ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σύσκεψη για την Παναθηναϊκή συγκέντρωση

Η διοίκηση της ΟΒΣΑ καλεί τις διοικήσεις των ΕΒΕ της Αθήνας σε ευρεία σύσκεψη στις 27 Φλεβάρη, με θέμα τη διοργάνωση παναθηναϊκής συγκέντρωσης στις 20 Μάρτη

Ευρύ κάλεσμα σε συνδικαλιστική σύσκεψη τη Δευτέρα 27 του Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών, απευθύνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Θέμα της σύσκεψης είναι τα οργανωτικά μέτρα για τη διοργάνωση της παναθηναϊκής συγκέντρωσης στις 20 του Μάρτη. «Δεν επιτρέπεται καμία ανοχή ούτε αναμονή», τονίζει η ΟΒΣΑ στην πρόσκλησή της, «με αποφασιστικότητα και πίστη στη δύναμη που δίνουν τα δίκαια αιτήματά μας μπορούμε να συγκρουστούμε με τα πολυκαταστήματα, με το μεγάλο κεφάλαιο».

Και προσθέτει η Ομοσπονδία: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική ενισχύοντας τα πολυκαταστήματα, τους μεγαλοκατασκευαστές, τους μεγαλοεισαγωγείς. Αποκορύφωμα αυτής της εντεινόμενης αντιλαϊκής πολιτικής είναι η διεύρυνση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, οι νόμοι για την κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και της Υγείας με παραπέρα αύξηση των εισφορών και του εργάσιμου βίου, η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος, η συνεχιζόμενη άδικη φορολογική μεταχείριση, κλπ. Τα πολυκαταστήματα, το μεγάλο κεφάλαιο, αποθρασυμένο από την πολιτική της κυβέρνησης δε θα σταματήσει να θέλει και άλλα μέτρα σε όφελός του, να τα θέλει "όλα", ανάγκη που γεννάει ο ανταγωνισμός και η ασταμάτητη τάση για συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της παραγωγής και του κεφαλαίου σε λίγα χέρια».

Τονίζει επίσης ότι «εμείς οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ δε θα περιμένουμε με σταυρωμένα χέρια την οικονομική μας καταστροφή. Μέσα από τα Σωματεία μας και τις Αγωνιστικές Συνδικαλιστικές δυνάμεις ορθώνουμε το ανάστημά μας ενάντια σ' αυτή την πολιτική για την υπεράσπιση της δουλιάς μας, της ζωής και των παιδιών μας». «Μην ελπίζετε στις συμβιβασμένες ηγεσίες του Συνδικαλιστικού κινήματος», συνεχίζει η ανακοίνωση, καθώς οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕΒΕ (ΠΑΣΟΚ), ΔΑΚΜΜΕ (ΝΔ) και ΑΣΚΕΒΕ (ΣΥΝ), «όχι μόνο δε βάζουν εμπόδια σε αυτή την πολιτική, αντίθετα βάζουν πλάτη στο να περάσει πιο εύκολα, κοροϊδεύοντας τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ».

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Πολλά τα «πεινασμένα στόματα»

Πληθαίνουν οι ενδιαφερόμενοι για το μεγάλο φαγοπότι

Περίπου μισό δισ. ευρώ είναι ο συνολικός προϋπολογισμός των προτάσεων που υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ για το μέτρο 6.5 που σημαίνει «προώθηση της διείσδυσης συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συμπαραγωγής στο ενεργειακό σύστημα της χώρας - Εξοικονόμηση Ενέργειας». Τα σχετικά στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα χτες από το υπουργείο Ανάπτυξης, δίνοντας την ευκαιρία στον υπουργό Δ. Σιούφα να μιλήσει για επενδυτικό ενδιαφέρον που «αναδεικνύει τις προοπτικές και τη δυναμική της νέας ενεργειακής πολιτικής». Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο δεν ενημέρωσε για το αν και πόσες από αυτές τις προτάσεις εγκρίθηκαν. Φαίνεται ότι του αρκεί το «μπούγιο». Το σίγουρο είναι ότι για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που επιδοτούνται αδρά, έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον και ήδη δραστηριοποιούνται σ' αυτόν ξένες πολυεθνικές.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι δικαιώνεται από αυτό το ενδιαφέρον, όμως η πολιτική της δεν είναι μόνο αντιλαϊκή. Αντιτίθεται και στην κοινή λογική. Επιχειρηματολογεί υπέρ της διείσδυσης του φυσικού αερίου προκειμένου να «απεξαρτηθεί» η χώρα από το εισαγόμενο πετρέλαιο, όταν και το φυσικό αέριο είναι εισαγόμενο καύσιμο με τεχνητά μειωμένη τιμή μόνο κατά 20% από το πετρέλαιο θέρμανσης! Πρέπει να σημειωθεί ότι από τις 293 προτάσεις που υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση, οι 98 αφορούν φωτοβολταϊκά συστήματα με συνολικό προϋπολογισμό 22 εκατ. ευρώ. Εχει υπολογιστεί ότι η Ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή τέτοιων συστημάτων είναι μεγαλύτερη από την Ενέργεια που μπορούν να παρέξουν σε όλη τη διάρκεια ζωής τους!!!

Ωστόσο, η αντιμετώπιση της Ενέργειας από την κυβέρνηση αποκλειστικά ως εμπορεύματος οδηγεί τη χώρα σε ένα ασταθές και επικίνδυνο περιβάλλον. Κύριος προμηθευτής της Ελλάδας σε φυσικό αέριο είναι η Ρωσία μέσω της «Γκάζπρομ». Το Σαββατοκύριακο οι υπουργοί Οικονομίας του «G8» θα εξετάσουν το... μονοπωλιακό ρόλο της ρώσικης εταιρίας και προοπτικά αναμένεται να πιεστεί για να μπουν στη ρωσική αγορά κι άλλοι «παίκτες». Παράλληλα, η κυβέρνηση περιορίζει τη χρήση του φτηνού εγχώριου λιγνίτη, όταν στη Γερμανία ετοιμάζεται ο μεγαλύτερος λιγνιτικός σταθμός παραγωγής Ενέργειας στον κόσμο από την εταιρία «ALSTOM» για λογαριασμό της γερμανικής «RWE Power»! Την ίδια ώρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εκτινάχτηκαν, με κύρια αιτία την άνοδο της τιμής των μετοχών που ανήκουν σε ενεργειακούς κολοσσούς. Αναδύεται ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης μέσα στο οποίο η κυβέρνηση «βουτάει» με ικανοποίηση, «αναμασώντας» αστήριχτες κοινοτοπίες περί ενεργειακής επάρκειας και στήριξης των λαών της περιοχής.

Κλειστές ΔΟΥ

Κλειστές για το κοινό θα παραμείνουν από 13 μέχρι και 21 Φλεβάρη ορισμένες ΔΟΥ στο Λεκανοπέδιο Αττικής λόγω ανανέωσης του ηλεκτρονικού τους εξοπλισμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στις παρακάτω ημερομηνίες, θα παραμείνουν παραμείνουν κλειστές για το κοινό, οι εξής ΔΟΥ:

  • 13 Φλεβάρη: Δ' και Στ' Αθήνας
  • 14 Φλεβάρη: ΙΘ' Αθήνας, Παλλήνης, Κατοίκων Εξωτερικού
  • 15 Φλεβάρη: Ν. Ηρακλείου, ΙΣΤ' Αθήνας, Γλυφάδας
  • 16 Φλεβάρη: ΙΔ' Αθήνας, Α' Καλλιθέας,
  • 17 Φλεβάρη: Β' Καλλιθέας
  • 20 Φλεβάρη: Ν. Φιλαδέλφειας
  • 21 Φλεβάρη: Κ' Αθήνας.
ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ
Μένει στις νομαρχίες...

Μετά από διαβουλεύσεις, παζάρια και αντιδράσεις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κατέληξε ότι η δακοκτονία θα γίνεται όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή, θα την κάνουν οι νομαρχίες και οι ελαιοπαραγωγοί θα πληρώνουν την εισφορά τους στα ελαιοτριβεία.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού πρώτα ανακοίνωσε εισφορά 3% επί της ενιαίας ενίσχυσης για τη δακοκτονία, μετά το πήρε πίσω. Κι αυτό το εμφανίζει κι από πάνω και ως προσφορά στους ελαιοπαραγωγούς... Πάντως, από τις επιδοτήσεις των ελαιοπαραγωγών θα παρακρατηθεί ένα 4% για το ποιοτικό παρακράτημα που θα μοιράζεται σε λάδια και ελιές ΠΟΠ, ΠΓΕ και βιολογικά, συν άλλο ένα 2%, που είναι κάπου 11 εκατ, ευρώ και το οποίο θα δίνεται στις Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ), δηλαδή σε ΠΑΣΕΓΕΣ, Ελαιουργική, Διεπαγγελματική Ελαιολάδου και άλλους τέτοιους «κυρίους».

Οσο για τα νέα δικαιώματα, οι ελαιοπαραγωγοί θα αργήσουν να μάθουν τι ακριβώς θα έχουν και θα δηλώνουν, μια και το ελαιοκομικό μητρώο το έκαναν ρόιδο και η προηγούμενη και η τωρινή κυβέρνηση. Και όπως φαίνεται, κατά το Μάη που θα γίνουν οι σχετικές δηλώσεις ΟΣΔΕ για την ενιαία ενίσχυση της νέας ΚΑΠ, οι ελαιοπαραγωγοί να εύχονται να ισχύουν τα υπονοούμενα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι θα πάρουν κανονικά τα χρήματα που δικαιούνται...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ