Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τώρα ... θυμήθηκαν τα «κόκκινα δάνεια»

Νέο πλαίσιο αξιολόγησης «πιστωτικών κινδύνων». Στο στόχαστρο και η «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας»

Προβληματισμό προκαλεί τώρα στους τραπεζίτες η αύξηση των τραπεζικών δανείων που έχουν μπει στο «κόκκινο», εξέλιξη που είναι συνέπεια της λεγόμενης επιθετικής πολιτικής των ίδιων των τραπεζών στις χορηγήσεις δανείων και οι οποίες βέβαια για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι η διασφάλιση των δικών τους συμφερόντων.

Το συγκεκριμένο θέμα ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης ανάμεσα στην ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας και στις διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών. Σύμφωνα με πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδας, ο διοικητής της, Ν. Γκαργκάνας, έδωσε έμφαση στις καθυστερήσεις πληρωμών των τοκοχρεολυτικών δόσεων, στις οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται «μικρή αύξηση». Η περαιτέρω αύξηση των δανείων (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) που βρίσκονται σε καθυστέρηση έχει να κάνει με τις αυξανόμενες δυσκολίες των υπερδανεισμένων λαϊκών στρωμάτων, τα οποία πλέον βρίσκονται αντιμέτωπα και με τον κύκλο ανόδου των επιτοκίων του ευρώ. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας παρότρυνε τις τράπεζες να προβαίνουν σε «σωστές εκτιμήσεις» για τους πιστωτικούς κινδύνους και ταυτόχρονα να προχωρούν σε ανάλογες «λογιστικές προβλέψεις για την κάλυψή τους». Είναι φανερό πως τα μέτρα αυτά έρχονται να διασφαλίσουν μόνο τα συμφέροντα των τραπεζών, των σημερινών και αυριανών επίδοξων επενδυτών τους και βέβαια σε τίποτα δεν έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση των νοικοκυριών. Το «μπουμ» στα τραπεζικά κέρδη, που αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος, θεωρείται, από τους τραπεζίτες, καλή ευκαιρία για τέτοιες αναπροσαρμογές των λογιστικών καταστάσεών τους.

Ο Ν. Γκαργκάνας γνωστοποίησε στους τραπεζίτες το σχέδιο πράξης του διοικητή που αφορά το νέο πλαίσιο αρχών λειτουργίας και αξιολόγησης πιστωτικών κινδύνων. Στην ατζέντα των τραπεζιτών μπήκαν ακόμη ζητήματα «χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» σε εφαρμογή αποφάσεων της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και μηχανισμών. Πρόκειται για μια ακόμη μεθόδευση καθώς με βάση τις αποφάσεις τους «ύποπτοι» για τρομοκρατία έχουν ή μπορεί να βαπτιστούν οργανώσεις, πρόσωπα, ακόμη και κράτη. Τα παραπάνω, που πρόκειται να ενεργοποιηθούν με «Πράξη» του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, έρχονται να εξειδικεύσουν σε «εθνικό επίπεδο» τις ρυθμίσεις του νέου διεθνούς πλαισίου (Βασιλεία ΙΙ) για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ