Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2007
Ενισχύει και διευρύνει την κοινωνική αδικία

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, μιλώντας στη Βουλή για το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, τόνισε πως και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ αναδιανέμει τον τεράστιο πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι υπέρ των οικονομικά ισχυρών

Συνέχιση της αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος και αναδιανομή του πλούτου υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου προβλέπει και ο φετινός προϋπολογισμός, το προσχέδιο του οποίου συζητείται από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλή.

Κόντρα στην κοινή λογική, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, επιχείρησε να εμφανίσει τον προϋπολογισμό ως εργαλείο, με το οποίο ενισχύονται «τα ασθενέστερα στρώματα», ενώ από την μεριά του ΠΑΣΟΚ η κριτική εξαντλήθηκε στο ότι είναι «πλασματικός» σε αντίθεση με τους δικούς τους που ήταν αναπτυξιακοί.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, στην τοποθέτησή του, κατήγγειλε ότι τα δύο κόμματα αντιπαρατίθενται σε επιμέρους και ανούσια ζητήματα, αφού δεν έχουν καμία διαφορά όχι μόνο στη στρατηγική, αλλά και στη διαχείριση της ακολουθούμενης πολιτικής. Υπογράμμισε ότι στη χώρα παράγεται τεράστιος πλούτος και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, μέσω του προϋπολογισμού, φροντίζει για την αναδιανομή του υπέρ των ισχυρών.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ απέδειξε, με συγκεκριμένα επιχειρήματα, την αντιλαϊκότητα του προϋπολογισμού τόσο στον τομέα της φορολογίας και της εισοδηματικής πολιτικής όσο και στις κοινωνικές δαπάνες.

Στα πλαίσια αυτά, ανέφερε, μεταξύ άλλων πως ο ξεκάθαρα φορομπηχτικός χαρακτήρας του προϋπολογισμού φαίνεται από το ότι:

  • Για τα φυσικά πρόσωπα υπήρχε πρόβλεψη να πληρώσουν φέτος 8,86 δισ. ευρώ φόρο, αλλά τελικά θα πληρώσουν 250 εκατομμύρια παραπάνω, ενώ για το 2007 προβλέπονται φόροι 9,72 δισ. ευρώ.
  • Τα νομικά πρόσωπα (όπως οι Ανώνυμες Εταιρείες) αντί να πληρώσουν φέτος 4,9 δισ. ευρώ φόρο, όπως είχε προϋπολογιστεί, τελικά αναμένεται να πλήρωσαν 4,5 δισ. στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι «όσα περισσότερα κερδίζεις, τόσο λιγότερο φόρο πληρώνεις».
  • Στο διάστημα 2000 - 2005 (με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) ο φόρος για τα φυσικά πρόσωπα ήταν αυξημένος κατά 50%, ενώ για τα νομικά πρόσωπα ήταν μειωμένος κατά 6,2%.
  • Η μεγάλη φοροληστεία, βέβαια, έγινε στους έμμεσους φόρους που επιβαρύνουν κυρίως τους ασθενέστερους οικονομικά, αφού το 2006 εισπράχθηκαν 10% περισσότερα χρήματα από όσα προϋπολογίζονταν, ενώ αντίστοιχη επέλαση προβλέπεται και φέτος.

Ο Α. Τζέκης επανέλαβε την πρόταση του ΚΚΕ για αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 15.000 προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, για την κατάργηση της «περαίωσης» που στραγγίζει τους μικρομεσαίους και την απαλλαγή των ειδών λαϊκής κατανάλωσης από την επιβολή ΦΠΑ.

Για την εισοδηματική πολιτική τόνισε ότι κινείται κάτω από τον πληθωρισμό και στιγμάτισε τη διγλωσία της κυβέρνησης που ενώ ισχυρίζεται πως «δεν αντέχει η οικονομία» για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς - συντάξεις, με τα προνόμια και άλλα μέτρα υπέρ των επιχειρηματιών, δείχνει πως η οικονομία αντέχει και παρααντέχει. Αποκαλύπτοντας την υποκριτική κριτική του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι τη συλλογική σύμβαση που υπέγραψε η ΓΣΕΕ και προβλέπει αυξήσεις 77 λεπτών την ημέρα τη χαιρέτισε και τη χειροκρότησε με υπερηφάνεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

Για αλχημείες, που στόχο έχουν να κρύψουν το πρόβλημα της ανεργίας, έκανε λόγο στην συνέχεια ο Α. Τζέκης, υπενθυμίζοντας ότι ειδικά στους νέους μέχρι 24 ετών αυτή καλπάζει με ποσοστό 25%.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ για καρτέλ του κράτους, τις χαρακτήρισε προκλητικές, λέγοντας ότι όλες οι βασικές υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται στην υπηρεσία των βιομηχάνων, προκειμένου αυτοί να αυξάνουν συνεχώς τα υπερκέρδη τους. Κατήγγειλε, τέλος, τις άγριες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και τη μείωση των κονδυλίων για τους αγρότες, με στόχο να εγκαταλείψουν την ύπαιθρο οι μικρομεσαίοι και να περάσει η αγροτική παραγωγή στα χέρια λίγων και ισχυρών.

Από τη στιγμή που η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων, η κριτική των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ήταν επί της ουσίας «άσφαιρη». Περιορίστηκε στο ότι ο προϋπολογισμός είναι πλασματικός και στο ότι η κατάσταση της οικονομίας χειροτέρεψε, λόγω της «απογραφής» που έκανε η σημερινή κυβέρνηση. Εκ μέρους του ΣΥΝ υποστηρίχθηκε ότι υπάρχει αδυναμία απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, δεν υπάρχει διαφανής διαχείριση του προϋπολογισμού.

Υπερασπιζόμενος τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, ο Γ. Αλογοσκούφης ισχυρίστηκε ότι με αυτόν δίνονται σημαντικά ποσά για την ενίσχυση των «ασθενέστερων οικονομικά» και ότι περιλαμβάνονται «σημαντικά μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα»! Βασιζόμενος στις αλχημείες που γίνονται είπε ότι η ανεργία παρουσιάζει πτωτική τάση και εκτίμησε ότι το έλλειμμα θα είναι για πρώτη φορά κάτω από το 3%, αφού θα περιοριστεί στο 2,6 - 2,4%. Συνεχίζοντας το παιχνίδι της «απογραφής» είπε ότι το πραγματικό έλλειμμα το 2004 ήταν της τάξης του 7,4%, ενώ για τα ψίχουλα των 330 ευρώ στη σύνταξη του ΟΓΑ είπε ότι αυτά θα δοθούν στις αρχές του 2008 και όχι στο τέλος του όπως ήταν η προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ