ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
Με τη βούλα ΕΕ - κυβερνήσεων ο «μεγάλος αδελφός»

Δεκέμβρη 2005 συνέρχεται το Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης - Εσωτερικών της ΕΕ. Στο πλαίσιο της πρόσφατης Οδηγίας της Κομισιόν (είχε παρουσιαστεί λίγες μέρες νωρίτερα) περί υποχρεωτικής παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών όλων των υπηκόων της ΕΕ, έρχονται και οι υπουργοί να ψηφίσουν υπέρ της εγκατάστασης του «μεγάλου αδερφού» στη ζωή μας.

Και οι δικές τους αποφάσεις αφορούν το φακέλωμα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Μάλιστα υιοθετώντας τη διατήρηση σε αρχεία (ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων) των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων από έξι μήνες και πάνω, άφησαν στη διακριτική ευχέρεια των κρατών - μελών να εξαντλήσουν τα περιθώρια αυστηρότητάς τους σε ό,τι αφορά τον τελικό χρόνο αποθήκευσης των στοιχείων.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Δικαιοσύνης - με γνώμονα και τη σχετική απόφαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την οποία και υπερψήφισε το ΠΑΣΟΚ, μέσω του ευρωβουλευτή του, Σταύρου Λαμπρινίδη - αποφάσισαν τη διατήρηση των στοιχείων των κλήσεων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, συμπεριλαμβανομένων και των αναπάντητων, των γραπτών μηνυμάτων και των επαφών μέσω διαδικτύου.

Προς το παρόν στα προς φακέλωμα στοιχεία δεν περιλαμβάνεται το περιεχόμενο της επικοινωνίας. Αυτό μικρή σημασία έχει. Πρώτον, γιατί με το ρυθμό που παίρνουν οι κυρίαρχες σήμερα πολιτικές δυνάμεις, τις αντιδραστικές αποφάσεις τους, ουδείς εγγυάται με ασφάλεια για το τι άλλο θα έχουν αποφασίσει του χρόνου τέτοιον καιρό. Δεύτερον, γιατί τα τεχνικά και οικονομικά προβλήματα που φαίνεται να επικαλούνται στους διαδρόμους των Βρυξελλών, προκειμένου να προχωρήσουν στο φακέλωμα του περιεχομένου, με την εξέλιξη της τεχνολογίας αναμένεται να ξεπεραστούν σύντομα.

Ενα άλλο καίριο σημείο της απόφασης των υπουργών: Ο χρόνος διατήρησης των δεδομένων, θα καθορίζεται από την εθνική νομοθεσία, με κατώτατο όριο τους έξι μήνες και φτάνοντας ακόμα και τα 35 χρόνια - όπως πρότεινε η Πολωνία - ή και παραπάνω...

Λόγω δε του «υπερβολικού κόστους», που έχει η διατήρηση των δεδομένων των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, παρέχεται στις εταιρίες τηλεπικοινωνιών η δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα προσωπικά στοιχεία των πελατών τους για εμπορικούς σκοπούς. Συγκεκριμένα η κάθε εταιρία σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και Ιντερνετ, θα μπορεί να συντάσσει «καταλόγους μάρκετινγκ», με τα στοιχεία - όνομα, τηλέφωνο, ηλικία, επάγγελμα κλπ. - των πελατών της, τους οποίους θα πουλά σε επιχειρήσεις, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν, για την προώθηση των προϊόντων τους.

Ακόμα η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει μέρος του κόστους της επιχείρησης αυτής, το οποίο δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Ενός άλλου μέρους η χρηματοδότηση, που επίσης δεν έχει αποφασιστεί, θα γίνεται από τα κράτη - μέλη. Κοινώς θα πληρώνουμε για το φακέλωμά μας, ενώ τα προσωπικά μας δεδομένα θα είναι διαθέσιμα και για τις διαφημιστικές ανάγκες του κεφαλαίου.

Τα κράτη - μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 18 μήνες για να ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο τη σχετική Οδηγία (όπως είχε ζητήσει και η Κομισιόν) και να ακυρώσουν βασικά συνταγματικά δικαιώματα και ελευθερίες, με πρώτη και κύρια κατάργηση, αυτή της αρχής του απορρήτου των επικοινωνιών.

ΠΑΣΟΚ
«Κριτική» συγκάλυψης

Τις παραιτήσεις των αρμόδιων υπουργών για το θέμα των υποκλοπών ζήτησε και χτες ο Γ. Παπανδρέου, καταλογίζοντας συγχρόνως και προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση «θα υποχρεωθεί να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες» αναφορικά με το θέμα των υποκλοπών, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τη λήξη των εργασιών του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματός του. Χωρίς φυσικά σε κανένα σημείο να καταδικάσει την πολιτική που παρέδωσε, στο πλαίσιο της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού», τις τηλεπικοινωνίες στο πολυεθνικό κεφάλαιο, ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για «ευθύνες» που είναι «υπαρκτές και πρέπει να καταλογιστούν». Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν υπογράψει συμφωνίες με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα οι οποίες δίνουν το δικαίωμα στους πράκτορές τους να κάνουν παρακολουθήσεις μέσα στη χώρα, ψήφισαν νόμους που αίρουν το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών, αλλά χτες ο Γ. Παπανδρέου ...ανακάλυψε ότι «η κυβέρνηση κατάφερε σε ένα θέμα εθνικής ασφάλειας να γεμίσει ανασφάλεια όλη τη χώρα».

Μάλιστα, ο ίδιος επιχείρησε να εμφανίσει το κόμμα του σαν ...θεματοφύλακα των θεσμών, υποστηρίζοντας ότι ύψιστο καθήκον του ΠΑΣΟΚ «είναι η εμπιστοσύνη στους θεσμούς, η εφαρμογή των νόμων και η προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, από θέση ...τιμητή, δήλωσε ότι δε βρίσκει πειστικές τις απαντήσεις του Γ. Παπανδρέου υποστηρίζοντας ότι «επιχείρησε να θολώσει τα νερά, μοιράζοντας διαβεβαιώσεις για εμπιστοσύνη του ΠΑΣΟΚ στους θεσμούς. Οσο όμως δεν αποδοκιμάζει στελέχη του, τα οποία χθες - και μάλιστα ενώπιόν του - επιτέθηκαν στη Δικαιοσύνη, δεν πείθει».

Οξύνοντας τη δικομματική αντιπαράθεση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, έκανε λόγο για «άθλιους χειρισμούς» από την πλευρά της κυβέρνησης στην υπόθεση και κάλεσε τη ΝΔ να μην κάνει τον «αυτόκλητο προστάτη της Δικαιοσύνης», γιατί, όπως υποστήριξε, στόχος της «είναι η παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης».

Στον τηλεοπτικό «902»

Ενημερωθείτε σήμερα, Τετάρτη, στην τηλεόραση του «902» στις 18.45 στο πλαίσιο της εκπομπής «Εις υγείαν», για τα μέτρα που έχει λάβει η Κούβα για την προστασία του όζοντος αλλά και το πόσο έχει προχωρήσει η ανακύκληση στο Νησί της Επανάστασης. Επιμέλεια - παρουσίαση: Πόπη Καπετανοπούλου.

«ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ» ΤΣΑΛΙΚΙΔΗ
Αμφιβολίες από την αρραβωνιαστικιά του

Τη διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου του στελέχους της «Vodafone» Κώστα Τσαλικίδη, ζήτησε χτες από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιάννη Διώτη, που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση, η αρραβωνιαστικιά του θανόντος Σάρα Γαλανοπούλου, η οποία έμεινε στο γραφείο του εισαγγελέα περίπου τρεις ώρες. Η Σάρα Γαλανοπούλου, που φέρεται να είναι ο τελευταίος άνθρωπος που μίλησε με τον Τσαλικίδη στις 9 Μάρτη 2005, εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν πρόκειται για αυτοκτονία και μετέφερε στον εισαγγελέα την ανησυχία του Τσαλικίδη γύρω από την «Vodafone» κατά το τελευταίο διάστημα, λίγο πριν το θάνατό του.

Στο μεταξύ ο συνήγορος της οικογένειας Θέμης Σοφός προτίθεται να υποβάλει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τις συνθήκες θανάτου του Τσαλικίδη, ενώ δεν αποκλείεται να ζητήσει την εκταφή του πτώματος.

Αύριο αναμένεται να καταθέσει στον εισαγγελέα ο αδελφός του εκλιπόντος.

Στο μεταξύ έντονα αντέδρασε ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας Σ. Μπάγιας με αφορμή τις δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλου περί απομάκρυνσης του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Δ. Παπαγγελόπουλο.

Ο Σ. Μπάγιας σε γραπτή ανακοίνωσή του ανέφερε χτες ότι οι δηλώσεις Πάγκαλου εκτός από αμετροέπεια και έλλειψη νομικής βασιμότητας, χαρακτηρίζονται από πρόδηλη διάθεση παρέμβασης στην εσωτερική λειτουργία της δικαιοσύνης και γι' αυτό είναι αποδοκιμαστέες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ