Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Αποφάσεις στο φόντο ενδοαστικών αντιθέσεων

Αναβολή έως την 1/1/2016 της «προαιρετικής εφαρμογής» της Συμφωνίας Εμπορίου με την Ουκρανία

Στο φόντο των σοβαρών ενδοαστικών αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ (ΣΓΥ). Κοινός παρονομαστής, βέβαια, για τις αστικές τάξεις όλων των κρατών - μελών ήταν, είναι και θα είναι η επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα σε όφελος των μονοπωλιακών συμφερόντων.

Το ΣΓΥ προετοίμασε το έδαφος για τη σύγκληση στις 23-24 Οκτώβρη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ), που αναμένεται να πάρει αποφάσεις για το νέο πλαίσιο πολιτικής στους τομείς της Ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής, να «ασχοληθεί με φλέγοντα διεθνή ζητήματα», αλλά και «να συζητήσει την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη», θέμα όπου παρουσιάζονται ενδοκαπιταλιστικές διαφοροποιήσεις για το μείγμα διαχείρισης από δω και πέρα και για τους κλάδους της οικονομίας που θα εστιάσουν.

Ενδεικτικά ως προς αυτό είναι και όσα δήλωσε για τη συνεδρίαση ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, που μετείχε στο ΣΓΥ: «Κάθε υπουργός επανέλαβε τις προτεραιότητές του (...) Χαιρετίζουμε (σ.σ. ως κυβέρνηση) την πολιτική της ΕΚΤ να αυξήσει τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Θεωρούμε - και εκεί μας υποστήριξαν αρκετοί, μεταξύ των οποίων και οι Γερμανοί, με πολύ ξεκάθαρο τρόπο - ότι χρειάζονται έξυπνες δημόσιες επενδύσεις οι οποίες θα συνδεθούν και με ουσιαστικές επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Και ότι, βεβαίως, χρειάζεται να λαμβάνεται πάντα υπόψη η κοινωνική διάσταση όταν διαμορφώνεται η οικονομική πολιτική, σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ορισμένοι κινήθηκαν δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην κοινωνική διάσταση, στις δημόσιες επενδύσεις».

Επίσης, το Συμβούλιο υιοθέτησε τη Στρατηγική της ΕΕ για την Αδριατική και το Ιόνιο, ενιαία γεωγραφική ζώνη - πεδίο κερδοφορίας για μια σειρά μονοπώλια. Ιόνιο και Αδριατική γίνονται η τρίτη «μακρο-περιφέρεια» της ΕΕ, μαζί με εκείνες του Δούναβη και της Βαλτικής, όπου μετέχουν χώρες - μέλη και μη μέλη της ΕΕ. Συγκεκριμένα, στη «μακρο-περιφέρεια» Αδριατικής - Ιονίου συμμετέχουν Μαυροβούνιο, Σερβία, Βοσνία, Κροατία, Σλοβενία, Ιταλία, Ελλάδα και Αλβανία.

Ο Δ. Κούρκουλας δήλωσε σχετικά: «Η νέα Στρατηγική φιλοδοξεί να αξιοποιήσει και να συνδέσει τις οριζόντιες και επιμέρους πολιτικές της ΕΕ στους τομείς της γαλάζιας ανάπτυξης, της θαλάσσιας ασφάλειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της προώθησης του τουρισμού. Ειδικότερα, επιδιώκει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι οριζόντιες και τομεακές πολιτικές της ΕΕ ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και η ελκυστικότητα της περιοχής, να διαφυλαχθεί το φυσικό περιβάλλον και να τονωθεί η απασχόληση, με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Τέλος, το ΣΓΥ αποφάσισε να αναβάλει μέχρι την 1η Γενάρη 2016 την «προαιρετική εφαρμογή» της Συμφωνίας Εμπορίου με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της εγκαθίδρυσης ζώνης ελεύθερων συναλλαγών. Πρόκειται για κομμάτι της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας που υπογράφτηκε στις 21 Μάρτη και 27 Ιούνη, εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο στις 16 Σεπτέμβρη, ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία επικύρωσής της στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Η αναβολή δεν πρέπει να θεωρείται άσχετη με τους διαφορετικούς τρόπους που προσεγγίζουν οι αστικές τάξεις των κρατών - μελών τις σχέσεις τους με τη Ρωσία, με βάση τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους.

  • Στο μεταξύ, σήμερα, Τρίτη, γίνεται στο Ευρωκοινοβούλιο η «ακρόαση» του προτεινόμενου από την ελληνική κυβέρνηση επιτρόπου της χώρας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, επιφορτισμένου από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, με το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Εσωτερικών Υποθέσεων. Οι ακροάσεις των προτεινόμενων νέων επιτρόπων ξεκίνησαν χτες στις αντίστοιχες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, ανάλογα με τα καθήκοντα που τους αναθέτει ο Ζ. Κ. Γιούνκερ. Η διαδικασία θα διαρκέσει έως τις 7 Οκτώβρη, πριν η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην προτεινόμενη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ