ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Απαιτούν «ευθυγράμμιση» της Ρωσίας

Κριτική τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, άσκησε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κ. Ράις, την περασμένη Κυριακή.

Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, βρίσκεται στο ότι η κριτική αυτή εμφανίστηκε μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G-8, αλλά και στο φόντο των πρωτοβουλιών της Ρωσίας στα ζητήματα του Ιράν και της Μέσης Ανατολής.

Η Κ. Ράις, μιλώντας σε αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι, δεν έκρυψε λόγια, χρησιμοποιώντας μια γλώσσα με έντονο το στοιχείο της απειλής: «Ορισμένα στοιχεία του εκδημοκρατισμού στη Ρωσία φαίνεται ότι δεν πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε απαντώντας σε ερώτηση αν η Ρωσία θα πρέπει να εξακολουθήσει να συμμετέχει στο G-8. Και προχώρησε παραπέρα: «Βρισκόμαστε μπροστά στην επιλογή. Είτε να πούμε εντάξει, όλα στη Ρωσία πάνε άσχημα κι έτσι επιστρέφουμε στις παλιές εποχές και την απομονώνουμε από τέτοιους θεσμούς, όπως το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας και το G-8, είτε να πούμε στους Ρώσους, εντάξει, παραμείνετε σ' αυτούς τους θεσμούς, αλλά αναμένουμε από εσάς μια συμπεριφορά αντίστοιχη με τις αξίες αυτών των θεσμών».

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η απομόνωση της Ρωσίας δε θα έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, και κατέληξε: «Συνολικά έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Καλύτερες απ' ό,τι στη διάρκεια του προηγούμενου μεγάλου διαστήματος. Συνεργαζόμαστε ενάντια στην τρομοκρατία. Συνεργαζόμαστε και σε άλλους τομείς, αλλά υπάρχουν μεταξύ μας και φανερές διαφωνίες», καλώντας σε αμοιβαίες υποχωρήσεις για να ξεπεραστούν, δηλαδή η Ρωσία να ευθυγραμμιστεί ακόμα περισσότερο με τις ΗΠΑ.

ΗΠΑ
Ανικανότητα για τον «Κατρίνα»

Από τη «βιβλική καταστροφή στη Νέα Ορλεάνη» τον Σεπτέμβρη του περασμένου χρόνου

Associated Press

Από τη «βιβλική καταστροφή στη Νέα Ορλεάνη» τον Σεπτέμβρη του περασμένου χρόνου
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν, φτωχός σχεδιασμός και απάθεια στην αναγνώριση του μεγέθους της καταστροφής του τυφώνα «Κατρίνα», είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι εντολές από το Λευκό Οίκο προς τους τοπικούς αξιωματούχους για την αντιμετώπιση της καταστροφής. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ειδικής έκθεσης της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου προστίθεται ότι και οι καθυστερήσεις, κυρίως στην εκκένωση των περιοχών, επέτειναν τα προβλήματα από την απειρία και την έλλειψη εκπαίδευσης των δυνάμεων. Στη συνέχεια, οι βιαστικές ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα να πληρωθούν υπέρογκα ποσά σε ξενοδοχεία, για την προσωρινή στέγαση και να δοθούν επιδόματα χωρίς έλεγχο.

Συνολικά, η έκθεση καταλήγει πως η απάντηση της κυβέρνησης στην καταστροφή του τυφώνα «Κατρίνα» σηματοδοτήθηκε από «ανικανότητα και οργανωτική παράλυση». Φυσικά, οι αντιπρόσωποι δεν ασχολούνται καθόλου με το γεγονός ότι η ανθρώπινη ζωή στις ΗΠΑ δεν έχει καμία σημασία, απόρροια ενός συστήματος που τα πάντα γίνονται για την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι για τις λαϊκές ανάγκες.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Σαφές προβάδισμα Λουκασένκο

Τέσσερις θα είναι οι υποψήφιοι στις προσεχείς προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας. Ετσι, εκτός από τον νυν πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, τις απαραίτητες 100 χιλιάδες υπογραφές συγκέντρωσαν ο Αλεξάντρ Μιλινκέβιτς, υποψήφιος της «ενιαίας» αντιπολίτευσης, ο Σεργκέι Γκαϊντούκεβιτς, πρόεδρος του Φιλελεύθερου - δημοκρατικού κόμματος και ο Αλεξάντρ Κοζούλιν, πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος «Γκραμάντα».

Με δηλώσεις του, ο Αλεξάντρ Λουκασένκο σημείωσε πως ο ίδιος θα λάβει το «76 - 78% των ψήφων», ενώ οι αντίπαλοί του δεν μπορούν να υπολογίζουν σε πάνω από 7%, παρά την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ.

«Δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα να χρησιμοποιήσουμε μη δημοκρατικούς μοχλούς και τον κρατικό μηχανισμό. Δεν έχουμε να κάνουμε με την κατάσταση όπου με τη βία κρατάμε την εξουσία. Μάλιστα, και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η δημοτικότητα του σημερινού προέδρου είναι πάνω από 60%, ενώ αυτών της αντιπολίτευσης είναι σήμερα μεταξύ 5% και 7%. Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση ο Λουκασένκο να κάνει νοθεία στις εκλογές; Μήπως οι Λευκορώσοι είναι βλάκες και δε βλέπουν πως η χώρα κυβερνάται, πως δεν την έχουν πουλήσει;», δήλωσε ο Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Ο νυν Πρόεδρος πάντως δήλωσε πως είναι γνώστης του ότι «η Δύση δε θέλει να εκλεγεί ο Λουκασένκο πρόεδρος» και πρόσθεσε πως σίγουρα θα βρεθούν κι εκείνοι που θα αμφισβητήσουν τη δημοκρατικότητα των λευκορώσικων εκλογών. «Οσο περισσότερα χρήματα τους δώσουν, τόσο περισσότερο θα αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, όπως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα», μόνο μέσα στο 2005 οι ΗΠΑ διέθεσαν 11,5 εκατομμύρια δολάρια για τον «εκδημοκρατισμό» της Λευκορωσίας.


Ι.Π.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Ναι» στις βιομετρικές ταυτότητες από το Κοινοβούλιο

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Υπέρ της προτεινόμενης νομοθεσίας σχετικά με την υποχρεωτική έκδοση ταυτοτήτων με βιομετρικά δεδομένα για όλους τους Βρετανούς ψήφισαν οι βουλευτές της χώρας. Συγκεκριμένα, 31 βουλευτές υπερψήφισαν το νομοσχέδιο ενώ 20 καταψήφισαν, ταυτόχρονα, δε, ενέκριναν την υποχρεωτική έκδοση αυτών των ταυτοτήτων όταν υποβάλλεται αίτηση για την έκδοση διαβατηρίου μετά το 2008. Τώρα πια, αναμένεται η 16η Φλεβάρη όπου θα τεθεί ψηφοφορία στη Βουλή των Λόρδων γι' αυτό το θέμα, και τότε μόνον, αν εγκριθεί, θα γίνει νόμος.

Ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δεν παρευρέθηκε στην ψηφοφορία, επειδή δεν μπόρεσε να επιστρέψει εγκαίρως από τη Νότια Αφρική όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη, λόγω τεχνικής βλάβης στο αεροσκάφος του. Ωστόσο, απέρριψε την ιδέα πως με αυτές τις ταυτότητες υπάρχει «πρόβλημα με τις πολιτικές ελευθερίες».

Το θέμα των νέων βιομετρικών ταυτοτήτων, που έχει προωθήσει η βρετανική κυβέρνηση, έχει προκαλέσει αρκετές διαμαρτυρίες από την αντιπολίτευση, αλλά και από διάφορες οργανώσεις, που επισημαίνουν ότι πλήττονται οι προσωπικές ελευθερίες. Οπως αναφέρει ο καθηγητής Μπράιαν Γκλάντουιν, πρώην εμπειρογνώμονας του ΝΑΤΟ, στην εφημερίδα «Γκάρντιαν», οι νέες αυτές ταυτότητες δεν παρέχουν εγγυήσεις στον τομέα της ασφάλειας, και προσθέτει ότι το σχέδιο για την παράλληλη δημιουργία μιας τεράστιας τράπεζας δεδομένων για την έκδοση αυτών των ταυτοτήτων «θα αποτελέσει μέγιστη απειλή όσον αφορά την ασφάλεια όλων αυτών, των οποίων τα δεδομένα θα ενσωματωθούν στο σύστημα».

Φωτιά στα γραφεία της «Σοβιετικής Ρωσίας»

Μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε της Δευτέρα στα γραφεία του δημοσιογραφικού συγκροτήματος όπου στεγάζονταν αρκετές ρωσικές εφημερίδες, στην οδό «Πράβντα» στη Μόσχα, κατέκαψε τα κεντρικά γραφεία 5 ρωσικών εφημερίδων, μεταξύ αυτών και της «Σοβιέτσκαγια Ρωσία» («Σοβιετικής Ρωσίας») εφημερίδας της ρωσικής αντιπολίτευσης, που στηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ).

Η «Σοβιετική Ρωσία», μαζί με την «Πράβντα» ήταν οι δύο κεντρικές εφημερίδες, που στήριζαν το ΚΚΡΟ και κυκλοφορούσαν 3 φορές τη βδομάδα.

Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν προς το παρόν δώσει εξηγήσεις για τις αιτίες της πυρκαγιάς. Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν το συγκεκριμένο κτίριο ανήκε στο ΚΚΣΕ και μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού πέρασε στην ιδιοκτησία της Προεδρίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία και νοίκιαζε τους χώρους σε διάφορες εφημερίδες.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ