Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Πώς αντιμετωπίζονται οι αντικομμουνιστικές επιθέσεις;

Το παρακάτω άρθρο αναδημοσιεύεται από την κυπριακή εφημερίδα «Χαραυγή»

Το πλατύ και μαχητικό λαϊκό κύμα αντίδρασης που ξεσηκώθηκε στην Ευρώπη και οι μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο, είχαν αποφασιστική συμβολή, ώστε να μη συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, και έτσι να μη γίνουν υποχρεωτικά για τα κράτη - μέλη του τα αντίστοιχα μέτρα που το συνοδεύουν. Την ίδια ώρα, ο αντικομμουνισμός συνεχίζει να εκφράζεται έντονα από διάφορες δυνάμεις, που αποσιωπούν ή υπερασπίζονται την εγκληματική δράση του ιμπεριαλισμού, γεγονός που δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό.

Το αντικομμουνιστικό μνημόνιο ήταν μια προσπάθεια που ανέλαβαν αντιδραστικοί κύκλοι της Δεξιάς, συνεπικουρούμενοι από διάφορους σοσιαλδημοκράτες, με στόχο να πλήξουν τη σοσιαλιστική ιδεολογία, τη σοσιαλιστική προοπτική. Αυτό το γεγονός από μόνο του, ο φόβος δηλαδή των ιμπεριαλιστών για το φάντασμα της λαϊκής εξουσίας, επιβεβαιώνει ακριβώς ότι δεν είναι ουτοπία να μιλάμε για ένα καλύτερο αύριο. Δεν πρέπει, όμως, να υπάρχει καμία αυταπάτη, ότι αυτές οι προσπάθειες ποινικοποίησης της ιδεολογίας μας θα συνεχιστούν, οι διώξεις ενάντια σε κομμουνιστικά κόμματα της «δημοκρατικής» ΕΕ θα ενταθούν, και ως εκ τούτου οι ανάγκες για αυξημένη επαγρύπνηση των κομμουνιστών είναι μεγάλες.

Πώς, λοιπόν, η Αριστερά αντιμετωπίζει αυτές τις επιθέσεις; Είναι αρκετά ενδιαφέρον να εξετάσει κανείς την ένοχη σιωπή ορισμένων «αριστερών», και ειδικά του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) απέναντι στο μνημόνιο. Δυστυχώς, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έμεινε αμέτοχο στη μεγαλειώδη προσπάθεια απόκρουσης του αντικομμουνιστικού μνημονίου, και δημιουργεί με αυτή του τη στάση αμφιβολίες ως προς τις δυνατότητες που έχει να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές επιθέσεις ενάντια στην Αριστερά.

Δεν είναι τυχαία η απουσία οποιασδήποτε πρωτοβουλίας εκ μέρους του ΚΕΑ ενάντια στις αντιδημοκρατικές, αντικομμουνιστικές μεθοδεύσεις. Καμία στήριξη της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, καμία φωνή ή αντίδραση ενάντια στο ότι αρκετά κομμουνιστικά κόμματα στην Ευρώπη είναι παράνομα, ενάντια στους αποκλεισμούς κομμουνιστών από εκλογές, στις φυλακίσεις και διώξεις, στις απαγορεύσεις συμβόλων. Το ΚΕΑ, όπως φαίνεται από το μανιφέστο και το καταστατικό του, αρνείται τις κομμουνιστικές παραδόσεις, απορρίπτει τη θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού, εχθρεύεται την κομμουνιστική ταυτότητα και την ιδέα της σοσιαλιστικής προοπτικής.

Βέβαια, αυτή η συμπεριφορά του ΚΕΑ είναι εν μέρει φυσιολογική, αφού για να δοθεί η δυνατότητα σε ένα κόμμα να υπάρχει, να δραστηριοποιείται και να λειτουργεί εντός της ΕΕ όπως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το ΚΕΑ κτλ., πρέπει «... να συμμερίζεται τους βασικούς στόχους της ΕΕ», όπως τονίζει άλλωστε και το άρθρο 3 του κανονισμού της ΕΕ για τα ευρωπαϊκά κόμματα [CΟΜ (2003) 77]. Η μέγκενη, μέσα στην οποία μπαίνει ένα Ευρωπαϊκό Κόμμα, φαίνεται ξεκάθαρα από το ίδιο το κείμενο του κανονισμού της ΕΕ, ο οποίος ορίζει ούτε λίγο ούτε πολύ, το καταστατικό του κόμματος, τους κανονισμούς λειτουργίας, τις θέσεις και τους στόχους του, οι οποίοι δεν μπορούν φυσικά να διαφέρουν ριζικά από τους στόχους των κυρίαρχων κύκλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως προκύπτει από τα παραπάνω, η ΕΕ έχει προωθήσει τη δημιουργία ευρωπαϊκών κομμάτων, τα οποία όμως αναγνωρίζει στο βαθμό που αυτά θα καταθέτουν τα σέβη τους στις συνθήκες της και θα έχουν δράση σύμφωνη με τις πολιτικές αρχές της. Το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς δυστυχώς δεν μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο της αντίστασης κατά του νεοφιλελευθερισμού ή έστω να αντιδράσει ενάντια στο αντικομμουνιστικό παραλήρημα, αλλά ούτε και να αντιπροσωπεύει επαρκώς την Ευρωπαϊκή Αριστερά, αφού σε αυτό επέλεξαν να μη συμμετέχουν η μεγάλη πλειοψηφία των αριστερών, εργατικών και κομμουνιστικών κομμάτων. Ενα ευρωπαϊκό κόμμα, το οποίο ήδη από την ιδρυτική του διακήρυξη ξεκαθαρίζει ότι δε θέλει να έχει καμία σχέση με το ριζοσπαστικό παρελθόν των αριστερών κομμάτων όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, και του οποίου η ύπαρξη και η λειτουργία θα είναι απόλυτα εξαρτημένες από την ΕΕ, δεν μπορεί να αποτελέσει ελπίδα για μια Αριστερά που θα συγκρουστεί με το φασισμό, τις ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις και τον αντικομμουνισμό.

Η δημιουργία πολιτικών κομμάτων είναι ζήτημα εθελοντικής ένωσης ομοϊδεατών και προϊόν πολιτικής, διαλεκτικής διαδικασίας, μακριά από επιβεβλημένους (από την ΕΕ) κανονισμούς και υποχρεωτικές - δεσμευτικές αποφάσεις που θα αναγνωρίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση ως μονόδρομο και θα υπηρετούν τους στρατηγικούς σκοπούς της και την πολιτική της.

Πολύ ορθά το ΑΚΕΛ, στο Συνέδριό του αποφάσισε ότι αναφορικά με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος, «το ΑΚΕΛ εξαρχής υποστήριξε και συμμετείχε στις προσπάθειες δημιουργίας του, θεωρώντας ότι το Κόμμα μπορεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη καλύτερου συντονισμού και ενότητας μεταξύ των κομμάτων της Αριστεράς στην ΕΕ. Εντούτοις κρίνει ότι έγιναν βεβιασμένες ενέργειες στην πορεία αυτών των προσπαθειών προτού ωριμάσουν πραγματικά οι συνθήκες για ίδρυση του Κόμματος. Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη για καθολική ενότητα της Αριστεράς στην Ευρώπη, για αυτό και κάθε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να γίνεται με σταθερά και σίγουρα βήματα». Εξάλλου, το ΑΚΕΛ από τον Ιούνιο 2004, συμμετέχει στην πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ Βόρεια Πράσινη Αριστερά (ΕΕΑ / ΒΠΑ).

Με δεδομένο το ότι βρισκόμαστε σε μία εποχή όπου το ερώτημα «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;» είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή είναι ένας στενός συντονισμός των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, με μπροστάρηδες τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα. Μια ενεργητική συνεργασία αυτών των κομμάτων στη βάση δράσεων πάνω σε καίρια ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και βρίσκονται στο επίκεντρο των αγώνων τους, αναγνωρίζοντας τις διαφορετικές -ακόμα και αντιθετικές - απόψεις που υπάρχουν σήμερα σε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων, είναι ικανή να φέρει αποτελέσματα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα δύσκολα που έπονται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποχωρεί και το ΚΚ Βελγίου από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (2018-08-11 00:00:00.0)
Συμβολή στην ανασυγκρότηση του ευρωπαϊκού κομμουνιστικού κινήματος (2014-06-07 00:00:00.0)
Μια σάπια κόντρα... (2013-12-17 00:00:00.0)
Λαϊκή μαζική απάντηση στον αντικομμουνισμό (2009-03-20 00:00:00.0)
Πολύμορφη δραστηριότητα από Κομμουνιστικά Κόμματα στην Ευρώπη (2006-01-12 00:00:00.0)
Ζήτησε δηλώσεις νομιμότητας των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στην ΕΕ (2005-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ