Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ
Αγωνία για το «ευρωσύνταγμα»

Συνάντηση Μολυβιάτη με τον Ισπανό ομόλογό του

Την ανάγκη να κρατηθεί ζωντανή η διαδικασία που ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει στην υιοθέτηση του ευρωπαϊκού συντάγματος, διαπίστωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ισπανίας κατά τη χτεσινή τους συνάντηση στην Αθήνα.

Κατά τη συνάντηση έγινε μεταξύ των δύο υπουργών συζήτηση για όλα τα τρέχοντα ζητήματα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, Πέτρος Μολυβιάτης και Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος συνομίλησαν για Βαλκάνια, Κόσσοβο, Μέση Ανατολή, διμερείς σχέσεις, Κυπριακό.

Ο Ισπανός υπουργός στις δηλώσεις του επισήμανε ότι η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να γίνει πλέον με καλύτερους όρους, μετά την επίτευξη συμφωνίας για τις δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2007-2013. «Πρέπει να δείξουμε στους Ευρωπαίους πολίτες ότι η ΕΕ αξίζει την προσπάθεια» είπε, μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη.

Για το ίδιο θέμα, ο Π. Μολυβιάτης, αφού τόνισε ότι κάθε λαός έχει δικαίωμα να εκφράσει την άποψή του για το «ευρωσύνταγμα», επισήμανε ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο. «Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα σε αυτήν την ενδιάμεση κατάσταση· πρέπει να αναβιώσουμε τη συζήτηση, σε συνεργασία τόσο με την αυστριακή όσο και με τις επόμενες προεδρίες, καθώς θα χρειαστεί χρόνος» σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Μαδρίτη συμπορεύεται με την Αθήνα στο θέμα του Κυπριακού, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε: «Είμαστε στην ίδια γραμμή, καθώς σεβόμαστε και οι δύο το Διεθνές Δίκαιο και επιθυμούμε να διευκολύνουμε προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης οριστικής λύσης». Πρόσθεσε δε ότι η Ισπανία χαίρεται πολύ για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και με την Τουρκία.

Οσον αφορά για το υπό διαμόρφωση καθεστώς του Κοσσόβου, ο Π. Μολυβιάτης ανέφερε: «Η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει και πιστεύω ότι η τελική απόφαση πρέπει να σέβεται τα κριτήρια και τις αξίες που περιέχονται στις αποφάσεις κυρίως της Ομάδας Επαφής».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη, ο Μορατίνος στάθηκε στην ανάγκη η Παλαιστινιακή Αρχή να συζητήσει τόσο με τη Χαμάς όσο και με τη Φατάχ και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναμείνει το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών. Διευκρίνισε δε ότι είναι ανάγκη η όποια παλαιστινιακή κυβέρνηση προκύψει να σεβαστεί τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, να αποκηρύξει τη βία και να αναγνωρίσει το Ισραήλ.

Νωρίτερα, ο Ισπανός υπουργός είχε σύντομο διάλογο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Στο περιθώριο των επαφών του στην Αθήνα, ο κ. Μορατίνος αναφέρθηκε στο θέμα των σκίτσων του Μωάμεθ και τις βίαιες αντιδράσεις, τις οποίες καταδίκασε, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη του προς την κυβέρνηση της Δανίας. Επισήμανε ωστόσο την ανάγκη να διατηρηθεί η ψυχραιμία απ' όλες τις πλευρές, προκειμένου να βρεθεί λύση που θα εκτονώσει την ένταση. «Η καταδίκη των βίαιων ενεργειών πρέπει πάντως να είναι ξεκάθαρη» τόνισε.

Από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι η Ελλάδα είναι υπέρ του διαλόγου των πολιτισμών και κατά της σύγκρουσης των πολιτισμών. «Ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η μετριοπάθεια και ο διάλογος, ώστε να σταματήσουν οι βίαιες ενέργειες των τελευταίων ημερών» σημειώνεται επίσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ