Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακατάλληλο γάλα και στο Στρατό

Βρέθηκε σε στρατιωτικές αποθήκες στον Πειραιά

Αντικείμενο κερδοσκοπίας, στα πλαίσια του «ελεύθερου ανταγωνισμού», αλλά σε βάρος της υγείας των στρατευμένων, αποτέλεσε το γάλα που προμηθεύεται ο Ελληνικός Στρατός, επιβεβαιώνοντας πως ούτε καν οι κρατικές προμήθειες ξεφεύγουν από το στόχαστρο των κερδοσκόπων, ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους αδυνατούν να ελέγξουν τα φαινόμενα αυτά, ακόμα και στους χώρους που η τροφοδοσία γίνεται με την αποκλειστική ευθύνη του δημοσίου.

Συγκεκριμένα, έγινε κατάσχεση και σφράγιση 97.270 κιλών ακατάλληλου προς κατανάλωση γάλακτος εβαπορέ «MILKIN», προέλευσης Λιθουανίας, από τους κτηνιάτρους της Νομαρχίας Πειραιά, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν στην 862 Αποθήκη Βάσης Εφοδιασμού Τροφίμων, στα Καμίνια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νομαρχίας είχε προηγηθεί τηλεφωνική και έγγραφη καταγγελία της 862 ΑΒΕΤ, καθώς οι εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη παρτίδα από το Κέντρο Βιολογικών Ερευνών Στρατού είχαν διαπιστώσει την ακαταλληλότητα του προϊόντος. Το γάλα που ήταν συσκευασμένο σε κουτιά των 410 γραμ. (με ημερ. λήξης 10ο και 11ο του 2006) και αποθηκευμένο σε κιβώτια των 48 κουτιών, κρίθηκε ακατάλληλο για κατανάλωση διότι κατά τη διάνοιξή του διαπιστώθηκαν πήγματα συσσωρευμένου λίπους στα εσωτερικά τοιχώματα των κουτιών και ιδιαίτερα στον πυθμένα.

Η εν λόγω ποσότητα γάλατος, αποτελεί μόνο ένα τμήμα, μιας συνολικής προμήθειας 1.200.000 κιλών που έχει πουλήσει η ίδια εταιρία στον Στρατό και βρίσκεται στις αποθήκες. Αναμένεται, σύμφωνα με τις στρατιωτικές αρχές να ελεγχθούν και οι υπόλοιπες ποσότητες καθώς ακόμα δεν έχει δοθεί προς κατανάλωση. Η φύλαξη και η μέριμνα για την καταστροφή ανατέθηκε στην 862 ΑΒΕΤ, ενώ για την υπόθεση ενημερώνεται ο Εισαγγελέας. Η συγκεκριμένη ποσότητα είχε παραληφθεί από την 862 ΑΒΕΤ από την προμηθεύτρια εταιρία η οποία εδρεύει στην Αθήνα.

Πάντως, το Γενικό Επιτελείο Στρατού αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι διαδικασίες προμήθειας εφοδίων για το Στρατό Ξηράς διενεργούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης. «Στην προκειμένη περίπτωση, σημειώνεται, ακολουθήθηκαν επακριβώς οι προβλεπόμενες διαδικασίες παραλαβής του εφοδίου (γάλα εβαπορέ). Οι αρμόδιες επιτροπές του Στρατού πριν από τη διάθεση προς βρώση, προέβησαν σε προβλεπόμενους ελέγχους και διαπίστωσαν, ότι μέρος του εφοδίου ήταν ακατάλληλο προς βρώση λόγω εκτροπών από την τεχνική προδιαγραφή του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ