Σάββατο 11 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Πολλά τα «πεινασμένα στόματα»

Πληθαίνουν οι ενδιαφερόμενοι για το μεγάλο φαγοπότι

Περίπου μισό δισ. ευρώ είναι ο συνολικός προϋπολογισμός των προτάσεων που υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ για το μέτρο 6.5 που σημαίνει «προώθηση της διείσδυσης συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συμπαραγωγής στο ενεργειακό σύστημα της χώρας - Εξοικονόμηση Ενέργειας». Τα σχετικά στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα χτες από το υπουργείο Ανάπτυξης, δίνοντας την ευκαιρία στον υπουργό Δ. Σιούφα να μιλήσει για επενδυτικό ενδιαφέρον που «αναδεικνύει τις προοπτικές και τη δυναμική της νέας ενεργειακής πολιτικής». Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο δεν ενημέρωσε για το αν και πόσες από αυτές τις προτάσεις εγκρίθηκαν. Φαίνεται ότι του αρκεί το «μπούγιο». Το σίγουρο είναι ότι για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που επιδοτούνται αδρά, έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον και ήδη δραστηριοποιούνται σ' αυτόν ξένες πολυεθνικές.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι δικαιώνεται από αυτό το ενδιαφέρον, όμως η πολιτική της δεν είναι μόνο αντιλαϊκή. Αντιτίθεται και στην κοινή λογική. Επιχειρηματολογεί υπέρ της διείσδυσης του φυσικού αερίου προκειμένου να «απεξαρτηθεί» η χώρα από το εισαγόμενο πετρέλαιο, όταν και το φυσικό αέριο είναι εισαγόμενο καύσιμο με τεχνητά μειωμένη τιμή μόνο κατά 20% από το πετρέλαιο θέρμανσης! Πρέπει να σημειωθεί ότι από τις 293 προτάσεις που υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση, οι 98 αφορούν φωτοβολταϊκά συστήματα με συνολικό προϋπολογισμό 22 εκατ. ευρώ. Εχει υπολογιστεί ότι η Ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή τέτοιων συστημάτων είναι μεγαλύτερη από την Ενέργεια που μπορούν να παρέξουν σε όλη τη διάρκεια ζωής τους!!!

Ωστόσο, η αντιμετώπιση της Ενέργειας από την κυβέρνηση αποκλειστικά ως εμπορεύματος οδηγεί τη χώρα σε ένα ασταθές και επικίνδυνο περιβάλλον. Κύριος προμηθευτής της Ελλάδας σε φυσικό αέριο είναι η Ρωσία μέσω της «Γκάζπρομ». Το Σαββατοκύριακο οι υπουργοί Οικονομίας του «G8» θα εξετάσουν το... μονοπωλιακό ρόλο της ρώσικης εταιρίας και προοπτικά αναμένεται να πιεστεί για να μπουν στη ρωσική αγορά κι άλλοι «παίκτες». Παράλληλα, η κυβέρνηση περιορίζει τη χρήση του φτηνού εγχώριου λιγνίτη, όταν στη Γερμανία ετοιμάζεται ο μεγαλύτερος λιγνιτικός σταθμός παραγωγής Ενέργειας στον κόσμο από την εταιρία «ALSTOM» για λογαριασμό της γερμανικής «RWE Power»! Την ίδια ώρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εκτινάχτηκαν, με κύρια αιτία την άνοδο της τιμής των μετοχών που ανήκουν σε ενεργειακούς κολοσσούς. Αναδύεται ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης μέσα στο οποίο η κυβέρνηση «βουτάει» με ικανοποίηση, «αναμασώντας» αστήριχτες κοινοτοπίες περί ενεργειακής επάρκειας και στήριξης των λαών της περιοχής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Καθαρά» κέρδη για τα μονοπώλια του χώρου των ΑΠΕ (2017-09-23 00:00:00.0)
Σχέδια τόνωσης συνεργασίας ελληνικών και γερμανικών μονοπωλίων (2014-09-30 00:00:00.0)
Εμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (2012-04-04 00:00:00.0)
Στόχος η υπερκερδοφορία (2007-05-13 00:00:00.0)
Η «απελευθέρωση» της Ενέργειας... (2006-04-22 00:00:00.0)
Κριτήριο οι λαϊκές ανάγκες (2002-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ