Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΜΕ 21 ΦΛΕΒΑΡΗ 2006 ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
Απάντηση με το ΠΑΜΕ στις 21 Φλεβάρη

«Αυξήσεις» κάτω από 3% πρότεινε ο ΣΕΒ στη χτεσινή τρίτη συνάντηση για την ΕΓΣΣΕ, εμμένοντας στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων

Σε προκλητική φάρσα σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα εξελίσσεται η υπόθεση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Στην τρίτη κατά σειρά συνάντηση, οι εργοδότες, προεξάρχοντος του ΣΕΒ, προκλητικά πρότειναν αυξήσεις κάτω από το 3%. Δηλαδή, ουσιαστικά απαιτούν μείωση των μισθών, με δεδομένο ότι ακόμα και ο επίσημος πληθωρισμός για το 2006 θα κινηθεί πάνω απ' αυτά τα επίπεδα.

Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση συμμετέχοντας μαζικά στα συλλαλητήρια στις 21 Φλεβάρη και να απαιτήσουν κλιμάκωση του αγώνα με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ομως η πρόκληση του ΣΕΒ δεν αφορά μόνο στο ύψος των αυξήσεων. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος ενοχοποίησε και πάλι τους μισθούς των εργαζομένων ως αιτία για το κλείσιμο και τη μεταφορά επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Και αυτό, όταν με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ποσοστό της αμοιβής της εργασίας στην προστιθέμενη αξία στη μεταποιητική βιομηχανία και στον επιχειρηματικό τομέα από το 80% την τριετία 1995-1997 κατρακύλησε στο 67% τη διετία 2003-2004. Και, βέβαια, αυτή η πτώση του μεριδίου της εργασίας μεταφράστηκε σε αντίστοιχη αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Ο εκπρόσωπος όμως του ΣΕΒ δεν έμεινε εκεί. Εβαλε ευθέως κατά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και έδωσε κάλυψη στη στάση των τραπεζιτών να μην προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις. Και ενώ υποκριτικά εμφανίστηκε να μην αμφισβητεί την Εθνική Σύμβαση, ταυτόχρονα ζήτησε την «προσαρμογή της». Δηλαδή, οι όποιες αυξήσεις να μην περνάνε στις κλαδικές συμβάσεις, αλλά οι τελευταίες να ξεκινούν από μηδενική βάση και να αποδεσμευτούν από την Εθνική Σύμβαση. Με δυο λόγια, ο ΣΕΒ θέλει από την Εθνική Σύμβαση να μείνει μόνο η ταμπέλα και να απογυμνωθεί από κάθε περιεχόμενο.

Ολο... κατανόηση η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ

Αυτήν ακριβώς την ύπουλη προσέγγιση υπονόμευσης των συμβάσεων εκ μέρους του ΣΕΒ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος τη μετέφρασε ως αναγνώριση ότι η εργοδοτική πλευρά δε θέλει να αμφισβητηθεί η συλλογική διαπραγμάτευση και η συλλογική σύμβαση εργασίας! Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, θέλοντας να εξομαλύνει το κλίμα αντιπαράθεσης που αντικειμενικά προκαλεί η προκλητικότητα του ΣΕΒ, κάλεσε τους εργοδότες να ανταποκριθούν επαρκώς στα αιτήματα της ΓΣΕΕ αλλά ...«στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους...(!)».

Στην ίδια λογική, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκανε λόγο για δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και εντεινόμενα προβλήματα στην οικονομία και την κοινωνία, εξομοιώνοντας έτσι τα προβλήματα του άνεργου και του εργάτη των 600 ευρώ με τα προβλήματα των εργοδοτών... Αυτό το πλαίσιο προδιαγράφει και την κατεύθυνση και τα όρια που θέτει η πλειοψηφία, μπροστά στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ την ερχόμενη Τρίτη, όπου αναμένεται να προκηρυχτεί απεργιακή κινητοποίηση μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη.

Πίσω από τον ΣΕΒ συμπαρατάχτηκαν οι ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ. Ο Δ. Ασημακόπουλος ζήτησε τη σύναψη διετούς σύμβασης, ενώ ο Δ. Αρμενάκης, ως ηχείο του ΣΕΒ και της κυβέρνησης, δήλωσε ότι «απαιτούνται μεταρρυθμίσεις». Μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της λεγόμενης ανταγωνιστικότητας, που όπως πιστοποιήθηκε και χτες θα συνομολογηθούν στα πλαίσια της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης. Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι κοινωνικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει στην επαναδραστηριοποίηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης με διευρυμένο χαρακτήρα, όπου σε ολόκληρους κλάδους και περιοχές δε θα ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ