ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Θηλιά 66,5 δισ. ευρώ για τα νοικοκυριά

Στο 37% του ΑΕΠ φτάνει ο δανεισμός των νοικοκυριών, που σύμφωνα με την Τράπεζας της Ελλάδας αυξάνεται με ρυθμό πάνω από 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα

Λίπασμα στα κέρδη του τραπεζικού κεφαλαίου είναι η εφαρμοζόμενη πολιτική, η οποία αποτελεί και τον καλύτερο κράχτη των ποικιλώνυμων τραπεζικών δανείων. Η «θηλιά» του τραπεζικού δανεισμού γύρω από τα εισοδήματα των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων στο τέλος Νοέμβρη του 2005 ξεπέρασε τα 66,5 δισ. ευρώ, φτάνοντας στο 37% του ΑΕΠ που παράχτηκε το 2005. Η μάζα του συνολικού δανεισμού σε ετήσια βάση διογκώθηκε σε ποσοστό 30,3%. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι ο υπερδανεισμός μαζί με την τοκογλυφική πολιτική των τραπεζών δυναμιτίζει και αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των λαϊκών νοικοκυριών σε όφελος της κερδοφορίας του τραπεζικού κεφαλαίου. Ο δανεισμός των νοικοκυριών στις τράπεζες -αυξάνεται με ρυθμό πάνω από 1 δισ. ευρώ το μήνα (νέα δάνεια)! Η απειλή είναι άμεση για τα δάνεια των νοικοκυριών που έχουν μπει στο «κόκκινο» (σε καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες) και τα οποία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία υπολογίζονται σε περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ.

Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το μήνα Νοέμβρη του 2005 εμφανίζουν τα παρακάτω:

  • Η συνολική μάζα του δανεισμού των νοικοκυριών εκτοξεύτηκε στα 66,5 δισ. ευρώ (από 51 δισ. ευρώ το Νοέμβρη του 2004) με ποσοστό αύξησης 30,3%. Σημειώνουμε πως στα ποσά αυτά εμφανίζονται και οι λεγόμενες «τιτλοποιήσεις δανείων», οι οποίες συνεχίζουν να αποτελούν δανεισμό των νοικοκυριών, αλλά η Τράπεζα της Ελλάδας τις καταχωρίζει ξεχωριστά
  • Στεγαστικά δάνεια: Εφτασαν στα 43,5 δισ. ευρώ (από 33 δισ. ευρώ το Νοέμβρη του 2004) με το ποσοστό αύξησης να διαμορφώνεται σε 31,5%.
  • Καταναλωτικά δάνεια: Εκτινάχτηκαν σε 21,5 δισ. ευρώ από 16,6 δισ. ευρώ το Νοέμβρη του 2004 συνεχίζοντας με ραγδαία άνοδο της τάξης του 30%.
  • Τα δάνεια των επιχειρήσεων έφτασαν στα 69,7 δισ. ευρώ με ετήσια αύξηση 6,6%.
  • Ο συνολικός δανεισμός (για νοικοκυριά και επιχειρήσεις) έφτασε σε 136,2 δισ. ευρώ ή στο 76% του ΑΕΠ που παράχτηκε μέσα στο 2005.
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΑΛΑΤΙΟΥ
Οι 8 στις 10 εταιρίες παραπλανούν με τις ετικέτες!

Αντί για κυρώσεις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δίνει 3 μήνες περιθώριο στις εταιρίες να ...συμμορφωθούν

Οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο επεξεργασίας και συσκευασίας άλατος παραβιάζουν τη νομοθεσία στην ονομασία πώλησης και στον κατάλογο των συστατικών. Μεγάλα ποσοστά παραβατικότητας διαπιστώνονται ακόμα στην επισήμανση σχετικά με τις συνθήκες διατήρησης και χρήσης, με τον τρόπο παραγωγής και την ημερομηνία ελάχιστου χρόνου διατήρησης. Τα παραπάνω προκύπτουν από την έρευνα που διενήργησε το υπουργείο Ανάπτυξης στις συσκευασίες αλατιού και σκευασμάτων αλατιού για τη σύννομη ή όχι επισήμανση.

Ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε σε 50 σήματα, εντόπισε τις εξής παραβάσεις (στην παρένθεση ποσοστό παραβατικότητας):

  • Ονομασία πώλησης (80%): Ενώ σύμφωνα με τη νομοθεσία το αλάτι πρέπει να φέρει ενδείξεις όπως «μαγειρικό αλάτι ή κοινό αλάτι», «καθαρισμένο μαγειρικό αλάτι», «επιτραπέζιο αλάτι» ή «ιωδιούχο αλάτι», στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ονομασίες δεν ανταποκρίνονταν στις προδιαγραφές που ορίζει ο Κωδικός Τροφίμων Ποτών.
  • Κατάλογος συστατικών (82%). Δηλαδή, δεν είναι πλήρης ο κατάλογος των συστατικών.
  • Ημερομηνία ελάχιστης διατήρησης (40%).
  • Συνθήκες διατήρησης - χρήσης (72%): Απουσιάζει ή είναι ατελής η ένδειξη «να μην εκτίθεται στις ηλιακές ακτίνες και να διατηρείται σε χώρο σκιερό, ξερό και δροσερό».
  • Επωνυμία παρασκευαστή ή συσκευαστή ή πωλητή στην ΕΕ (12%).
  • Ενδειξη για τη χρήση στην παρασκευή φαγητών (36%). Ενώ ο Κώδικας προβλέπει ότι στις συσκευασίες αλατιού πρέπει να αναγράφεται «υπόδειξη ότι αυτό μπορεί να χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαγητών», η ένδειξη αυτή είτε δεν υπάρχει είτε αντικαθίσταται από την ένδειξη «μαγειρικό» ή «για επιτραπέζια χρήση».
  • Διάκριση μεταξύ ομοειδών προϊόντων (14%).
  • Παραπλάνηση ως προς την καταγωγή (4%) και τον τρόπο παραγωγής (54%).

Οι εταιρίες κλήθηκαν εγγράφως να προσαρμόσουν τις ετικέτες τους μέσα στο επόμενο 3μηνο.

Στρατηγική συμμαχία κυβέρνησης - «Microsoft»

Σε «στρατηγική συμμαχία» με τον κολοσσό της πληροφορικής, την εταιρία «Microsoft» προχώρησε η κυβέρνηση, με σχετική συμφωνία που υπογράφηκε στη Λισαβόνα από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και τον μεγαλοεπιχειρηματία Μπιλ Γκέιτς. Με τη συμφωνία αυτή, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και η ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας προσδένονται στο άρμα του συγκεκριμένου μονοπωλίου.

Η «στρατηγική συμφωνία», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της «Microsoft», περιλαμβάνει την ίδρυση στην Ελλάδα ενός «Κέντρου Καινοτομίας» που «θα υποστηρίζει τις προσπάθειες της ακαδημαϊκής κοινότητας και των εταιριών λογισμικού με στόχο την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής που θα είναι ανταγωνιστικές στη διεθνή αγορά». Πρόκειται για μια ακόμη σύμφυση ανάμεσα στο κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο.

Είναι φανερό πως η «Microsoft» θα αξιοποιεί δωρεάν το ντόπιο επιστημονικό δυναμικό στην κατεύθυνση των δικών της στρατηγικών και επιχειρηματικών επιλογών. Είναι φανερό επίσης ότι το υπό ίδρυση «Κέντρο Καινοτομίας» θα επιδοτηθεί με ζεστό και δωρεάν χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η συμφωνία υπογράφτηκε στο πλαίσιο του «Φόρουμ Ευρωπαίων Ηγετών» που έγινε στη Λισαβόνα κάτω από την αιγίδα της «Microsoft». Παρόντες από την ελληνική πλευρά ήταν και ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας καθώς και η δήμαρχος Αθήνας Ντ. Μπακογιάννη.

«AVIN OIL»
Αφερέγγυα στις υποχρεώσεις της στο δημόσιο!

Το ποσό των 5,93 εκατ. δολαρίων θα πρέπει να καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο η εταιρία πετρελαιοειδών προϊόντων «AVIN OIL», συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, για ανεκτέλεστη σύμβαση προμήθειας πετρελαίου DIESEL στο δημόσιο. Την εισήγηση αυτή έκανε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός είχε υπογραφεί το 1979, όπου η «AVIN OIL» υποχρεώνονταν να προμηθεύσει το δημόσιο με 90.000 τόνους πετρελαίου. Η εταιρία παρέδωσε μόνο τους 40.000 τόνους, όπως προβλέπονταν από τη συμφωνία, ενώ τους υπόλοιπους 50.000 τόνους αρχικά καθυστέρησε να τους παραδώσει και στη συνέχεια επικαλέστηκε διάφορα κωλύματα. Μεταξύ των κωλυμάτων ήταν η επιβάρυνση των εξόδων μεταφοράς από το δημόσιο, αν και η σύμβαση προέβλεπε ότι η παράδοση θα γινόταν με δαπάνες της εταιρίας (παράδοση cif). Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η εταιρία της οικογένειας Βαρδινογιάννη να μην παραδώσει ποτέ τους 50.000 τόνους στο δημόσιο, αν και πέρασαν πάνω από 25 χρόνια, ενώ το δημόσιο προμηθεύτηκε το πετρέλαιο από άλλη εταιρία, με μεγαλύτερη τιμή, λόγω αύξησης του πετρελαίου.

Ο Δ. Λινός στη χτεσινή Ολομέλεια του Αρείου Πάγου πρότεινε να απορριφθεί η αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει η εταιρία. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Ανακαλούνται οχήματα της «DAIHATSU»

Ανακαλούνται από την εταιρία «AGRIPAN SA», γενική αντιπροσωπεία αυτοκινήτων «DAIHATSU» στην Ελλάδα ελαφριά επαγγελματικά οχήματα «DAIHATSU» μοντέλο «Hijet». Η ανάκληση αφορά 513 οχήματα του συγκεκριμένου μοντέλου για έλεγχο της ροπής σύσφιξης του παξιμαδιού ακραξονίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210. 3485.000.

«ΤΥΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ»
Μεταβιβάσεις μετοχικών πακέτων

Συνεχίστηκαν οι αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρίας «Τηλέτυπος ΑΕ», η οποία είναι ιδιοκτήτρια του τηλεοπτικού σταθμού «Mega». Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο «Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη» απέκτησε χτες μέσω χρηματιστηρίου επιπλέον ποσοστό 10,7% του μετοχικού κεφαλαίου, ανεβάζοντας τη συμμετοχή του σε 19,6%. Την περασμένη βδομάδα ο Ομιλος Τεγόπουλου προχώρησε σε μεταβιβάσεις μετοχικών πακέτων μειώνοντας το ποσοστό συμμετοχής του στην «Τηλέτυπος» από 12,28% σε 5,88%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ