Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Διεργασίες για τα ... αργύρια της εξαγοράς

Σήμερα η συζήτηση για την «εθελούσια έξοδο» στον ΟΤΕ

Συνεχίζονται οι διεργασίες στην ΕΕ για το θέμα της εθελούσιας εξόδου των 6.000 εργαζομένων στον ΟΤΕ και για ποιος τελικά θα πληρώσει τα ...αργύρια της επαίσχυντης συμφωνίας που υπέγραψε η διοίκηση της επιχείρησης με την ξεπουλημένη συνδικαλιστική ηγεσία. Χωρίς να αλλάζει η ουσία του ζητήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει σήμερα στις Βρυξέλλες το ενδεχόμενη λήψης απόφασης σχετικά με το κατά πόσον το σχέδιο της κυβέρνησης για την «εθελούσια έξοδο», είναι συμβατό με τους κανόνες της ΕΕ. Δεν αποκλείεται, η αντεργατική αυτή συμφωνία που άνοιξε το δρόμο για παρόμοιες μεθοδεύσεις σε άλλους τομείς και πρώην ΔΕΚΟ, να κριθεί αντικοινοτική. Οχι, βεβαίως, επειδή μέσω αυτής βρέθηκαν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι, αλλά ως ...αθέμιτος ανταγωνισμός προς άλλες επιχειρήσεις του κλάδου.

Το ελληνικό Δημόσιο, βάσει των μέχρι σήμερα δεδομένων και του σχεδίου που κατατέθηκε τον Ιούλη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, πρόκειται να διαθέσει στο ασφαλιστικό ταμείο του ΟΤΕ το 4% των μετοχών του, για να εφαρμοστεί η υποχρεωτική συνταξιοδότηση, δαπάνη η οποία ανέρχεται στα 315 εκατομμύρια ευρώ. Η προκαταρκτική εξέταση του σχεδίου από την αρμόδια Επιτροπή, έδειξε ότι η διαδικασία αυτή πιθανότατα να εμπίπτει στην περίπτωση των κρατικών ενισχύσεων, που αντίκειται στον κανόνα περί ανταγωνισμού. Με βάση αυτό το σκεπτικό, η αρμόδια Επίτροπος Νέλι Κρος εισηγήθηκε κίνηση διαδικασίας έρευνας για τη νομιμότητα του μέτρου διάρκειας έως 18 μηνών.

Αν γίνει δεκτή η εισήγηση της Ν. Κρος, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου και να καταβάλει τα ποσά που αναλογούν στην πρόωρη συνταξιοδότηση, κάτι που μπορεί να γίνει από τα ταμεία του ΟΤΕ.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να υποστηρίξει τη γραμμή ότι δεν τίθεται θέμα κρατικής ενίσχυσης, γιατί το κράτος ενεργεί ως επενδυτής, για τη βιωσιμότητα της εταιρίας και ότι ο ΟΤΕ ως πρώην κρατικό μονοπώλιο είναι αντιμέτωπος με τους ανταγωνιστές του υπό άνισους όρους, όπως η μονιμότητα των υπαλλήλων του, ισχυρισμοί, που ωστόσο αναμένεται να καταρρεύσουν...

Πάντως, ένα επιπλέον στοιχείο στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, είναι ότι υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, κινούμενο σε ...δημοσιονομική κατεύθυνση έλεγε χτες πως το θέμα της «εθελουσίας εξόδου» είναι «αρμοδιότητας της διοίκησης του ΟΤΕ, τις θέσεις της οποίας θα στηρίξει η κυβέρνηση», ενώ συμπλήρωναν με έμφαση ότι «η κυβέρνηση δεν έχει λόγους να έρθει σε αντιδικία με την ΕΕ» και πως σε κάθε περίπτωση «δεν έχει αντίρρηση αν το κόστος της εθελουσίας επιβαρύνει τον ΟΤΕ και όχι το ελληνικό Δημόσιο»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βιάζονται να ξεμπερδεύουν με τις ...«εκκρεμότητες» (2006-10-06 00:00:00.0)
Εύσημα στην κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες (2006-03-24 00:00:00.0)
Στα 696,7 εκατ. ευρώ η «εθελούσια έξοδος» (2006-02-15 00:00:00.0)
Πιλότος για γενικότερες αντεργατικές ανατροπές (2005-02-22 00:00:00.0)
Αξιοι εκπρόσωποι του κεφαλαίου... (2004-10-15 00:00:00.0)
Υπέρ της ιδιωτικοποίησης ο νέος πρόεδρος (1998-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ