Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΑΝΤΙΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ
Σχέδια τόνωσης συνεργασίας ελληνικών και γερμανικών μονοπωλίων

Οικοδομή και «ενεργειακή αναβάθμιση» κτιρίων, κοιτάσματα και αγωγοί υδρογονανθράκων στο επίκεντρο

Συνάντηση με τον Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας της γερμανικής κυβέρνησης, Sigmar Gabriel, είχε την Παρασκευή το βράδυ ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας για λιμνάζοντα κεφάλαια στους κλάδους της Ενέργειας και της οικοδομής, η φτηνή δανειοδότησή τους, η διασφάλιση του απρόσκοπτου εφοδιασμού με καύσιμο το χειμώνα σε περίπτωση διακοπής παροχής ρωσικού φυσικού αερίου λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, όπως και η προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων μονοπωλίων μέσα από τη δημοπράτηση των «οικοπέδων» φυσικού αερίου και την κατασκευή αγωγών μεταφοράς καυσίμου.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, στη συνάντηση «εξετάστηκε η δυνατότητα συνεργασίας της Ελλάδας με τη Γερμανική Τράπεζα Επενδύσεων KfW, στον τομέα της ενίσχυσης των προγραμμάτων εξοικονόμησης Ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων». Σημειωτέον, η KfW έχει δηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει και στο «Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο».

Παραπέρα, οι δύο υπουργοί «συζήτησαν διεξοδικά τις εξελίξεις αναφορικά με τη Ρωσο-ουκρανική κρίση και τις πιθανές επιπτώσεις στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο, καθώς και την ελληνική πρόταση για δημιουργία μηχανισμού αλληλεγγύης (σ.σ. να αποθηκεύεται φυσικό αέριο στα κράτη - μέλη και να αποστέλλεται σε όσα έχουν ανάγκη),η οποία θα εξεταστεί και στο επόμενο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, στην Ιταλία».

Τέλος, ο Γ. Μανιάτης «αναφέρθηκε στα έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος και στην πρόοδο στον τομέα κατασκευής των αγωγών Φυσικού Αερίου που διέρχονται από τη χώρα μας και αναβαθμίζουν τον ενεργειακό και γεωπολιτικό της ρόλο, με έμφαση στον αγωγό TAP (σ.σ. μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας) και τον ελληνοβουλγαρικό IGB (σ.σ. κάθετη διασύνδεση στον ΤΑΡ, θα μεταφέρει αέριο σε Βουλγαρία και Ρουμανία)».

Χαρακτηριστικά σε σχέση με τους κλάδους της οικονομίας που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους για ενδεχόμενη συνεργασία ελληνικά και γερμανικά μονοπώλια, ο Γ. Μανιάτης ανέφερε: «Ιδιαίτερη, όμως, έμφαση δώσαμε και οι δύο στο πώς μπορούμε να πάρουμε μέτρα για να ενισχύσουμε τις οικονομίες των δύο χωρών. Ο κ. Γκάμπριελ μάς θύμισε ιδιαίτερα ότι η Γερμανία, στην περίοδο της κρίσης, κατάφερε και ξεπέρασε τα προβλήματά της, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των οικοδομών. Ουσιαστικά δίνοντας έμφαση σ' αυτό που κι εμείς θεωρούμε ότι είναι πρώτη προτεραιότητα της χώρας, δηλαδή στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων της. Συμφωνήσαμε, λοιπόν, ότι είναι χρήσιμο να διερευνηθεί πώς μπορούν να βρεθούν πηγές χρηματοδότησης από το KfW προκειμένου να ενισχυθεί ο τομέας αυτός, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για εμάς.

Ταυτόχρονα, βεβαίως, συζητήσαμε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που σχετίζονται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και με τους αγωγούς τους οποίους έχει εντάξει η Ελλάδα στα Εργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος, αλλά και τα ζητήματα των ερευνών υδρογονανθράκων, που είναι προφανές ότι αποτέλεσε ένα ακόμη ζήτημα κοινού ενδιαφέροντος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ