ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
Αξίζει ν' αγαπάς τα ... εντελβάις

Του ΣΤΑΘΗ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Του ΣΤΑΘΗ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
«Τραγωδίες ανωνύμων (...) ένα μικρό εικονοστάσιο έξω από το Ασημοχώρι της Κόνιτσας, που το τοποθέτησαν κάτοικοι του χωριού σε υψόμετρο 2.100 μέτρων, μαρτυρεί ότι εκεί τσακίστηκε σε χαράδρα μια νεαρή Αλβανίδα αγνώστων στοιχείων (...) Ισως να μη μάθουμε ποτέ ποια ήταν, από πού ερχόταν και ποιος ήταν ο προορισμός της. Το άψυχο πτώμα της βρέθηκε παγωμένο - τυχαία - από κατοίκους του Κάτω Νευροκοπίου (...) στις απόκρημνες πλαγιές του Γράμμου, του Βιτσίου, του Καϊμακτσαλάν, του Μπέλλες και των άλλων ορεινών όγκων της Ηπείρου και της Μακεδονίας σημειώνονται τραγωδίες δίχως να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς φτάνουν στις κατά τόπους αρχές - και μένουν εκεί - μόνον από μαρτυρίες συνοδοιπόρων τους που σώθηκαν ή κάποιων ντόπιων που βρίσκουν ανθρώπινα κουφάρια»(το ρεπορτάζ του Σταύρου Τζίμα χτες στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Υπάρχουν ρεπορτάζ και ρεπορτάζ. Υπάρχουν ρεπορτάζ - αναπαραγωγή δελτίων Τύπου, ακόμα χειρότερα, «νον πέιπερ» που, ανάλογα με την εφημερίδα, εμφανίζονται με διαφορετική υπογραφή, υπάρχουν ρεπορτάζ κατά παραγγελία εταιριών, υπάρχουν ρεπορτάζ και ρεπορτάζ.

Υπάρχουν ρεπορτάζ που, περιγράφοντας γενικώς την πραγματικότητα, είναι ανούσια, ο καθένας ξέρει πώς ζει και τι περνάει. Υπάρχουν ρεπορτάζ, που επειδή περιγράφουν μια πραγματικότητα για την οποία επικρατεί σιωπή, σπάζουν κόκαλα. Σαν κάτι σκίτσα που σου θυμίζουν την αλφαβήτα...

Τέτοιο είναι το ρεπορτάζ για τους χαμένους στα βουνά. Δεν αφορά σε κανένα διαγωνισμό ευαισθησίας. Ολοι ευαίσθητοι είμαστε, γενικώς. Καμιά φορά όμως πρέπει και το μάτι σου να γυρνάει λίγο στο πλάι, εκεί που δεν πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας. Ας επιτραπεί στη στήλη να μην ασχοληθεί σήμερα ιδιαίτερα μ' όλα τ' άλλα. Γιατί έχει ανάγκη να συγκεντρώσει την προσοχή στο στίχο που μιλάει για έναν άνθρωπο που τον μποδίζουν να βαδίσει...

Και ...«σιγά μην κλάψω» που λέει, ο άλλος στίχος, που έκλεισε η «Φωνή της Αμερικής», τόσες άνοιξαν...

για τ' άνθη στην άκρη του δρόμου, μάλιστα, αξίζει να μάθεις κάτι παραπάνω. Δεν είναι εντελβάις, αλλά σημαίνουν τόσα και τόσα...

για τους φακελωμένους, έχει ενδιαφέρον να μάθουμε πόσοι απ' αυτούς προέρχονται από τις ανταλλαγές μέσω συστήματος Σέγκεν...

Για τις πολιτικές συμφωνίες τύπου Καμόρα, κανένα σχόλιο. Αντε εσύ, εργάτης άνθρωπος, να πλακώνεσαι με τον διπλανό σου για το αν οι μαφίες τύπου ΝΔ είναι καλύτερες ή χειρότερες από τις μαφίες τύπου ΠΑΣΟΚ. Κι από κοντά χάψε τον τύπο που δηλώνει, δήθεν άνετα, ότι το κόμμα του... δεν κυνηγάει ψήφους. Ποιοι; Ενα κατασκεύασμα με κεντρική αποστολή να υπάρχει, ελέω αστικών μέσων ενημέρωσης, ως το ανάχωμα για όποια συνείδηση κάνει το λάθος να κοιτάξει προς δρόμους που βγάζουν έξω απ' το σύστημα.

Βάρδα, σύντροφε, μην ξεχάσεις στιγμή ότι εσύ και η τάξη σου για αλλού τραβάς...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΧΑΖΕΥΕ ΕΣΥ «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» ΠΑΖΑΡΙΑ

«ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΜ' ΕΡΓΟΝ»: «Την πρόθεση της κυβέρνησης να θεσπίσει φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της ιδιωτικής και της επαγγελματικής ασφάλισης εξήγγειλε χτες ο Γ. Αλογοσκούφης (...) την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος, ζητούσε να ανοίξει "εδώ και τώρα" γενικά το ασφαλιστικό και να ληφθούν μέτρα πριν να είναι αργά» (το θέμα στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΠΕΡΣΙΝΑ ΞΙΝΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ: «Με μια ακατανόητη, για εταίρους, συμπεριφορά και ένα άνευ λογικής έγγραφο, οι υπάλληλοι της Κομισιόν υποχρεώνονται να έχουν διπλή ονομασία για τη γείτονα χώρα. Θα την αποκαλούν "Μακεδονία" (και τους κατοίκους της "Μακεδόνες") όταν δεν τους ακούει... ελληνικό αυτί και θα την περιγράφουν γενικώς ως "αυτή η χώρα", ή "αυτή η κυβέρνηση" όταν είναι παρόντες Ελληνες (...) το θέμα αγγίζει τα όρια του γελοίου (...) αυτό είναι, ίσως, το πρώτο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη» (από το κύριο άρθρο στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ: «Την άνοιξη του 2002 ο κ. Καραμανλής και η κ. Μπακογιάννη έκαναν μια στρατηγική συμφωνία (...) προέβλεπε τα εξής: Η κυρία Μπακογιάννη θα εγκατέλειπε το κόμμα για το δήμο Αθηναίων. Ο κ. Καραμανλής θα στηριζόταν από την οικογένεια Μητσοτάκη στις εκλογές του 2004. Η κ. Μπακογιάννη θα έμπαινε στην κυβέρνηση στον πρώτο ανασχηματισμό, στη θέση της υπουργού Εξωτερικών» (το «κάρφωμα» από τον Μ. Κοττάκη στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΕΙΝΑΙ ΑΛΤΡΟΥΪΣΤΗΣ, ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΨΗΦΟΥΣ: «Το βασικό ζητούμενο για μας δεν είναι η εκλογική αναμέτρηση, αλλά να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να έχει η Αθήνα την αριστερή δημοτική παρέμβαση που της αξίζει» (ο Α. Τσίπρας στην «ΑΥΓΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αποφασίζομεν και ΔΙΑΤΑΣΣΟΜΕΝ ο νέος... ορισμός των Συλλογικών Συμβάσεων

ΤΑ ΝΕΑ: Μαύρη τρύπα της ΝΔ στην Αθήνα

ΕΘΝΟΣ: ΕΚΠΛΗΞΗ στην αυτοψία

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Στο «ψυγείο» 6 της ΚΥΠ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επιτάχυνση ζητεί από υπουργούς ο Κ. Καραμανλής

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΦΗΣΤΕ ΠΙΣΩ τις... παιδικές ασθένειες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «ΑΝ αποτύχει ή συμβεί ΑΥΤΟ, ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ»

Η ΧΩΡΑ: Αύξηση 20% στο αφορολόγητο του ΦΜΑΠ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Επιασαν δουλειά!... κόβουν μισθούς, απειλούν συντάξεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Συνεννόηση, συντονισμός, συλλογικότητα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΑ στο Σκοπιανό από την ΕΕ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΚΛΕΨΑΝ ΟΠΛΑ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΚΩ

Η ΑΥΓΗ: Στο στόχαστρο οι εργαζόμενοι

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κίνητρα για ιδιωτική ασφάλιση

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΝΑΓΚΗ για καλύτερη συνεργασία

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Πολλαπλασιάζονται σαν τα κουνέλια»

«Περίπου 325.000 ονόματα περιλαμβάνονται στη λίστα των υπόπτων για τρομοκρατία ή των ανθρώπων που τους βοηθούν, που έχει καταρτίσει το αμερικανικό εθνικό αντι-τρομοκρατικό κέντρο (NCTC), αποκάλυψε χτες η "Ουάσιγκτον Ποστ". Το νούμερο αυτό έχει τετραπλασιαστεί από το φθινόπωρο του 2003, όπως δήλωσαν πηγές της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Το NCTC που συγκροτήθηκε το 2004 αποτελεί τη βασική αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών κατά της τρομοκρατίας (...) "οι αμερικανοί πολίτες που περιλαμβάνονται στη λίστα αποτελούν έναν πολύ μικρό αριθμό" δήλωσε αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. "Η μεγάλη πλειοψηφία των υπόπτων είναι μη Αμερικανοί πολίτες που δε μένουν μάλιστα στις Ηνωμένες Πολιτείες" πρόσθεσε (...) "ο αριθμός αυτός μπορεί να σοκάρει αλλά δεν αποτελεί έκπληξη" δήλωσε ο Τίμοθι Σπαραπάνι, εκπρόσωπος της αμερικανικής Ενωσης Πολιτικών Δικαιωμάτων. "Οι λίστες πολλαπλασιάζονται σαν τα... κουνέλια"», τόνισε ο Σπαραπάνι (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).

Με τόσες καθημερινές έντυπες εκδόσεις...

«Τέλος εποχής και για τη "Φωνή της Αμερικής". Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία της ελληνικής υπηρεσίας της "Φωνής της Αμερικής" στο πλαίσιο μιας γενικότερης αναδιοργάνωσης που επιχειρεί στην επικοινωνιακή της στρατηγική, την οποία υπαγορεύουν οι γεωστρατηγικές ανακατατάξεις» (η είδηση στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Ανθη στην άκρη του δρόμου

«Εκατοντάδες οικογένειες στην Ισπανία ζουν επί δεκαετίες τώρα χωρίς να γνωρίζουν τι απέγιναν συγγενείς τους που εξαφανίστηκαν απροσδόκητα κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου και της στυγνής δικτατορίας που ακολούθησε. Κάποια μπουκέτα με άνθη που βλέπει κανείς στην άκρη του δρόμου δεν είναι πάντα αφιερωμένα σε θύματα τροχαίων δυστυχημάτων. Πολλά τα αποθέτουν σε ανάμνηση ανθρώπων που εξαφανίστηκαν. Μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια έχουν βρεθεί από εθελοντές τα λείψανα 500 ανθρώπων σε 67 ομαδικούς τάφους. Και η αναζήτηση των αγνοουμένων συνεχίζεται...» (το ρεπορτάζ σε «The Times»/ ΤΟ ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ