ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Δυσαρέσκεια για την ωμή παρέμβαση Κχαλιζάντ

Για «κυβέρνηση ενότητας» πιέζει και ο Τζ. Στρο, αποφεύγοντας όμως τις άμεσες νύξεις για τις θρησκευτικές σιιτικές παρατάξεις

Τραυματίες μεταφέρονται μετά από άλλη μια περίεργη επίθεση κατά άμαχου πληθυσμού στη Βαγδάτη
Τραυματίες μεταφέρονται μετά από άλλη μια περίεργη επίθεση κατά άμαχου πληθυσμού στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Δυσαρέσκεια προκάλεσε στις ηγεσίες των σιιτικών κομμάτων που ελέγχουν, πλέον, την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών η ωμή παρέμβαση του Αμερικανού υπερπρέσβη, ο οποίος, ουσιαστικά, απείλησε με περικοπή της αμερικανικής βοήθειας σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση αποδεχτεί πρόσωπα «που συνδέονται με φατρίες και ένοπλες ομάδες». Η αναφορά στόχευε κυρίως την, πρώτη σε ψήφους, σιιτική «Ενωτική Συμμαχία», που στηρίζεται από θρησκευτικές οργανώσεις, και ουσιαστικά επέλεξε και τον Ιμπραχίμ Τζαφάρι για να παραμείνει στην πρωθυπουργία.

Ο Τζαφάρι δήλωνε χτες ότι «δε χρειάζεται κανείς να ανακατεύεται στις ιρακινές εσωτερικές υποθέσεις» και ότι δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές τέτοιου είδους ενέργειες. Φυσικά, απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε ευθεία αναφορά στον «ισχυρό σύμμαχο», δηλαδή τις ΗΠΑ.

Τις εντυπώσεις προσπάθησε να διασκεδάσει ο Πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο οποίος, μετά από συνάντηση με τον Τζακ Στρο επανέλαβε τις ευχαριστίες του για τη βοήθεια στις «πολυεθνικές δυνάμεις που βρίσκονται στη χώρα» και κάλεσε το Λονδίνο «να μην αποσύρει τα στρατεύματά του», υποβαθμίζοντας το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί με τα προσφάτως δημοσιοποιημένα βίντεο κακοποιήσεων. Για το ίδιο ζήτημα, πάντως, χθες, 4 Ιρακινοί κατέθεσαν μήνυση στην ιρακινή Δικαιοσύνη σε βάρος Βρετανών στρατιωτών.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, από την άλλη, που πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη από τη Δευτέρα το βράδυ, απέφυγε να αναφερθεί στις αποκαλύψεις κακοποίησης. Επέμεινε στην ανάγκη σχηματισμού «κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αφού αυτό αποδείχτηκε και από την ψήφο των Ιρακινών που δεν έδωσαν σε καμία παράταξη την αυτοδυναμία». Εντούτοις, απέφυγε να κάνει απευθείας επιθέσεις ή νύξεις για κάποια παράταξη.

Στην ανάγκη σχηματισμού «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» και «αποκλιμάκωσης της εθνοτικής έντασης» αναφέρθηκε και ο απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου, που περιοδεύει στο Ιράκ. Ο Μουστάφα Οσμάν Ισμαΐλ προανήγγειλε ότι ο Σύνδεσμος προετοιμάζει ευρεία σύνοδο όλων των ιρακινών δυνάμεων στο άμεσο μέλλον για το θέμα.

Υποπτες επιθέσεις

Στο αίμα πνίγηκε υπαίθρια αγορά στη συνοικία Ντούρα, όπου συχνάζουν πολλοί σιίτες, όταν εξερράγη, χτες το μεσημέρι, παγιδευμένο αυτοκίνητο. Περισσότεροι από 22 πολίτες σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν, από μία ακόμη επίθεση που δε φαίνεται να είχε κανέναν άλλο στόχο παρά αμάχους, πράξη που οξύνει την ένταση μεταξύ των κοινοτήτων, και έχει καταγγελθεί ως «προβοκάτσια» από τις περισσότερες αντιστασιακές οργανώσεις.

Νωρίτερα, σε διάφορες επιθέσεις στις πόλεις Μπαακούμπα, Μαχμουντίγια, Τζαφρ αλ Ναντάφ, είχαν σκοτωθεί 7 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 2 κομάντος του υπουργείου Εσωτερικών και οι υπόλοιποι πολίτες. Στη Βαγδάτη, σημειώθηκαν 3 διαδοχικές βομβιστικές επιθέσεις σε συγκεκριμένο σημείο με στόχο αυτοκινητοπομπές Ιρακινών αξιωματούχων και του αμερικανικού στρατού, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί, τελικά, μόνο ένας φρουρός ασφαλείας. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, παραλίγο γλίτωσε από βομβιστική επίθεση κοντά στο Ραμάντι και ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Ασράφ Κάντι.

ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΡΩΣΙΑ
Επαφές, διευκρινίσεις, ελιγμοί και νέες απειλές

ΜΟΣΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΝΑΧΟ.--

Με τη δέσμευση για συνέχιση των συνομιλιών ολοκληρώθηκε, χτες, στη Μόσχα ο πρώτος γύρος των επαφών με θέμα την πρόταση της ρωσικής ηγεσίας για μεταφορά της διαδικασίας εμπλουτισμού του ιρανικού ουρανίου σε ρωσικό έδαφος. Ανάλογες διαβεβαιώσεις δόθηκαν και από τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ο οποίος, όμως, άφησε να εννοηθεί ότι η ιρανική ηγεσία επιδιώκει, πλέον, και διμερείς συναντήσεις με ευρωπαϊκές χώρες, υποβαθμίζοντας σαφώς το ρόλο της διαπραγματευτικής ευρωπαϊκής τρόικας (Βρετανία - Γαλλία - Γερμανία). Από την άλλη, η Γερμανίδα Καγκελάριος αλλά και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας εξαπέλυαν νέες λεκτικές επιθέσεις κατά της Τεχεράνης.

Ο επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα, Αλί Χοσεϊνιτάς, αναπληρωτής γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις επαφές που έγιναν και εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα τελικά αποτελέσματα. Επιφυλακτικότερη εμφανίστηκε η ρωσική πλευρά, καθώς η ιρανική αντιπροσωπεία φέρεται να απέκλεισε το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν, ακόμη και αν το μεγαλύτερο μέρος της μεταφερθεί σε ρωσικό έδαφος.

Η πλειοψηφία των αναλυτών στη Μόσχα εκτιμά ότι η ιρανική ηγεσία προσπαθεί απλώς να κερδίσει χρόνο, συζητώντας με τη Ρωσία χωρίς πραγματικά να επιθυμεί να υλοποιήσει τη ρωσική πρόταση. Παρ' όλα αυτά, την Πέμπτη μεταβαίνει στην Τεχεράνη για νέο γύρο επαφών, ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας - Rosatom, Σεργκέι Κιριγένκο. Η έκβαση των συζητήσεων του Κιριγένκο θεωρείται εξαιρετικά σημαντική.

Υπαναχωρήσεις και ελιγμοί

«Οι δηλώσεις του Προέδρου Αχμαντινετζάντ για το Ισραήλ παρερμηνεύτηκαν», επανέλαβε πολλάκις στους συνομιλητές του στις Βρυξέλλες, αλλά και στον Τύπο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Μανουσέρ Μοτακί διέψευσε κατηγορηματικά πως η ιρανική ηγεσία επιθυμεί «να σβήσει το Ισραήλ από το χάρτη», τονίζοντας ότι η αποστροφή αυτή αφορούσε συγκεκριμένα τις πολιτικές που ακολουθούνται από την ισραηλινή ηγεσία. Επίσης, επέμεινε ότι το Ιράν δεν αμφισβητεί ότι έγινε το Ολοκαύτωμα απλώς συμπλήρωσε γιατί «σήμερα θα πρέπει να πληρώσουν οι μουσουλμάνοι γι' αυτό το έγκλημα».

Ο Μοτακί χαρακτήρισε «θετικές» τις συνομιλίες που είχε με τον Σολάνα και με τους ευρωβουλευτές, παρά τις ευρωπαϊκές πηγές που μιλούσαν για άκαρπη συνάντηση. Ο Ιρανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η χώρα του παραμένει ανοιχτή στο διάλογο. Αφησε, όμως, για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι η Τεχεράνη δεν επιθυμεί να συνδιαλέγεται μόνο με την τρόικα (Βρετανία - Γαλλία - Γερμανία) αλλά με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σε διμερές επίπεδο. Επίσης, κατέστησε σαφές ότι για την Τεχεράνη, εξίσου, αν όχι πιο σημαντικές με τις επαφές με την ΕΕ, είναι οι επαφές με τη Ρωσία.

Στην ίδια γραμμή Μέρκελ - Ράμσφελντ

«Το Ιράν έχει ξεπεράσει τα όρια όσον αφορά στο πυρηνικό του πρόγραμμα», υποστήριξε η Γερμανίδα Καγκελάριος. Η Αγγελα Μέρκελ, μιλώντας σε σύνοδο για την Πολιτική της Ασφάλειας στο Μόναχο, τόνισε ότι «κανείς δε θέλει να δει ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα» και επιτέθηκε κατά του Προέδρου Αχμαντινετζάντ, υπογραμμίζοντας ότι «ένας Πρόεδρος που αμφισβητεί το Ολοκαύτωμα δεν μπορεί να έχει καμία ανοχή από τη Γερμανία». Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν απέκλειε το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων στο Ιράκ, αν δεν επιτευχθεί διπλωματική λύση.

«Βασικό χορηγό της τρομοκρατίας παγκοσμίως» χαρακτήρισε το Ιράν, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, μιλώντας στην ίδια σύνοδο. Ο Ράμσφελντ επέμεινε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει ποτέ πυρηνικό Ιράν» για να εισπράξει, ώρες αργότερα, την απάντηση - σχόλιο του Ιρανού ομολόγου του, ο οποίος χαρακτήρισε «τρομοκράτες» την αμερικανική ηγεσία.

Αστρονομικό ποσό για θάνατο σε μάχη

Ζητείται από πατέρα κρατούμενου στο Γκουαντάναμο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε να καταβληθεί αποζημίωση ύψους 102,6 εκατομμυρίων δολαρίων από τον πατέρα κρατούμενου στις αμερικανικές στρατιωτικές φυλακές του Γκουαντάναμο, στη χήρα Αμερικανού στρατιώτη που σκοτώθηκε και σε έναν άλλο στρατιώτη που έχασε το μάτι του, σε μάχη στο Αφγανιστάν, από χειροβομβίδα που φέρεται να πέταξε ο γιος του.

Ο δικαστής Πολ Κάσελ του ομοσπονδιακού δικαστηρίου στη Γιούτα αποφάσισε να καταβληθεί το παραπάνω πρόστιμο από τα περιουσιακά στοιχεία του πατέρα του νεαρού, Αχμέντ Σάιντ Χαντρ, στις δύο οικογένειες Αμερικανών στρατιωτών, αλλά πιστεύεται ότι ο ίδιος έχει σκοτωθεί στο Πακιστάν. Πάντως, κατηγορείται ότι παρότρυνε τον γιο του να ενταχθεί στην «Αλ Κάιντα».

Ο τότε 15χρονος Ομάρ Χαντρ, γεννημένος στο Τορόντο του Καναδά, αλλά μεγαλωμένος στο Πακιστάν, είχε τραυματίσει τον Λέιν Μόρις και σκοτώσει τον Κρίστοφερ Σπιρ. Στη συνέχεια, συνελήφθη κι από τότε κρατείται στο Γκουαντάναμο. Το Γενάρη, ο Ομάρ Χαντρ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ειδικό στρατοδικείο στο Γκουαντάναμο και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για δολοφονία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ