Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Με επίκεντρο το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Τη σημασία των αντεργατικών «μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας» υπογραμμίζουν οι ντόπιοι τραπεζίτες

Την αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πλάνων τους στις προδιαγραφές του λεγόμενου «νέου αναπτυξιακού προτύπου» επιχειρούν οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι, καταθέτοντας ταυτόχρονα τις προτάσεις τους γύρω από το κατάλληλο μείγμα αντιλαϊκής πολιτικής. Ο πρόεδρος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Γ. Ζανιάς, στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: Προτάσεις πολιτικής», έδωσε έμφαση στην «περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στην αλλαγή του προτύπου ανάπτυξης και στην ενίσχυση της ζήτησης», σημειώνοντας ότι «η σημερινή χρονική συγκυρία μάς βρίσκει με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές σχεδόν παντού».

Και βέβαια δεν πρόκειται για κάποιες «διορθώσεις» σε ό,τι αφορά αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν στη φάση της οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης, αλλά για «αναπροσαρμογές» που συνδέονται με τους σχεδιασμούς για την επόμενη φάση ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών. Για παράδειγμα, η υπόμνηση των υψηλών φορολογικών συντελεστών γίνεται επειδή το κεφάλαιο απαιτεί δραστική μείωσή τους ως ένα μοχλό για επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον Γ. Ζανιά, «η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας ήταν πολύ σημαντική και βοήθησε στη μεγάλη μείωση της πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας, που υπολογίζεται με βάση το μοναδιαίο κόστος εργασίας», μειώθηκε δηλαδή δραστικά το κόστος στο παραγόμενο προϊόν και ενισχύθηκε η ανταγωνιστικότητα.

Επισήμανε ακόμη τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων, καθώς και μια σειρά από «διαρθρωτικές αλλαγές που οδηγούν στην ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας από την εποχή της εισαγωγής του ευρώ». Αυτή η υπόμνηση σχετίζεται με την απαίτηση μέτρων τόνωσης της ζήτησης.

Είναι φανερό το γεγονός ότι σε αντιλαϊκά επιτεύγματα του κεφαλαίου, όπως στα αντεργατικά μέτρα της προηγούμενης περιόδου, στηρίζεται σήμερα το «νέο» μείγμα της πολιτικής που σχετίζεται με την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας, μιλώντας σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, αναφέρθηκε σε κλάδους της οικονομίας (όπως πληροφορική, επικοινωνίες, βιοτεχνολογία, χημική και φαρμακευτική βιομηχανία, νέα υλικά), που «είναι περισσότερο επιδεκτικοί στην έρευνα και την ανάπτυξη και τους οποίους θα πρέπει κατά προτεραιότητα να στηρίξουν οι τράπεζες και η πολιτεία».

Παρουσιάζοντας τα επιχειρηματικά πλάνα της «Πειραιώς», προανήγγειλε μειώσεις επιτοκίων (κατά 1 εκατοστιαία μονάδα) για ενήμερους πελάτες επαγγελματίες, μικρές επιχειρήσεις και αγρότες με υπόλοιπα δανείων μέχρι 200.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι με τα μέτρα «ποσοτικής χαλάρωσης» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το κόστος του χρήματος έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, εξέλιξη που ευνοεί τα μονοπώλια και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε και τη διαμόρφωση διαφόρων ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων για την «υποστήριξη υγιών, συνεπών και δυναμικών επιχειρήσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ