ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
Απάντηση με το ΠΑΜΕ στις 21 Φλεβάρη

«Αυξήσεις» κάτω από 3% πρότεινε ο ΣΕΒ στη χτεσινή τρίτη συνάντηση για την ΕΓΣΣΕ, εμμένοντας στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων

Σε προκλητική φάρσα σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα εξελίσσεται η υπόθεση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Στην τρίτη κατά σειρά συνάντηση, οι εργοδότες, προεξάρχοντος του ΣΕΒ, προκλητικά πρότειναν αυξήσεις κάτω από το 3%. Δηλαδή, ουσιαστικά απαιτούν μείωση των μισθών, με δεδομένο ότι ακόμα και ο επίσημος πληθωρισμός για το 2006 θα κινηθεί πάνω απ' αυτά τα επίπεδα.

Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση συμμετέχοντας μαζικά στα συλλαλητήρια στις 21 Φλεβάρη και να απαιτήσουν κλιμάκωση του αγώνα με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ομως η πρόκληση του ΣΕΒ δεν αφορά μόνο στο ύψος των αυξήσεων. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος ενοχοποίησε και πάλι τους μισθούς των εργαζομένων ως αιτία για το κλείσιμο και τη μεταφορά επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Και αυτό, όταν με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ποσοστό της αμοιβής της εργασίας στην προστιθέμενη αξία στη μεταποιητική βιομηχανία και στον επιχειρηματικό τομέα από το 80% την τριετία 1995-1997 κατρακύλησε στο 67% τη διετία 2003-2004. Και, βέβαια, αυτή η πτώση του μεριδίου της εργασίας μεταφράστηκε σε αντίστοιχη αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Ο εκπρόσωπος όμως του ΣΕΒ δεν έμεινε εκεί. Εβαλε ευθέως κατά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και έδωσε κάλυψη στη στάση των τραπεζιτών να μην προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις. Και ενώ υποκριτικά εμφανίστηκε να μην αμφισβητεί την Εθνική Σύμβαση, ταυτόχρονα ζήτησε την «προσαρμογή της». Δηλαδή, οι όποιες αυξήσεις να μην περνάνε στις κλαδικές συμβάσεις, αλλά οι τελευταίες να ξεκινούν από μηδενική βάση και να αποδεσμευτούν από την Εθνική Σύμβαση. Με δυο λόγια, ο ΣΕΒ θέλει από την Εθνική Σύμβαση να μείνει μόνο η ταμπέλα και να απογυμνωθεί από κάθε περιεχόμενο.

Ολο... κατανόηση η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ

Αυτήν ακριβώς την ύπουλη προσέγγιση υπονόμευσης των συμβάσεων εκ μέρους του ΣΕΒ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος τη μετέφρασε ως αναγνώριση ότι η εργοδοτική πλευρά δε θέλει να αμφισβητηθεί η συλλογική διαπραγμάτευση και η συλλογική σύμβαση εργασίας! Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, θέλοντας να εξομαλύνει το κλίμα αντιπαράθεσης που αντικειμενικά προκαλεί η προκλητικότητα του ΣΕΒ, κάλεσε τους εργοδότες να ανταποκριθούν επαρκώς στα αιτήματα της ΓΣΕΕ αλλά ...«στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους...(!)».

Στην ίδια λογική, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκανε λόγο για δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και εντεινόμενα προβλήματα στην οικονομία και την κοινωνία, εξομοιώνοντας έτσι τα προβλήματα του άνεργου και του εργάτη των 600 ευρώ με τα προβλήματα των εργοδοτών... Αυτό το πλαίσιο προδιαγράφει και την κατεύθυνση και τα όρια που θέτει η πλειοψηφία, μπροστά στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ την ερχόμενη Τρίτη, όπου αναμένεται να προκηρυχτεί απεργιακή κινητοποίηση μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη.

Πίσω από τον ΣΕΒ συμπαρατάχτηκαν οι ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ. Ο Δ. Ασημακόπουλος ζήτησε τη σύναψη διετούς σύμβασης, ενώ ο Δ. Αρμενάκης, ως ηχείο του ΣΕΒ και της κυβέρνησης, δήλωσε ότι «απαιτούνται μεταρρυθμίσεις». Μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της λεγόμενης ανταγωνιστικότητας, που όπως πιστοποιήθηκε και χτες θα συνομολογηθούν στα πλαίσια της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης. Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι κοινωνικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει στην επαναδραστηριοποίηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης με διευρυμένο χαρακτήρα, όπου σε ολόκληρους κλάδους και περιοχές δε θα ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας.

Από 54 πόλεις το μήνυμα της αντίστασης

Στην τελική ευθεία η μάχη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα

Στην Αθήνα και σε 53 ακόμα πόλεις έχουν καθοριστεί, μέχρι στιγμής, συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ
Στην Αθήνα και σε 53 ακόμα πόλεις έχουν καθοριστεί, μέχρι στιγμής, συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ
Κορυφώνεται μέρα με τη μέρα η μάχη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων του ΠΑΜΕ στις 21 Φλεβάρη. Μετά και τις χτεσινές εξελίξεις, στην τρίτη κατά σειρά συνάντηση ανάμεσα στις εργοδοτικές ενώσεις και τη ΓΣΕΕ, αναδεικνύεται ακόμα πιο καθαρά η αναγκαιότητα την Τρίτη να γεμίσουν από εργάτες, υπάλληλους, άνεργους, νέες και νέους εργαζόμενους οι πλατείες στις 54 πόλεις όλης της χώρας, όπου μέχρι στιγμής έχουν οριστεί συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ. Σ' αυτή την κατεύθυνση, οι ταξικές δυνάμεις είναι αποφασισμένες να μην αφήσουν ούτε λεπτό ανεκμετάλλευτο τα λίγα 24ωρα που απομένουν.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο ορίστηκε στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος. Η πορεία που θα ακολουθήσει θα κατευθυνθεί και προς τα γραφεία της ΕΕ στην οδό Βασ. Σοφίας, με στόχο για μια ακόμη φορά να καταγγελθεί η αντιδραστική οδηγία «Μπολκεστάιν».

Στη Θεσσαλονίκη, η πανεργατική συγκέντρωση θα γίνει στις 6 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά, την ίδια ώρα, στην πλατεία Λουδοβίκου (έξω απ' το σταθμό του ΗΣΑΠ).

Χτες το απόγευμα, συνδικάτα του μετάλλου από την Αθήνα και τον Πειραιά πραγματοποίησαν σύσκεψη και αποφάσισαν τις επόμενες μέρες ακόμα πιο αποφασιστικά να δώσουν τη μάχη του συλλαλητηρίου. Η θετική εμπειρία που υπάρχει από τον αγώνα που δόθηκε πρόσφατα στη Ζώνη, δίνει νέα ορμή στη δράση των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο, επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της ταξικής, ενωμένης πάλης των εργαζομένων.

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Νέων Λογιστών της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών Αθήνας, που ήδη ξεδιπλώνει ένα πλατύ πρόγραμμα εξορμήσεων σε χώρους δουλιάς του κλάδου. «Οι νέοι εργαζόμενοι παλεύουμε για το δικαίωμα στην εργασία, ενάντια στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ενάντια στην ανεργία και τον εργασιακό Μεσαίωνα που μας επιβάλλει η άρχουσα τάξη», σημειώνει μεταξύ άλλων η Επιτροπή Νέων Λογιστών.

Στα πλαίσια της πολύμορφης δράσης που αναπτύσσουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα ενόψει των συλλαλητηρίων, αύριο πραγματοποιείται πικετοφορία στο Αίγιο, για την καταδίκη της επίθεσης κυβέρνησης - εργοδοτών και την προπαγάνδιση του συλλαλητηρίου στην Πάτρα.

Απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο πήρε και το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ταύρου. Το πρόγραμμα περιοδειών των ταξικών δυνάμεων σε επιχειρήσεις και χώρους δουλιάς της Αθήνας, συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή, στους παρακάτω, μεταξύ άλλων χώρους: στη ΔΕΗ Ελευσίνας, στην ΑΗΣ Λαυρίου, στα ξενοδοχεία «Μ. Βρετάνια» και «Κινγκ Τζορτζ», στον τομέα αεροπλοΐας και στους ιπτάμενους της «Ολυμπιακής», στα γιαπιά στον Κρεμαστό Λαγό και στις οικοδομές στα Βόρεια Προάστια, στους ΟΤΑ στα Μελίσσια, Ν. Ιωνία, Ζωγράφου, Καλλιθέα, Καισαριανή, Χαλάνδρι, στις φαρμακαποθήκες «Κάτσαρης», «Αττική Παπανικολόπουλος», «Μπακάκος», «Φαρμαλούξ», «Αλ Φαρμ», «Ντελιφάρμ», «Φαρματέξ», «Αντωνόπουλος», «Αποστόλου», «Μεβάκο», «Κράντεξ» και «Χερουβίμ», στα νοσοκομεία «Μεταξά» και «Γενικό Κρατικό».

Το καθήκον που μας αναλογεί

Πέμπτη, 16 Φλεβάρη το πρωί, στο λιμάνι. Οι ναυτεργάτες απεργούν και περιφρουρούν την απεργία τους. Οι κομμουνιστές ναυτεργάτες με τους συναδέλφους τους, με εργαζόμενους, νέους και νέες από άλλους κλάδους που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους, είναι στους καταπέλτες. Μαζί τους ο σύντροφος ο Μήτσος, ο ενενηντάχρονος αγωνιστής που έχει δώσει τη ζωή του στον αγώνα του εργατικού, του ναυτεργατικού, του κομμουνιστικού κινήματος. Οι σύντροφοι τον αγαπούν και νοιάζονται για την υγεία του. Του λένε ότι έχει πολύ κρύο και πρέπει να προσέχει, αλλά αυτός τα 'χει μετρήσει και έχει πάρει τις αποφάσεις του.

Το κρύο - κρύο, οι δυσκολίες - δυσκολίες, αλλά και το καθήκον - καθήκον. Και θα αναλάβω το καθήκον που μου αναλογεί. Στην απεργία, στη διαδήλωση, στην καθημερινή μας πάλη δίνουμε το αγωνιστικό μας «παρών».

Είμαστε μπροστά και η δύναμη του δικού μας παραδείγματος γίνεται δύναμη για τον εργάτη και την εργάτρια, για το νέο εργαζόμενο.

Η δική μας αγωνιστική, συνεπής στάση είναι παράγοντας διαπαιδαγώγησης, που βοηθάει στην απελευθέρωση δυνάμεων από δισταγμούς και φοβίες. Μέσα στις μάχες του εργατικού - λαϊκού κινήματος αποδεικνύεται έμπρακτα η αντιστοιχία λόγων και έργων κι αυτό ανάβει σπίθες, ανάβει φωτιές, διαμορφώνει γόνιμο έδαφος για να πιάνουν τόπο τα συνθήματα, η πολιτική, οι θέσεις των κομμουνιστών, των ταξικών δυνάμεων.

Σήμερα στην απεργία, αύριο στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και τους άλλους αγώνες, στην καθημερινή δράση. Κάθε φορά περισσότεροι και καλύτερα εξοπλισμένοι, πιο έμπειροι, πιο δυνατοί, με πιο ισχυρούς δεσμούς με την εργατική τάξη.

Αυτό είναι το μήνυμα που μας έδωσε ο 90χρονος κομμουνιστής, που τράβηξε τα πάνδεινα στις πολύχρονες διώξεις και επιμένει παίρνοντας, όπως ο ίδιος λέει, δύναμη από την επαφή του, τη σχέση του με τους εργάτες και τις εργάτριες, από τη νέα γενιά.

Κάθε τέτοια περίπτωση ασφαλώς διεγείρει συναισθήματα, αλλά ταυτόχρονα βγάζει μια μεγάλη αλήθεια.

Τη βαθιά συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας ανάπτυξης της ταξικής πάλης σε μια περίοδο που ο αντίπαλος, το μεγάλο κεφάλαιο, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, οι οπορτουνιστές κάνουν τα πάντα για να καθηλώσουν το εργατικό κίνημα, να το χειραγωγήσουν και να το οδηγήσουν σε ανώδυνους για το σύστημα δρόμους, για να επιβληθούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα, να ολοκληρωθούν οι αναδιαρθρώσεις του καπιταλισμού, για να αυξήσουν τα κέρδη τους και να ισχυροποιήσουν τις θέσεις τους οι μεγαλοκαρχαρίες.

Υπάρχουν προϋποθέσεις για μαζική αντίδραση, για αφύπνιση νέων δυνάμεων.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την προσπάθεια των κομμουνιστών, των φίλων του Κόμματος, των δυνάμεων που στηρίζουν τα ταξικά συνδικάτα, το ΠΑΜΕ.

Δεν είμαστε λίγοι. Είμαστε αρκετοί και θα γίνουμε περισσότεροι στο βαθμό που ανοιχτούμε μαζικά, οργανωμένα και ενημερώσουμε, διαφωτίσουμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τα λαϊκά στρώματα και συμβάλουμε στην οργάνωση και την κινητοποίησή τους.

Υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες, με τις οποίες πρέπει να συγκρουστούμε επίμονα. Αλλά έχουμε θετικά παραδείγματα και δε χωράει καμιά υποτίμηση για τις διεργασίες που αναπτύσσονται στις συνειδήσεις των εργατών και εργατριών, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Ετσι πρέπει να βαδίσουμε και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για μαζικά - μαχητικά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 21 Φλεβάρη, για να έρθουν μαζικά εργαζόμενοι, να κινηθούν δραστήρια οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια, που στηρίζουν τους αγωνιστικούς συνδυασμούς, μαζί με τα συνδικάτα, τις επιτροπές αγώνα. Να μη λείψει κανείς κομμουνιστής, φίλος, ψηφοφόρος του Κόμματος.

Για να δώσει αυτή η κινητοποίηση νέα δύναμη στην προσπάθεια για την κλιμάκωση των αγώνων που έρχονται και να καταδικάσουν περισσότερες δυνάμεις την αντιλαϊκή πολιτική, την πλουτοκρατία, τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς εκπροσώπους της. Βάζοντας ένα λιθάρι, για να τραβήξουν οι εξελίξεις μπροστά, για να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης κι αυτό να εκφραστεί σε κάθε μάχη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, σε κάθε πολιτική μάχη.


Του Γιώργου ΜΑΡΙΝΟΥ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ»
«Παρών» στο συλλαλητήριο

Με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 21 Φλεβάρη, κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ» στην Αθήνα, μετά και την προχτεσινή συνάντηση με την εργοδοσία, όπου εμφανίστηκε ανένδοτη στα σχέδιά της που στέλνουν στην ανεργία τουλάχιστον 150 εργαζόμενους.

Η διοίκηση του σωματείου καλεί τους εργαζόμενους να εκφράσουν τις αγωνιστικές τους διαθέσεις συμμετέχοντας στην κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων, κάτω από τα πανό του σωματείου και της Ομοσπονδίας. Επίσης, όπως κατέληξε σε χτεσινή της έκτακτη συνεδρίαση, οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να δεχτούν καμία απόλυση, αλλά θα συνεχίσουν να παλεύουν «για να μην περάσουν τα σχέδια της πολυεθνικής σε βάρος των εργατικών μας δικαιωμάτων και κατακτήσεων». Αλλά και για «συλλογικές συμβάσεις, που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Για την κατάργηση της "οδηγίας Μπολκεστάιν" που οδηγεί στον εργασιακό μεσαίωνα».

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην πλατεία Κάνιγγος θα γίνουν στις 5.30 μ.μ. και έχουν οριστεί στα παρακάτω σημεία:

  • Ομόνοια: Οι εργαζόμενοι όλων των συνοικιών της Αθήνας, στους ΟΤΑ, στο Δημόσιο Τομέα, οι εκπαιδευτικοί και το Συντονιστικό των φοιτητικών Συλλόγων.
  • Πλατεία Βάθης: Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και στις πρώην ΔΕΚΟ.
Εμπαιγμός!

Αμέσως μετά τη νέα συνάντηση της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές ενώσεις, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, Γιώργος Μαυρίκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στη σημερινή συνάντηση ΓΣΕΕ - Εργοδοτών για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, οι εργοδότες κλιμάκωσαν την επιθετικότητα και την αδιαλλαξία τους, προτείνοντας αυξήσεις 18 ευρώ μεικτά το μήνα!! Την ίδια στιγμή συνεχίζουν, ουσιαστικά, τη μεθόδευσή τους για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων. Η αδιαλλαξία και η προκλητική στάση του ΣΕΒ ενισχύεται από την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και την πολύχρονη πρακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Το εργατικό κίνημα οφείλει να ερμηνεύσει τις επιθέσεις των τραπεζιτών σε βάρος των τραπεζοϋπαλλήλων, του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σε βάρος των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, του ΣΕΒ σε βάρος των Συλλογικών Συμβάσεων, του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας σε βάρος των ναυτεργατών κλπ., σαν μια συντονισμένη και σχεδιασμένη επίθεση σε βάρος της Εργατικής Τάξης.

Με βάση αυτές τις εξελίξεις, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όφειλε να διακόψει τις διαπραγματεύσεις και όχι να εκλιπαρεί ψίχουλα. Οι ευθύνες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού είναι πελώριες και ενθαρρύνει την προκλητικότητα των βιομηχάνων.

Απευθύνουμε έκκληση σ' όλους τους εργαζόμενους να δώσουν τη δική τους ανυπόταχτη απάντηση στη μεγαλοεργοδοσία. Να απορρίψουν τον εμπαιγμό του ΣΕΒ και να προβάλουν το πλαίσιο διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ. Να πάρουν μέρος στα Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 21 Φλεβάρη. Να απαιτήσουν κλιμάκωση του αγώνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ