ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τώρα ... θυμήθηκαν τα «κόκκινα δάνεια»

Νέο πλαίσιο αξιολόγησης «πιστωτικών κινδύνων». Στο στόχαστρο και η «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας»

Προβληματισμό προκαλεί τώρα στους τραπεζίτες η αύξηση των τραπεζικών δανείων που έχουν μπει στο «κόκκινο», εξέλιξη που είναι συνέπεια της λεγόμενης επιθετικής πολιτικής των ίδιων των τραπεζών στις χορηγήσεις δανείων και οι οποίες βέβαια για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι η διασφάλιση των δικών τους συμφερόντων.

Το συγκεκριμένο θέμα ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης ανάμεσα στην ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας και στις διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών. Σύμφωνα με πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδας, ο διοικητής της, Ν. Γκαργκάνας, έδωσε έμφαση στις καθυστερήσεις πληρωμών των τοκοχρεολυτικών δόσεων, στις οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται «μικρή αύξηση». Η περαιτέρω αύξηση των δανείων (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) που βρίσκονται σε καθυστέρηση έχει να κάνει με τις αυξανόμενες δυσκολίες των υπερδανεισμένων λαϊκών στρωμάτων, τα οποία πλέον βρίσκονται αντιμέτωπα και με τον κύκλο ανόδου των επιτοκίων του ευρώ. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας παρότρυνε τις τράπεζες να προβαίνουν σε «σωστές εκτιμήσεις» για τους πιστωτικούς κινδύνους και ταυτόχρονα να προχωρούν σε ανάλογες «λογιστικές προβλέψεις για την κάλυψή τους». Είναι φανερό πως τα μέτρα αυτά έρχονται να διασφαλίσουν μόνο τα συμφέροντα των τραπεζών, των σημερινών και αυριανών επίδοξων επενδυτών τους και βέβαια σε τίποτα δεν έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση των νοικοκυριών. Το «μπουμ» στα τραπεζικά κέρδη, που αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος, θεωρείται, από τους τραπεζίτες, καλή ευκαιρία για τέτοιες αναπροσαρμογές των λογιστικών καταστάσεών τους.

Ο Ν. Γκαργκάνας γνωστοποίησε στους τραπεζίτες το σχέδιο πράξης του διοικητή που αφορά το νέο πλαίσιο αρχών λειτουργίας και αξιολόγησης πιστωτικών κινδύνων. Στην ατζέντα των τραπεζιτών μπήκαν ακόμη ζητήματα «χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» σε εφαρμογή αποφάσεων της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και μηχανισμών. Πρόκειται για μια ακόμη μεθόδευση καθώς με βάση τις αποφάσεις τους «ύποπτοι» για τρομοκρατία έχουν ή μπορεί να βαπτιστούν οργανώσεις, πρόσωπα, ακόμη και κράτη. Τα παραπάνω, που πρόκειται να ενεργοποιηθούν με «Πράξη» του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, έρχονται να εξειδικεύσουν σε «εθνικό επίπεδο» τις ρυθμίσεις του νέου διεθνούς πλαισίου (Βασιλεία ΙΙ) για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Διεργασίες για τα ... αργύρια της εξαγοράς

Σήμερα η συζήτηση για την «εθελούσια έξοδο» στον ΟΤΕ

Συνεχίζονται οι διεργασίες στην ΕΕ για το θέμα της εθελούσιας εξόδου των 6.000 εργαζομένων στον ΟΤΕ και για ποιος τελικά θα πληρώσει τα ...αργύρια της επαίσχυντης συμφωνίας που υπέγραψε η διοίκηση της επιχείρησης με την ξεπουλημένη συνδικαλιστική ηγεσία. Χωρίς να αλλάζει η ουσία του ζητήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει σήμερα στις Βρυξέλλες το ενδεχόμενη λήψης απόφασης σχετικά με το κατά πόσον το σχέδιο της κυβέρνησης για την «εθελούσια έξοδο», είναι συμβατό με τους κανόνες της ΕΕ. Δεν αποκλείεται, η αντεργατική αυτή συμφωνία που άνοιξε το δρόμο για παρόμοιες μεθοδεύσεις σε άλλους τομείς και πρώην ΔΕΚΟ, να κριθεί αντικοινοτική. Οχι, βεβαίως, επειδή μέσω αυτής βρέθηκαν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι, αλλά ως ...αθέμιτος ανταγωνισμός προς άλλες επιχειρήσεις του κλάδου.

Το ελληνικό Δημόσιο, βάσει των μέχρι σήμερα δεδομένων και του σχεδίου που κατατέθηκε τον Ιούλη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, πρόκειται να διαθέσει στο ασφαλιστικό ταμείο του ΟΤΕ το 4% των μετοχών του, για να εφαρμοστεί η υποχρεωτική συνταξιοδότηση, δαπάνη η οποία ανέρχεται στα 315 εκατομμύρια ευρώ. Η προκαταρκτική εξέταση του σχεδίου από την αρμόδια Επιτροπή, έδειξε ότι η διαδικασία αυτή πιθανότατα να εμπίπτει στην περίπτωση των κρατικών ενισχύσεων, που αντίκειται στον κανόνα περί ανταγωνισμού. Με βάση αυτό το σκεπτικό, η αρμόδια Επίτροπος Νέλι Κρος εισηγήθηκε κίνηση διαδικασίας έρευνας για τη νομιμότητα του μέτρου διάρκειας έως 18 μηνών.

Αν γίνει δεκτή η εισήγηση της Ν. Κρος, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου και να καταβάλει τα ποσά που αναλογούν στην πρόωρη συνταξιοδότηση, κάτι που μπορεί να γίνει από τα ταμεία του ΟΤΕ.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να υποστηρίξει τη γραμμή ότι δεν τίθεται θέμα κρατικής ενίσχυσης, γιατί το κράτος ενεργεί ως επενδυτής, για τη βιωσιμότητα της εταιρίας και ότι ο ΟΤΕ ως πρώην κρατικό μονοπώλιο είναι αντιμέτωπος με τους ανταγωνιστές του υπό άνισους όρους, όπως η μονιμότητα των υπαλλήλων του, ισχυρισμοί, που ωστόσο αναμένεται να καταρρεύσουν...

Πάντως, ένα επιπλέον στοιχείο στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, είναι ότι υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, κινούμενο σε ...δημοσιονομική κατεύθυνση έλεγε χτες πως το θέμα της «εθελουσίας εξόδου» είναι «αρμοδιότητας της διοίκησης του ΟΤΕ, τις θέσεις της οποίας θα στηρίξει η κυβέρνηση», ενώ συμπλήρωναν με έμφαση ότι «η κυβέρνηση δεν έχει λόγους να έρθει σε αντιδικία με την ΕΕ» και πως σε κάθε περίπτωση «δεν έχει αντίρρηση αν το κόστος της εθελουσίας επιβαρύνει τον ΟΤΕ και όχι το ελληνικό Δημόσιο»!

Ανακαλούνται CITROEN και SEAT

Ανακαλούνται για έλεγχο στο stop γκαζιού 53 οχήματα Citroen C4 και 1.227 C3 για επικόλληση νέας ετικέτας ενδεικνυόμενης πίεσης ελαστικού ρεζέρβας και έλεγχο της πίεσης του ελαστικού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210 3485500 της CITROEN ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ.

Επίσης, ανακαλούνται για έλεγχο ενός αισθητήρα στο εσωτερικό του γκαζιού 181 οχήματα SEAT Ibiza και Cordoba που έχουν κατασκευαστεί μετά το Μάη του 2005 με εύρος αριθμού πλαισίου από VSS-6L-6R083532 έως VSS-6L-6R090394. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210 5515475 ή 210 5515478.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Καλό μεν, με το αζημίωτο δε

Στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, κυρίως προς τη Βόρεια Ελλάδα, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ). Τα σχετικά έργα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί - σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα - μέχρι το τέλος του 2007 σε Κιλκίς, Σέρρες, Δράμα, Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Κατερίνη, αλλά και νοτιότερα, σε Λαμία, Θήβα, Κόρινθο και Χαλκίδα. Εχει επίσης εκφραστεί η συμφωνία των Εταιριών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) για τη μελέτη επέκτασης του δικτύου σε Τρίκαλα και Καρδίτσα. Οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί, που συμπληρώνονται από τον περίπου διπλασιασμό της οικιακής κατανάλωσης μεταξύ 2003-2005 των τριών ΕΠΑ, αν και συνολικά η κατανάλωση αυξήθηκε μόλις κατά 17%, δεν αναιρούν την πραγματικότητα της μετατροπής του φυσικού αερίου σε ένα ακόμη μέσο κερδοσκοπίας. Η επέκτασή του, η τιμή του, η διάθεση και επάρκειά του είναι ζητήματα που εξαρτώνται και θα εξαρτώνται από αυτή την επιδίωξη.

Η αναφορά του υφυπουργού σε μια αγορά με δυναμική εξέλιξη, που γεννά πολλές επενδυτικές ευκαιρίες, επιβεβαιώνει την οπτική της κυβέρνησης για τη νέα μορφή ενέργειας, που, επιπρόσθετα, διατηρείται φθηνότερη κατά 20% από το πετρέλαιο θέρμανσης με τεχνικό τρόπο. Η κυβέρνηση κάνει αόριστα λόγο για διπλασιασμό της κατανάλωσης στην Ελλάδα στο «άμεσο μέλλον», υπολογίζοντας και την κατανάλωση για τη δημιουργία ηλεκτρικής ενέργειας από εργοστάσια της ΔΕΗ και τις νέες ιδιωτικές μονάδες.

Το ΙΝΚΑ εμπλέκεται στην υπόθεση καθώς είναι έτοιμο να υλοποιήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης για τα πλεονεκτήματα της οικιακής χρήσης του φυσικού αερίου, με τη συμμετοχή των εταιριών, της Γενικής Τράπεζας που χρηματοδοτεί εγκαταστάσεις και δήμων της Αττικής.

ΕΦΟΡΙΑ
«Διευκολύνσεις» σε πτηνοτρόφους

«Διευκολύνσεις» στην καταβολή των ληξιπρόθεσμων χρεών για τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις αποφάσισε η κυβέρνηση, εξαιτίας των επιπτώσεων από τη «γρίπη των πουλερικών». Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Αντ. Μπέζα αναστέλλονται τα βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων αυτών μέχρι τις 30 Ιούνη 2006 με τη δυνατότητα ρύθμισης σε 24 μηνιαίες δόσεις. Με άλλη απόφαση μειώνεται - μόνο για τις χρήσεις 2005 και 2006 - ο Μοναδικός Συντελεστής Καθαρού Κέρδους κατά 50%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ