτήρισε, στην ουσία, συλλήβδην τους κατηγορουμένους ως μέλη της «17Ν», υποστηρίζοντας ότι «εδώ έχουμε να κάνουμε με πρόσωπα που ήταν μέλη μιας οργάνωσης που επί 27 χρόνια είχε δράση, με πρόσωπα που ακολουθούσαν κανόνες συμπεριφοράς, που ήταν εξασκημένα στη συνωμοτικότητα και την παρανομία. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ξεγελάστηκαν από την "αντιτρομοκρατική" και υπέγραψαν τις απολογίες τους χωρίς να γνωρίζουν τα δικαιώματα που τους παρέχει ο νόμος». Η θέση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της συνηγόρου υπεράσπισης Γιάννας Κούρτοβικ, η οποία έκανε λόγο για προφανή προκατάληψη και μεροληψία, η οποία συνιστά λόγο εξαίρεσής της. Η συνήγορος δήλωσε πως επιφυλάσσεται για την υποβολή αίτησης εξαίρεσης. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Δ. Βερτέλης υποστήριξε την άποψη πως οι αναφορές της εισαγγελέα βασίζονταν στο κατηγορητήριο.

Στο θέμα της παρουσίας των αστυνομικών κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων ισχυρίστηκε πως δεν παραβιάστηκε η μυστικότητά της διότι σκοπός τους ήταν η προστασία της ζωής των δικαστικών λειτουργών και των κατηγορουμένων. Επιφυλάχτηκε δε ως προς το σκέλος εκείνο της ένστασης που αφορά τα βασανιστήρια που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν ορισμένοι κατηγορούμενοι. Ανέφερε ότι για να υποβάλλει την πρότασή της θα πρέπει να προηγηθεί η ανάγνωση του αποδεικτικού υλικού που υπάρχει στα πρακτικά της πρωτόδικης δίκης και αφορά τις συνθήκες νοσηλείας του Σάββα Ξηρού.

Στη χτεσινή συνεδρία διαβάστηκε δήλωση του τελευταίου, στην οποία αναφέρει: «καταδικάστηκα με βάση κατηγορίες που προέκυψαν από βασανιστήρια και ανακρίσεις ενώ βρισκόμουν ετοιμοθάνατος στην εντατική, όπως παραδέχεται και η πρωτόδικη απόφαση. Στην εντατική έγινε και η κύρια ανάκριση, χωρίς να μου δοθεί παρά 48ωρη προθεσμία για πάνω από 240 κατηγορίες, χωρίς να μου δοθεί καν η δικογραφία».

Εξάλλου με την έναρξη της διαδικασίας οι δικηγόροι Γιάννα Κούρτοβικ και Γ. Γκουντούνας υπέβαλαν αίτημα αυτοτελούς εξέτασης των συνθηκών που επικράτησαν στον «Ευαγγελισμό» κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του Σάββα Ξηρού.

Ο σωστός προσανατολισμός το ζητούμενο

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη σε εκδήλωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης

«Το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας όταν είναι σωστά προσανατολισμένο και με σωστά εκπαιδευμένο και αμειβόμενο προσωπικό, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και στην εμπέδωση της ασφάλειας», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης χαιρετίζοντας, χτες το πρωί, στην εκδήλωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης όπου παρουσίασε τα αποτελέσματα της αντιεγκληματικής πολιτικής για το 2005 και το σχέδιο δράσης για το 2006. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων φορέων του νομού.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στην παρέμβασή του σημείωσε πως δεν έχει εξακριβωθεί ότι είναι η περισσότερη αστυνόμευση που μπορεί να φέρει αποτελέσματα σχετικά με την καταπολέμηση του εγκλήματος. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως το πρόβλημα της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας, θα πρέπει να εξεταστεί λαμβάνοντας υπόψη τα αίτια που το γεννούν. Τόνισε, έτσι, πως η ποιοτική και σωστά προσανατολισμένη αστυνόμευση μπορεί να χτυπήσει το οργανωμένο έγκλημα που, άλλωστε, αποτελεί και το σημαντικότερο πρόβλημα. Σε καμία περίπτωση όμως, διευκρίνισε, η δράση της Αστυνομίας δε θα πρέπει να στρέφεται σε βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών. Η Αστυνομία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μηχανισμός στα χέρια του κεφαλαίου για την αποτελεσματικότερη επίθεση που διεξάγει σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού, υπογράμμισε.

Τέλος, αναφερόμενος στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ επανέλαβε πως το Κόμμα στέκεται αλληλέγγυο στους διεκδικητικούς αγώνες του κλάδου και κάλεσε την κυβέρνηση να αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της, αναγνωρίζοντας το επικίνδυνο και ανθυγιεινό του επαγγέλματός τους και ικανοποιώντας τις θεσμικές και οικονομικές διεκδικήσεις τους.

Καταζητούμενος ο Κ. Βηλανάκης

Καταζητούμενος είναι, πλέον, από τις αστυνομικές αρχές ο Κ. Βηλανάκης, ύστερα από το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του. Ο Κ. Βηλανάκης οδηγήθηκε τη Δευτέρα στο γραφείο της Α' τακτικής ανακρίτριας Λάρισας για να απολογηθεί, κατηγορούμενος, για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος». Οταν η ανακρίτρια του ανακοίνωσε ότι κρίνεται προφυλακιστέος, τότε εκμεταλλεύτηκε το χρονικό διάστημα έως ότου ενημερωθούν οι αστυνομικοί για να τον οδηγήσουν στις φυλακές και εξαφανίστηκε.

Κηδεύτηκε στη Λάρισα ο Μαξίμ Ζιλίμ

Στη Λάρισα κηδεύτηκε τελικά ο 23χρονος Ρώσος Μαξίμ Ζιλίμ, καθώς κανείς δεν ενδιαφέρθηκε, προκειμένου να μεταφερθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του για να ταφεί. Η κηδεία του έγινε με τη διαδικασία που ακολουθείται για τους άπορους, ύστερα από ένα μήνα παραμονής της σορού του στο νεκροτομείο του Νομαρχιακού Νοσοκομείου της πόλης, κατόπιν εντολής της Εισαγγελίας Λάρισας.

Αρχικά, με τον εντοπισμό του 23χρονου Ρώσου δραπέτη, που δολοφόνησε τους δύο αστυνομικούς στην Τρυγώνα Τρικάλων, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα είχε ζητήσει τη συνδρομή της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, ώστε το γραφείο να μεταφέρει τη σορό του στη Ρωσία. Υστερα, όμως, από το σάλο που δημιουργήθηκε σχετικά με τα αίτια του θανάτου του, παρέμεινε στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο και για τη διενέργεια της δεύτερης νεκροψίας, στις 4 Γενάρη κι από τότε δε διατύπωσε νέο αίτημα για τη μεταφορά της σορού στην πατρίδα του.

Επίθεση με βόμβες μολότοφ σημειώθηκε προχτές το βράδυ εναντίον υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας, ενώ την ίδια ώρα άγνωστοι κατέστρεφαν άλλο υποκατάστημα της τράπεζας στην οδό Ακαδημίας. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 10, άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότοφ στο υποκατάστημα της οδού Πανεπιστημίου 40, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν οι δύο φύλακες της τράπεζας. Τη στιγμή που γινόταν η επίθεση των αγνώστων στην Πανεπιστημίου, άλλη ομάδα κατέστρεφε το χώρο του υποκαταστήματος της Εθνικής στην οδό Ακαδημίας 68. Η Αστυνομία προχώρησε σε δύο προσαγωγές υπόπτων.

Αφαντοι οι ληστές

Αφαντοι παρέμεναν μέχρι χτες το βράδυ οι ληστές που αφαίρεσαν από το υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στη Δραπετσώνα περίπου 25.000 ευρώ. Η Αστυνομία και το Λιμενικό πραγματοποίησαν επιχείρηση στο λιμάνι του Πειραιά, χωρίς όμως να τους εντοπίσουν.

Συγκεκριμένα, στις 10.20, δύο ένοπλοι εισέβαλαν στο υποκατάστημα της Αγροτικής και αφαίρεσαν το παραπάνω ποσό. Στη συνέχεια διέφυγαν πεζή. Ενα τηλεφώνημα όμως στην Αμεση Δράση, που ανέφερε πως οι ληστές χρησιμοποίησαν μοτοσικλέτα και έχουν καταφύγει στο λιμάνι του Πειραιά, κινητοποίησε την Αστυνομία και το Λιμενικό, ενώ έκλεισαν οι πύλες του λιμανιού. Ειδικότερα, δυνάμεις των ΕΚΑΜ και αντίστοιχες του Λιμενικού, έφτασαν στο λιμάνι και άρχισαν ελέγχους. Λίγο αργότερα, ένα δεύτερο τηλεφώνημα τόνιζε πως οι ένοπλοι είχαν βρει καταφύγιο στο πλοίο «Ροδάνθη».

Παρά τους εκτεταμένους ελέγχους τόσο στο «Ροδάνθη» όσο και στα πλοία «Ετζίαν Γκλόρι», «Αννα Μαρού» και «Μιλένα», οι δράστες δε βρέθηκαν. Κατά την επιχείρηση, χρησιμοποιήθηκαν χειροβομβίδες λάμψης - κρότου, ενώ βατραχάνθρωποι έψαχναν μέσα στα νερά του λιμανιού. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι. Από εκείνη την ώρα, άνοιξε το λιμάνι και τα πλοία αναχώρησαν κανονικά για τους προορισμούς τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ