ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Τον καθαίρεσαν για την αλήθεια

Σε μια ακόμη αντιδημοκρατική ενέργεια προχώρησε στις αρχές του Φλεβάρη η πλειοψηφία του Σέιμ, του λετονικού Κοινοβουλίου, καθαιρώντας από τη μόνιμη κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων τον βουλευτή Νικολάι Καμπάνοφ, του ρωσόφωνου κόμματος «ΖΑΠΤΣΕΛ». Η «τιμωρία» επιβλήθηκε στο βουλευτή γιατί συμμετείχε στην παραγωγή μιας ταινίας, με τον τίτλο «Ο ναζισμός στη Βαλτική», που αναφέρεται στη δράση των «λεγεώνων των Ες-Ες», που οι ναζί είχαν συγκροτήσει στη Λετονία και στις άλλες χώρες της Βαλτικής από ντόπιους δωσιλόγους.

Στις κατηγορίες που του προσάψαν οι εκπρόσωποι των δεξιών και κεντρώων κοινοβουλευτικών ομάδων ήταν ότι η παραπάνω δράση του είναι «αντικρατική», καθώς επίσης ότι σε κάποια συνεδρίαση μίλησε στα ρωσικά μέσα στην αίθουσα του λετονικού Κοινοβουλίου.

Την πρόταση καθαίρεσης του βουλευτή ψήφισαν 64 βουλευτές, ενώ κατά τοποθετήθηκαν 18 βουλευτές. Να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Σέιμ «τιμωρεί» κάποιο βουλευτή με το επιχείρημα της «αντικρατικής» δράσης. Ετσι το 2004 είχε καθαιρέσει τον Μαρτιάν Μπεκάσοφ, βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας από την ιδιότητα του παρατηρητή στο Ευρωκοινοβούλιο, γιατί είχε ενημερώσει με επιστολή του τους ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων για την αναβίωση της προσπάθειας δικαίωσης του ναζισμού στη Λετονία, όπως και για τις συνθήκες «απαρτχάιντ» που βιώνει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, που στερείται πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Πάντως, αυτή τη φορά ο Καμπάνοφ ήταν έτοιμος για την απόφαση καθαίρεσής του και ευθύς μετά μοίρασε στους βουλευτές της πλειοψηφίας από ένα παιδικό πάμπερς. Οπως εξήγησε κατόπιν στους δημοσιογράφους, το έκανε «για να μη νιώθουν άσχημα σε περίπτωση που βραχούν από το φόβο τους όταν τον αντικρίζουν», ενώ σ' ό,τι αφορά το βρεφικό μέγεθος του «δώρου», ο Καμπάνοφ διευκρίνισε ότι αυτό αντιστοιχεί στο διανοητικό επίπεδο των βουλευτών που ψήφισαν την καθαίρεσή του από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων.


Ι.Π.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η απεργία στο Δημόσιο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Επεκτάθηκε χτες η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων της Γερμανίας συνολικά σε 10 από τα 16 κρατίδια της χώρας. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις προσπάθειες αύξησης των ωρών εργασίας από τις 38,5 ώρες εβδομαδιαίως στις 40, χωρίς καμία απολύτως αύξηση των αποδοχών τους. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, αυτή η κίνηση ισοδυναμεί με περικοπή των αποδοχών των δημόσιων υπαλλήλων που φθάνει το 4%!

Περίπου 20.000 τοπικοί και περιφερειακοί υπάλληλοι, διοικητικοί υπάλληλοι νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένων νοσοκόμων, μαγείρων και καθαριστών, ενώθηκαν με τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους της χώρας, στη μεγαλύτερη απεργία στο Δημόσιο τα τελευταία 14 χρόνια.

Η συνδικαλιστική ένωση «Ver.di» - η μεγαλύτερη ένωση της χώρας με 2,4 εκατομμύρια μέλη - έχει προειδοποιήσει πως η απεργία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 6 βδομάδες.

«Η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι οι εργοδότες να καταλάβουν πως δεν μπορούν απλά να διατάζουν τους εργαζομένους πόσο χρόνο πρέπει να δουλεύουν», δήλωσε ο επικεφαλής του «Ver.di», Φρανκ Μπσιρσκ. Σε συνέντευξή του χτες στην εφημερίδα «Μπιλντ», επισήμανε ότι οι επιπλέον ώρες εργασίας που απαιτεί η κυβέρνηση ισοδυναμούν με δύο επιπλέον βδομάδες εργασίας το χρόνο, χωρίς αύξηση των αποδοχών, και προειδοποίησε πως οι επιπλέον αυτές ώρες θα οδηγήσουν σε περικοπές των θέσεων εργασίας.

Η απεργιακή αυτή κινητοποίηση ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα με κυλιόμενες απεργίες, στο νοτιοδυτικό κρατίδιο της Βάδης - Βιρτεμβέργης, αλλά έχει επεκταθεί σε 10 από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας, συμπεριλαμβάνοντας τη Βαυαρία, τη Σάαρλαντ, και το Σλέσβιγκ - Χολστέιν.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση αρνείται να δώσει αυξήσεις στους μισθούς για τις επιπλέον ώρες εργασίας.

«Τα κρατίδια αντέχουν μια απεργία για κάποιο χρονικό διάστημα», φέρεται πως δήλωσε ο κυβερνητικός διαμεσολαβητής Χάρτμουτ Μόελρινγ, χτες, στην εφημερίδα «Οσναμπρούκερ Τζάιτουγνκ».

Το Σάββατο χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν στο Βερολίνο ενάντια στη λεγόμενη οδηγία Μπολκεστάιν για την απελευθέρωση των υπηρεσιών. Οι εργαζόμενοι απαιτούσαν την πλήρη εξάλειψη της οδηγίας, παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες συνδικαλιστές φαίνεται να έχουν αποδεχτεί μια τροποποιημένη μορφή της οδηγίας, που πάει προς ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο.

«ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ»
Υποκρισία για την αντιμετώπιση της φτώχειας

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.- Υπέρ της «ανάγκης» επιτυχούς έκβασης των συνομιλιών για «ελεύθερο εμπόριο» στον επόμενο γύρο συνομιλιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στην Ντόχα τάχθηκαν ξένοι ηγέτες, που συμμετείχαν το Σαββατοκύριακο στις εργασίες της λεγόμενης «Διάσκεψης Κορυφής Προοδευτικής Διακυβέρνησης» στο Χαμανσκράαλ της Νότιας Αφρικής.

Κατά το κλείσιμο των εργασιών της συνάντησης, ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Τάμπο Μπέκι ζήτησε απ' τις οικονομικά ισχυρές χώρες να ολοκληρώσουν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΠΟΕ... «για να αντιμετωπιστούν η παγκόσμια φτώχεια και η ασφάλεια».

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, που συμμετείχε επίσης στην Διάσκεψη - όπως και μεταξύ άλλων, ο Σουηδός ομόλογός του Γκόραν Πέρσον και η Νεοζηλανδή Χέλεν Κλαρκ...-υποστήριξε τα ίδια, καμώνοντας πως η κυβέρνησή του νοιάζεται για τα προβλήματα της Αφρικής.

Σε συνέντευξη, μάλιστα, που έδωσε σε τηλεοπτικό σταθμό, κάλεσε και τις άλλες πλούσιες χώρες (που όπως η Βρετανία ξεζούμισαν και ξεζουμίζουν επί δεκαετίες την Αφρική) να «βοηθήσουν» αυτή την ήπειρο που «έχει οπισθοδρομήσει τις τελευταίες δεκαετίες»... γιατί, όπως είπε, «έχουν ηθική υποχρέωση». Ισχυρίστηκε υποκριτικά πως ο ίδιος είναι «προετοιμασμένος» να καταβάλλει «τεράστιες προσπάθειες» για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και ότι οι ηγέτες έχουν ευθύνη αφού «η ασφάλεια και η ευημερία μας βρίσκεται στη διάδοση των αξιών της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της πεποίθησης πως τα άτομα πρέπει να έχουν δικαίωμα σε κάποιους τύπους διακυβέρνησης»...

  • Η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες πως μέσα σε μία δεκαετία αυξήθηκε κατά 26% ο αριθμός των Νοτιοαφρικανών που στεγάζονται σε παραγκουπόλεις, αλλά πως μέχρι το 2014 όλοι οι πολίτες θα έχουν κατάλληλη στέγη. Γνωστοποιήθηκε επιπλέον πως 12 χρόνια μετά το τέλος του Απαρτχάιντ, περίπου 16.000.000 (σε σύνολο 48.000.000) Νοτιοαφρικανοί στερούνται πρόσβασης σε αποχέτευση και υπηρεσίες υγιεινής και ότι οι περίπου 3.700.000 άλλοι που μέχρι σήμερα δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό θα δουν το πρόβλημά τους να λύνεται μέσα στην προσεχή τριετία...
ΑΪΤΗ
Ο Πρεβάλ νικητής του πρώτου γύρου

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.--

Ολα δείχνουν πως στην Αϊτή θα υπάρξει και δεύτερος γύρος για την ανάδειξη του Προέδρου της χώρας, μιας και με καταμετρημένο το περίπου 90% των ψήφων των προεδρικών εκλογών της περασμένης Τρίτης, ο πρώην Πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ, συγκεντρώνει το 48,7% των ψήφων, παραμένοντας όμως σε απόσταση από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Ο Λέσλι Μανιγκά, επίσης πρώην Πρόεδρος της Αϊτής, λαμβάνει το 11,8% των ψήφων, ενώ ο Τσαρλς Ανρί Μπέικερ, το 7,9%.

Σύμφωνα με την Προσωρινή Εκλογική Επιτροπή υπολογίζεται ότι περίπου το 63% των ψηφοφόρων έλαβε μέρος στις προεδρικές εκλογές, ποσοστό που θεωρείται το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής που έχει καταγραφεί ποτέ σε εκλογική διαδικασία στη χώρα της Καραϊβικής. Το δεδομένο όμως των εκατομμυρίων από τις φτωχογειτονιές που αποκλείστηκαν από τις εκλογές δείχνει και το πλασματικό της συμμετοχής σε μια χώρα που εξακολουθεί να είναι υπό κατοχή από τις υποτιθέμενες δυνάμεις της τάξης του ΟΗΕ.

Ωστόσο, το περασμένο Σαββατοκύριακο, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της χώρας υπέρ του Ρενέ Πρεβάλ, απαιτώντας να ανακηρυχτεί Πρόεδρος της χώρας από τον πρώτο γύρο. Κατηγόρησαν μάλιστα την Προσωρινή Εκλογική Επιτροπή ότι επιχειρεί να αλλοιώσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Σε διαδηλώσεις χτες οι δυνάμεις του ΟΗΕ, σύμφωνα με μαρτυρίες, άνοιξαν πυρ και τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε.

Στελέχη του κόμματος του Ρενέ Πρεβάλ ζήτησαν να δουν τους καταλόγους της καταμέτρησης την Παρασκευή, όταν έγινε γνωστό ότι πάνω από 125.000 ψήφοι ακυρώθηκαν εξαιτίας παρατυπιών, δημιουργώντας υποψίες ανάμεσα στους υποστηρικτές του Πρεβάλ ότι τα μέλη της εκλογικής επιτροπής προσπαθούν να αλλάξουν τα αποτελέσματα των εκλογών.

«Είναι ύποπτο», δήλωσε ο Πατρίκ Φεκιέρ, μέλος της εκλογικής επιτροπής, ο οποίος συχνά διαφωνεί με τα υπόλοιπα μέλη. «Θα έπρεπε να ερευνηθεί». Ο Μπέικερ ζήτησε επίσης έρευνα για το ενδεχόμενο εκλογικής απάτης. Ομως, διεθνείς παρατηρητές δηλώνουν ότι υπήρξαν μεν παρατυπίες, όχι όμως σε βαθμό που να αλλοιώνεται το αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όποια κυβέρνηση αναδειχτεί και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως «η επόμενη ηγεσία στην Αϊτή να κυβερνήσει με δημοκρατικό τρόπο». Φυσικά η τέτοια διατύπωση από τις ΗΠΑ δείχνει ότι οι πιέσεις προς τη νέα κυβέρνηση θα ενταθούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ