Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
«Οχι» στην ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου

Αντίθετοι στην πρόταση για ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), οι οποίοι με ομόφωνη απόφασή τους γνωμοδότησαν ότι δε συντρέχει κανένας λόγος για τη σύστασή του.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, που αποτελούνταν από 33 δικαστικούς λειτουργούς, κατά τη χτεσινή συνεδρίασή της, με μοναδικό θέμα τη συζήτηση αυτής της πρότασης, τάχθηκε κατά της ίδρυσης Συνταγματικού Δικαστηρίου, γιατί, αφ' ενός θα προκαλέσει ανατροπή της ισορροπίας των τριών εξουσιών και αφ' ετέρου θα έχει ως επακόλουθο τη μείωση του ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων.

Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου περιλαμβάνεται στην πρόταση της κυβέρνησης για τη νέα αναθεώρηση του Συντάγματος. Θα απαρτίζεται από συνταξιούχους καθηγητές πανεπιστημίων, δικαστικούς και δικηγόρους και θα κρίνει τη συνταγματικότητα των νόμων. Η παραπομπή νόμων σε αυτό θα γίνεται από τις Ολομέλειες των ανωτάτων δικαστηρίων (ΣτΕ, Αρειος Πάγος και Ελεγκτικό Συνέδριο).

Παράλληλα, η Ολομέλεια έκρινε ότι ο συνταγματικός έλεγχος των νόμων έχει αρχίσει από το 19ο αιώνα και έχει εξελιχθεί με επιτυχία, κυρίως από το ΣτΕ. Πάντως, η Ολομέλεια του ΣτΕ συγκρότησε και πενταμελή επιτροπή που θα παρακολουθεί την πορεία της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Βέβαια, είναι μόνιμος στόχος των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εδώ και δεκαετίες να κάνουν ό,τι θέλουν και να μην ελέγχονται από πουθενά. Ειδικά, το ΣτΕ εδώ και χρόνια βρίσκεται στο στόχαστρο όλων των κυβερνήσεων για τις αποφάσεις του, κυρίως όσες αφορούν στο περιβάλλον. Επίσης, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι προσπάθεια για ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου στη χώρα μας είχε γίνει και στη διάρκεια της δικτατορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ