Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΜΕ 21 ΦΛΕΒΑΡΗ 2006 ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Το καθήκον που μας αναλογεί

Πέμπτη, 16 Φλεβάρη το πρωί, στο λιμάνι. Οι ναυτεργάτες απεργούν και περιφρουρούν την απεργία τους. Οι κομμουνιστές ναυτεργάτες με τους συναδέλφους τους, με εργαζόμενους, νέους και νέες από άλλους κλάδους που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους, είναι στους καταπέλτες. Μαζί τους ο σύντροφος ο Μήτσος, ο ενενηντάχρονος αγωνιστής που έχει δώσει τη ζωή του στον αγώνα του εργατικού, του ναυτεργατικού, του κομμουνιστικού κινήματος. Οι σύντροφοι τον αγαπούν και νοιάζονται για την υγεία του. Του λένε ότι έχει πολύ κρύο και πρέπει να προσέχει, αλλά αυτός τα 'χει μετρήσει και έχει πάρει τις αποφάσεις του.

Το κρύο - κρύο, οι δυσκολίες - δυσκολίες, αλλά και το καθήκον - καθήκον. Και θα αναλάβω το καθήκον που μου αναλογεί. Στην απεργία, στη διαδήλωση, στην καθημερινή μας πάλη δίνουμε το αγωνιστικό μας «παρών».

Είμαστε μπροστά και η δύναμη του δικού μας παραδείγματος γίνεται δύναμη για τον εργάτη και την εργάτρια, για το νέο εργαζόμενο.

Η δική μας αγωνιστική, συνεπής στάση είναι παράγοντας διαπαιδαγώγησης, που βοηθάει στην απελευθέρωση δυνάμεων από δισταγμούς και φοβίες. Μέσα στις μάχες του εργατικού - λαϊκού κινήματος αποδεικνύεται έμπρακτα η αντιστοιχία λόγων και έργων κι αυτό ανάβει σπίθες, ανάβει φωτιές, διαμορφώνει γόνιμο έδαφος για να πιάνουν τόπο τα συνθήματα, η πολιτική, οι θέσεις των κομμουνιστών, των ταξικών δυνάμεων.

Σήμερα στην απεργία, αύριο στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και τους άλλους αγώνες, στην καθημερινή δράση. Κάθε φορά περισσότεροι και καλύτερα εξοπλισμένοι, πιο έμπειροι, πιο δυνατοί, με πιο ισχυρούς δεσμούς με την εργατική τάξη.

Αυτό είναι το μήνυμα που μας έδωσε ο 90χρονος κομμουνιστής, που τράβηξε τα πάνδεινα στις πολύχρονες διώξεις και επιμένει παίρνοντας, όπως ο ίδιος λέει, δύναμη από την επαφή του, τη σχέση του με τους εργάτες και τις εργάτριες, από τη νέα γενιά.

Κάθε τέτοια περίπτωση ασφαλώς διεγείρει συναισθήματα, αλλά ταυτόχρονα βγάζει μια μεγάλη αλήθεια.

Τη βαθιά συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας ανάπτυξης της ταξικής πάλης σε μια περίοδο που ο αντίπαλος, το μεγάλο κεφάλαιο, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, οι οπορτουνιστές κάνουν τα πάντα για να καθηλώσουν το εργατικό κίνημα, να το χειραγωγήσουν και να το οδηγήσουν σε ανώδυνους για το σύστημα δρόμους, για να επιβληθούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα, να ολοκληρωθούν οι αναδιαρθρώσεις του καπιταλισμού, για να αυξήσουν τα κέρδη τους και να ισχυροποιήσουν τις θέσεις τους οι μεγαλοκαρχαρίες.

Υπάρχουν προϋποθέσεις για μαζική αντίδραση, για αφύπνιση νέων δυνάμεων.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την προσπάθεια των κομμουνιστών, των φίλων του Κόμματος, των δυνάμεων που στηρίζουν τα ταξικά συνδικάτα, το ΠΑΜΕ.

Δεν είμαστε λίγοι. Είμαστε αρκετοί και θα γίνουμε περισσότεροι στο βαθμό που ανοιχτούμε μαζικά, οργανωμένα και ενημερώσουμε, διαφωτίσουμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τα λαϊκά στρώματα και συμβάλουμε στην οργάνωση και την κινητοποίησή τους.

Υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες, με τις οποίες πρέπει να συγκρουστούμε επίμονα. Αλλά έχουμε θετικά παραδείγματα και δε χωράει καμιά υποτίμηση για τις διεργασίες που αναπτύσσονται στις συνειδήσεις των εργατών και εργατριών, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Ετσι πρέπει να βαδίσουμε και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για μαζικά - μαχητικά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 21 Φλεβάρη, για να έρθουν μαζικά εργαζόμενοι, να κινηθούν δραστήρια οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια, που στηρίζουν τους αγωνιστικούς συνδυασμούς, μαζί με τα συνδικάτα, τις επιτροπές αγώνα. Να μη λείψει κανείς κομμουνιστής, φίλος, ψηφοφόρος του Κόμματος.

Για να δώσει αυτή η κινητοποίηση νέα δύναμη στην προσπάθεια για την κλιμάκωση των αγώνων που έρχονται και να καταδικάσουν περισσότερες δυνάμεις την αντιλαϊκή πολιτική, την πλουτοκρατία, τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς εκπροσώπους της. Βάζοντας ένα λιθάρι, για να τραβήξουν οι εξελίξεις μπροστά, για να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης κι αυτό να εκφραστεί σε κάθε μάχη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, σε κάθε πολιτική μάχη.


Του Γιώργου ΜΑΡΙΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ