Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Βιάζονται να ξεμπερδεύουν με τις ... «εκκρεμότητες»

ΟΤΕ, Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τράπεζες, το επίκεντρο της συζήτησης κατά τη χτεσινή συνάντηση

Ολα τα κρίσιμα θέματα που άπτονται του ανταγωνισμού των κεφαλαίων και της στρατηγικής της Λισαβόνας εξετάστηκαν στη χτεσινή συνάντηση, που είχε η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα ανταγωνισμού, Νέλι Κρος, με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, το σχέδιο πρόωρης συνταξιοδότησης του ΟΤΕ, το Ασφαλιστικό των τραπεζών, τα αφορολόγητα αποθεματικά των επιχειρήσεων, κλπ.

Με την ευκαιρία, η Ν. Κρος έδωσε και μια μικρή διάλεξη για τα καρτέλ και τον επιζήμιο ρόλο τους... Αν και η ίδια εμφανίζεται ως εγγυητής του αποκαλούμενου υγιούς ανταγωνισμού, στην πραγματικότητα ο κάθε επίτροπος ανταγωνισμού δεν είναι παρά ο τοποτηρητής των συμφερόντων των μεγάλων ευρωπαϊκών πολυεθνικών, οι οποίες χρησιμοποιούν τον «ανταγωνισμό» ως όπλο για την άλωση των περιφερειακών αγορών και την υποταγή των μικρότερης εμβέλειας κεφαλαίων.

Μετά το τέλος της συνάντησης, η κοινοτική επίτροπος ανέφερε ότι στη συνεργασία που είχε με τον Γ. Αλογοσκούφη συζητήθηκε:

  • Το θέμα των κρατικών ενισχύσεων προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ύστερα από καταγγελίες ανταγωνιστή) με σκοπό «να είναι σαφής η εικόνα ώστε να διασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξει περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό». Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομίας, η Ν. Κρος επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την πορεία του προγράμματος «εθελούσιας εξόδου» των εργαζομένων στον ΟΤΕ, στα πλαίσια της επίλυσης των όποιων εκκρεμοτήτων υπάρχουν σήμερα, στην προοπτική της παράδοσης της διοίκησής του σε ξένο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό
  • Το Ασφαλιστικό των τραπεζών, υπό το νέο σκηνικό που δημιουργήθηκε μετά τις ανατροπές που προώθησε η κυβέρνηση της ΝΔ στα επικουρικά ταμεία. Η κοινοτική επίτροπος ζήτησε πληροφορίες για το ΕΤΑΤ (Επικουρικό Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων) και τους τρόπους χρηματοδότησής του, καθώς και τα αφορολόγητα αποθεματικά των επιχειρήσεων
  • Η διατήρηση του θεσμού των αφορολόγητων αποθεματικών (η επέκταση του οποίου προβλεπόταν στον τελευταίο επενδυτικό νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ) συνιστά - κατά τη διεύθυνση ανταγωνισμού της ΕΕ - παραβίαση των κανόνων περί ανταγωνισμού. Και υπό το πρίσμα αυτό, θέτουν ζήτημα καταβολής επιπλέον φόρων από την πλευρά των επιχειρήσεων. Φόροι οι οποίοι εξέπεσαν, λόγω της μεταφοράς μέρους των επιχειρηματικών κερδών, στο λογαριασμό των αφορολόγητων αποθεματικών.

Τέλος, η κοινοτική επίτροπος επιτέθηκε κατά των ...καρτέλ. Οπως είπε, «στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε τα καρτέλ, ούτως ώστε να μην μπορούν να δρουν. Θεωρούμε ότι τα καρτέλ εγκληματούν σε βάρος του καταναλωτή...». Διακηρύξεις πέρα για πέρα υποκριτικές, αν αναλογιστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή οικονομία ελέγχεται σήμερα μόλις από μερικές δεκάδες γιγάντιες πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Τα ίδια περίπου, μιλώντας συνεχώς περί «καθεστώτος δίκαιου ανταγωνισμού», επανέλαβε η Ν. Κρος και σε ομιλία που εκφώνησε το απόγευμα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Εκεί για αρκετή ώρα μίλησε για το έργο και τη σημαντικότητα της Επιτροπής, της οποίας ζήτησε την παραπέρα στήριξη. Η επίτροπος σημείωσε ότι στόχος της ΕΕ είναι ο «υγιής ανταγωνισμός» και το «άνοιγμα των αγορών». Πάντως, όπως είπε, στην ΕΕ εκτιμούν ότι η απελευθέρωση των αγορών δε λειτούργησε σωστά σε ορισμένους τομείς, κατονομάζοντας τους τομείς της ενέργειας και τις τράπεζες. Μιλώντας προφανώς εξ ονόματος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που προσπαθούν να εισβάλουν σε νέους τομείς κερδοφόρας δραστηριότητας, υποστήριξε ότι ο ανταγωνισμός δε λειτουργεί στον κλάδο της ενέργειας επειδή υπάρχει μεγάλος βαθμός συγκέντρωσης και μονοπωλιακή κατοχή των υποδομών.

Σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα των ...καρτέλ - όπως τα αντιλαμβάνεται η ΕΕ και η δική μας Επιτροπή Ανταγωνισμού - η επίτροπος υποστήριξε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν και σ' αυτά τα πλαίσια ανακοίνωσε αύξηση των προστίμων που θα επιβάλλονται και τα οποία θα φτάνουν στο 30% των πωλήσεων των επιχειρήσεων και θα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού έκανε λόγο για «επιχειρηματικά συμφέροντα» που, με αφορμή την υπόθεση Αδαμόπουλου, βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ