Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
ΠΡΥΤΑΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Καταδικάζει το επαίσχυντο μνημόνιο

Ψήφισμα καταδίκης του επαίσχυντου αντικομμουνιστικού μνημονίου, που ψηφίστηκε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, εξέδωσε το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, επισημαίνοντας ότι «το κείμενο αυτό θέτει ολόκληρο τον Ελληνικό λαό ενώπιον σοβαρών ζητημάτων συνείδησης, γιατί, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις του καθενός, είναι απαράδεκτο να ποινικοποιείται η ιδεολογία ατόμων ή κομμάτων.

«Η απόπειρα εξίσωσης της κομμουνιστικής ιδεολογίας με το ναζισμό αποτελεί πρόκληση προς την ιστορική μνήμη του λαού μας και ολόκληρου του κόσμου», τονίζει το Πρυτανικό Συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι «αποτελεί προμήνυμα κλιμάκωσης της επίθεσης κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών» και θυμίζοντας ότι «κατά το παρελθόν η επίκληση του "κομμουνιστικού κινδύνου" χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι για την επιβολή σκληρών φασιστικών καθεστώτων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη κα στη Λατινική Αμερική».

Το Πρυτανικό Συμβούλιο καταδικάζει επίσης «τις αποφάσεις ορισμένων ηγεσιών και κυβερνήσεων να θέσουν εκτός νόμου τα κομμουνιστικά κόμματα των χωρών τους. Στη δημοκρατική Ευρώπη δεν είναι δυνατό να τίθενται εκτός νόμου και να διώκονται δημοκρατικοί πολιτικοί σχηματισμοί», προσθέτει.

Καλεί τέλος, κάθε άνθρωπο που «παλεύει και προσδοκά μια καλύτερη ζωή, κάθε δημοκράτη, ολόκληρο τον ελληνικό λαό να αντισταθεί τώρα. Να μην επιτρέψει τη νεκρανάσταση αντιδραστικών πρακτικών και λογικών που κόστισαν στους λαούς της Ευρώπης εκατομμύρια νεκρούς». Καλεί σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο στην Ελλάδα και τις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «να μην ξεχάσουν το αίμα που χύθηκε ενάντια στο φασισμό και στο ναζισμό, αλλά και ενάντια στην πρόσφατη δικτατορία στη χώρα μας. Εχουν την υποχρέωση να καταγγείλουν έμπρακτα το κατάπτυστο μνημόνιο και να επιβάλουν την απόσυρσή του», καταλήγει το ψήφισμα του Πρυτανικού Συμβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ