Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Καλό μεν, με το αζημίωτο δε

Στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, κυρίως προς τη Βόρεια Ελλάδα, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ). Τα σχετικά έργα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί - σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα - μέχρι το τέλος του 2007 σε Κιλκίς, Σέρρες, Δράμα, Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Κατερίνη, αλλά και νοτιότερα, σε Λαμία, Θήβα, Κόρινθο και Χαλκίδα. Εχει επίσης εκφραστεί η συμφωνία των Εταιριών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) για τη μελέτη επέκτασης του δικτύου σε Τρίκαλα και Καρδίτσα. Οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί, που συμπληρώνονται από τον περίπου διπλασιασμό της οικιακής κατανάλωσης μεταξύ 2003-2005 των τριών ΕΠΑ, αν και συνολικά η κατανάλωση αυξήθηκε μόλις κατά 17%, δεν αναιρούν την πραγματικότητα της μετατροπής του φυσικού αερίου σε ένα ακόμη μέσο κερδοσκοπίας. Η επέκτασή του, η τιμή του, η διάθεση και επάρκειά του είναι ζητήματα που εξαρτώνται και θα εξαρτώνται από αυτή την επιδίωξη.

Η αναφορά του υφυπουργού σε μια αγορά με δυναμική εξέλιξη, που γεννά πολλές επενδυτικές ευκαιρίες, επιβεβαιώνει την οπτική της κυβέρνησης για τη νέα μορφή ενέργειας, που, επιπρόσθετα, διατηρείται φθηνότερη κατά 20% από το πετρέλαιο θέρμανσης με τεχνικό τρόπο. Η κυβέρνηση κάνει αόριστα λόγο για διπλασιασμό της κατανάλωσης στην Ελλάδα στο «άμεσο μέλλον», υπολογίζοντας και την κατανάλωση για τη δημιουργία ηλεκτρικής ενέργειας από εργοστάσια της ΔΕΗ και τις νέες ιδιωτικές μονάδες.

Το ΙΝΚΑ εμπλέκεται στην υπόθεση καθώς είναι έτοιμο να υλοποιήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης για τα πλεονεκτήματα της οικιακής χρήσης του φυσικού αερίου, με τη συμμετοχή των εταιριών, της Γενικής Τράπεζας που χρηματοδοτεί εγκαταστάσεις και δήμων της Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ