Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
Με τη βούλα ΕΕ - κυβερνήσεων ο «μεγάλος αδελφός»

Δεκέμβρη 2005 συνέρχεται το Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης - Εσωτερικών της ΕΕ. Στο πλαίσιο της πρόσφατης Οδηγίας της Κομισιόν (είχε παρουσιαστεί λίγες μέρες νωρίτερα) περί υποχρεωτικής παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών όλων των υπηκόων της ΕΕ, έρχονται και οι υπουργοί να ψηφίσουν υπέρ της εγκατάστασης του «μεγάλου αδερφού» στη ζωή μας.

Και οι δικές τους αποφάσεις αφορούν το φακέλωμα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Μάλιστα υιοθετώντας τη διατήρηση σε αρχεία (ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων) των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων από έξι μήνες και πάνω, άφησαν στη διακριτική ευχέρεια των κρατών - μελών να εξαντλήσουν τα περιθώρια αυστηρότητάς τους σε ό,τι αφορά τον τελικό χρόνο αποθήκευσης των στοιχείων.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Δικαιοσύνης - με γνώμονα και τη σχετική απόφαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την οποία και υπερψήφισε το ΠΑΣΟΚ, μέσω του ευρωβουλευτή του, Σταύρου Λαμπρινίδη - αποφάσισαν τη διατήρηση των στοιχείων των κλήσεων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, συμπεριλαμβανομένων και των αναπάντητων, των γραπτών μηνυμάτων και των επαφών μέσω διαδικτύου.

Προς το παρόν στα προς φακέλωμα στοιχεία δεν περιλαμβάνεται το περιεχόμενο της επικοινωνίας. Αυτό μικρή σημασία έχει. Πρώτον, γιατί με το ρυθμό που παίρνουν οι κυρίαρχες σήμερα πολιτικές δυνάμεις, τις αντιδραστικές αποφάσεις τους, ουδείς εγγυάται με ασφάλεια για το τι άλλο θα έχουν αποφασίσει του χρόνου τέτοιον καιρό. Δεύτερον, γιατί τα τεχνικά και οικονομικά προβλήματα που φαίνεται να επικαλούνται στους διαδρόμους των Βρυξελλών, προκειμένου να προχωρήσουν στο φακέλωμα του περιεχομένου, με την εξέλιξη της τεχνολογίας αναμένεται να ξεπεραστούν σύντομα.

Ενα άλλο καίριο σημείο της απόφασης των υπουργών: Ο χρόνος διατήρησης των δεδομένων, θα καθορίζεται από την εθνική νομοθεσία, με κατώτατο όριο τους έξι μήνες και φτάνοντας ακόμα και τα 35 χρόνια - όπως πρότεινε η Πολωνία - ή και παραπάνω...

Λόγω δε του «υπερβολικού κόστους», που έχει η διατήρηση των δεδομένων των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, παρέχεται στις εταιρίες τηλεπικοινωνιών η δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα προσωπικά στοιχεία των πελατών τους για εμπορικούς σκοπούς. Συγκεκριμένα η κάθε εταιρία σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και Ιντερνετ, θα μπορεί να συντάσσει «καταλόγους μάρκετινγκ», με τα στοιχεία - όνομα, τηλέφωνο, ηλικία, επάγγελμα κλπ. - των πελατών της, τους οποίους θα πουλά σε επιχειρήσεις, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν, για την προώθηση των προϊόντων τους.

Ακόμα η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει μέρος του κόστους της επιχείρησης αυτής, το οποίο δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Ενός άλλου μέρους η χρηματοδότηση, που επίσης δεν έχει αποφασιστεί, θα γίνεται από τα κράτη - μέλη. Κοινώς θα πληρώνουμε για το φακέλωμά μας, ενώ τα προσωπικά μας δεδομένα θα είναι διαθέσιμα και για τις διαφημιστικές ανάγκες του κεφαλαίου.

Τα κράτη - μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 18 μήνες για να ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο τη σχετική Οδηγία (όπως είχε ζητήσει και η Κομισιόν) και να ακυρώσουν βασικά συνταγματικά δικαιώματα και ελευθερίες, με πρώτη και κύρια κατάργηση, αυτή της αρχής του απορρήτου των επικοινωνιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ