Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΟΡΜΥΛΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»
Οδηγείται σε κλείσιμο

Τυχόν λουκέτο στο συνεταιρισμό, εκτός των άλλων, θα καταστήσει έρμαιο των εμπόρων τους 2.000 αγρότες- ελαιοπαραγωγούς

Σε κλείσιμο οδηγείται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορμύλιας Χαλκιδικής «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», με κίνδυνο οι περισσότεροι από 2.000 ελαιοπαραγωγοί αγρότες - μέλη του να μείνουν οριστικά έρμαια των εμπόρων. Από την άνοιξη του 2005, μετά από απαίτηση της ΔΟΥ Πολυγύρου, δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί του Συνεταιρισμού και τα χρήματά του, με εξαίρεση τα χρήματα που προορίζονται για μισθούς και συντάξεις των υπαλλήλων του. Επίσης, στάλθηκαν κατασχετήρια για μέρος της προσωπικής ακίνητης περιουσίας τόσο του προέδρου του Συνεταιρισμού, Χ. Στεφανίδη, όσο και του αντιπροέδρου, Γ. Ορη. Ολα αυτά γιατί ο Συνεταιρισμός δεν έχει αποδώσει στο δημόσιο εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ και εισφορά δακοκτονίας για την οικονομική χρήση 1996-1997.

Στην πλειοψηφία τους οι αγρότες της Ορμύλιας είναι ελαιοκαλλιεργητές και παράγουν βρώσιμη ελιά. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορμύλιας έχει το μεγαλύτερο εργοστάσιο επεξεργασίας βρώσιμων ελιών στη Χαλκιδική. Για χρόνια έκανε παρέμβαση στη διαμόρφωση των τιμών της ελιάς προς όφελος των ελαιοπαραγωγών της Ορμύλιας αλλά και όλων όσοι παράγουν την ποικιλία πρασινοελιά στην περιοχή της Μακεδονίας.

Εξαιτίας της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης - χρέη περίπου 3 εκατ. ευρώ - και της ομηρίας στην οποία έχει τεθεί, ο Συνεταιρισμός δεν κατάφερε να εξοφλήσει τους παραγωγούς για την παραγωγή του 2004. Και φυσικά δεν κατάφερε να απορροφήσει την περσινή παραγωγή, με αποτέλεσμα οι αγρότες να εγκαταλειφθούν στο έλεος των εμπόρων.

Η διοίκηση του Συνεταιρισμού καταγγέλλει πως οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με σκόπιμες πράξεις και παραλείψεις τους, αλλά και η ΑΤΕ, με την πολιτική της, οδήγησαν το Συνεταιρισμό στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής. Εδώ και μήνες διεκδικεί να πάρει δάνειο 1,5 εκατ. ευρώ από την ΑΤΕ για να πληρώσει τους παραγωγούς και να επαναλειτουργήσει και κυρίως ζητά απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν λόγω της καθυστέρησης καταβολής των υποχρεώσεών του προς το δημόσιο. Στο αίτημα του Συνεταιρισμού για νέα δανειοδότηση, η ΑΤΕ απαντά αρνητικά ισχυριζόμενη πως το 2001 ρύθμισε μέρος των χρεών του Συνεταιρισμού - 2 εκατ. ευρώ για 15 χρόνια με επιτόκιο 4,5% και τμηματική διαγραφή 1,5 εκατ. ευρώ σε 15 χρόνια - αλλά εξακολουθεί να έχει προβλήματα διότι δεν προχώρησε σε μέτρα οικονομικής εξυγίανσης. Προφανώς εννοεί ότι δεν έβγαλε στο σφυρί την περιουσία του.

Σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Συνεταιρισμό ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση, ξεκαθάρισε πως - πέρα από τις οποιεσδήποτε ευθύνες μπορεί να υπάρχουν και οι οποίες θα πρέπει να αναζητηθούν και να καταλογιστούν μέσα από ενδελεχή έλεγχο - δεν μπορεί αυτή η κατάσταση να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για να οδηγηθεί σε κλείσιμο ο Συνεταιρισμός. Επίσης, κάλεσε τους αγρότες:

  • Να βγουν στους δρόμους αγωνιστικά και να παλέψουν να σταματήσουν οι κατασχέσεις
  • Να διεκδικήσουν ρύθμιση των χρεών με ευνοϊκούς όρους για να εξακολουθήσει η δραστηριότητα του Συνεταιρισμού σε όφελος της φτωχομεσαίας αγροτιάς
  • Να συντονίσουν τη δράση τους με τις Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών Πολυγύρου και Μουδανιών που αντιμετωπίζουν εξίσου οξυμένα οικονομικά προβλήματα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ