ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
«Θέλετε να διαλύσετε τα συνδικάτα»
  • Σφυροκοπήθηκε η απόφαση της κυβέρνησης για την επιστράτευση των ναυτεργατών από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ
  • Τη σύγκληση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ζητούν με επιστολή στον Πρόεδρό της βουλευτές του ΚΚΕ

Την εντονότατη αντίδραση του ΚΚΕ προκάλεσε και στη Βουλή, χτες, η απόφαση για επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Ορ. Κολοζώφ κατήγγειλε την κυβερνητική πρόθεση για χτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος.

Αναφερόμενος στην ουσία των κυβερνητικών προθέσεων, ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι «θέλετε να υλοποιήσετε τους στόχους του κεφαλαίου: Ελεύθερη δράση του κεφαλαίου, χωρίς καμία αντίσταση των εργαζομένων. Θέλετε να διαλύσετε τα συνδικάτα. Θέλετε να δημιουργήσετε μια κατάσταση, όπου ο Ελληνας πολίτης, ο Ελληνας εργαζόμενος, να μην έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του». Μάλιστα, αναφερόμενος και στη νομιμότητα της απόφασης επιστράτευσης τόνισε πως «το ίδιο το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τέτοια μέτρα. Ας μου πείτε, πού στηρίζεται το μέτρο αυτό; Πού στηρίζεται από άποψη συνταγματική; Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Υπάρχει αυθαιρεσία. Υπάρχει η πρόθεση να χτυπηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα, να μη σηκώνουν κεφάλι οι εργαζόμενοι, να τους κάνετε να σέρνονται, να παρακαλούν για ένα μεροκάματο».

Ο Ορέστης Κολοζώφ συνέχισε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση θα μπορούσε να λύσει το ζήτημα με μία μόνο κίνηση: να αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο και να ανοίξει μια συζήτηση, εάν ήθελε. Ομως, δε θέλει». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σχολίασε αναφορικά με τη δικαστική απόφαση που έκρινε νόμιμη την απεργία ότι «έρχεται το δικαστήριο, πίστευαν οι εφοπλιστές και εσείς ότι θα ακολουθήσει την πεπατημένη, όπου του 90% των αποφάσεων από τα δικαστήρια έβγαιναν πάντοτε σε βάρος των εργαζομένων: Καταχρηστικές και παράνομες οι απεργίες. Ε, όχι! Υπήρχε κι ένας δικαστής, ο οποίος έδινε δίκιο στους εργαζόμενους, που έχουν δίκιο! Κι έρχεστε εσείς με το "αποφασίζουμε και διατάσσουμε" να κηρύξετε γενική πολιτική επιστράτευση. Μα, είστε στα καλά σας; Νομίζετε ότι το κίνημα θα κάνει πίσω, επειδή το απειλείτε; Πότε στην Ελλάδα έκαναν πίσω οι εργαζόμενοι, όταν τους απειλούσαν ή όταν τους εκβίαζαν;».

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης (σ.σ. η συζήτηση έγινε σε συνεδρίαση για νομοσχέδιο του υπουργείου) επικαλέστηκε το ...γενικό συμφέρον, λέγοντας ότι «εμείς σαν υπεύθυνη κυβέρνηση πήραμε αυτό το μέτρο για να προστατεύσουμε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι σεβαστά. Αλλά μπορούν να φτάσουν μέχρι ενός ορίου. Οχι να καταχραστούν τις ελευθερίες και των συμφερόντων της υπόλοιπης ελληνικής κοινωνίας».

Νομικίστικη και εκτός ουσίας ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, αφού ο εκπρόσωπός του Χάρης Καστανίδης υποστήριξε ότι δεν υφίσταται νομική βάση για επιστράτευση, πάντως δικαιολόγησε παλιότερη σχετική απόφαση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι στο παρελθόν «αν συνέβαινε σπανίως να έχουμε πολιτική επιστράτευση και όσο υπήρχε νομική βάση, προηγούνταν συνήθως απόφαση του δικαστηρίου, που προέβλεπε ότι μια απεργία είναι παράνομη ή καταχρηστική».

Να συγκληθεί η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου

Εν τω μεταξύ, τη σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρό της Κ. Καραμπίνα οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη και Σταύρος Σκοπελίτης, στην οποία σημειώνουν:

«Η απόφαση της Κυβέρνησης να κηρύξει το απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης σε βάρος των απεργών ναυτεργατών, δημιουργεί μείζον πολιτικό ζήτημα.

Η ρίζα των προβλημάτων των ναυτεργατών αλλά και του εφοδιασμού των νησιών, βρίσκεται στην πλήρη ασυδοσία των εφοπλιστών και στην πολιτική απελευθέρωσης της ακτοπλοΐας την οποία προώθησαν και η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση και γι' αυτό χρησιμοποίησαν τα ίδια μέσα, με τα ίδια επιχειρήματα, για να χτυπήσουν τους αγώνες με την πολιτική επιστράτευση.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης στρέφεται ευθέως κατά του δικαιώματος της απεργίας των εργαζομένων καθώς και της αγωνιστικής διεκδίκησης για την επίλυση των προβλημάτων τους με τις μορφές πάλης που αυτοί επιλέγουν.

Θεωρούμε ότι η απαράδεκτη αυτή απόφαση πρέπει να ανακληθεί άμεσα και να δοθούν λύσεις στα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών, με πρώτο βήμα την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τη ναυτική εκπαίδευση.

Για τους λόγους αυτούς ΖΗΤΑΜΕ την άμεση σύγκληση της αρμόδιας Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στην οποία να παραστεί ο αρμόδιος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, για να συζητηθούν τα δύο παραπάνω ζητήματα».

ΣΥΝεταιρικός εμπαιγμός...

Ομοιος στον όμοιο κι η κοπριά στα λάχανα. Ωραία η παροιμία, η πρώτη που μας ήρθε στο μυαλό, όταν λάβαμε γνώση της κοινής πρωτοβουλίας των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ να ζητήσουν από τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την άμεση σύγκλησή της παρουσία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, με θέμα: «Κρίση στις ακτοπλοϊκές μεταφορές» (!) και περιεχόμενο που στρέφεται ενάντια στην απεργία των ναυτεργατών.

Την ώρα, λοιπόν, που οι ναυτεργάτες δίνουν μάχη στους καταπέλτες και τελούν υπό πολιτική επιστράτευση, το ΠΑΣΟΚ (το οποίο θυμίζουμε είχε επίσης καταφύγει το 2002 στην πολιτική επιστράτευση) και ο ΣΥΝ διαμαρτύρονται, γιατί το μέτρο αυτό ισοδυναμεί με «υπονόμευση του κοινωνικού διαλόγου»!

Ο Συνασπισμός «ξελασπώνει» το ΠΑΣΟΚ, ξεχνώντας πως πρώτο αυτό κατέφυγε στον «κοινωνικό αυτοματισμό» και καταγγέλλουν από κοινού τώρα την κυβέρνηση της ΝΔ γιατί «επιχείρησε να στρέψει τη μία κοινωνική ομάδα κατά της άλλης, διχάζοντας τους πολίτες»!

Την ώρα λοιπόν - ξανατονίζουμε - που οι ναυτεργάτες δίνουν μάχη, τη στιγμή που χρειάζονται τη μέγιστη δυνατή στήριξη και συμπαράσταση, το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός ρίχνουν νερό στο μύλο της προπαγάνδας που στρέφεται εναντίον του αγώνα τους, αναμασώντας τα περί σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκληθεί σε παραγωγούς και κατοίκους των νησιών και καλούν τον υπουργό να τοποθετηθεί για το τι προτίθεται να πράξει «για την κρίση που έχει δημιουργηθεί, για τη θετική αντιμετώπιση των αιτημάτων των ναυτεργατών και τα σοβαρά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους παραγωγούς και τους κατοίκους των νησιών»!

Γιατί δε ζητάνε κατευθείαν το σταμάτημα της απεργίας; Ετσι και επανέναρξη του «κοινωνικού διαλόγου» μπορούν να προσδοκούν, και τα «προβλήματα» που ισχυρίζονται ότι προκαλεί η απεργία θα σταματήσουν να υπάρχουν... Οι ναυτεργάτες βέβαια θα μείνουν αδικαίωτοι, αλλά για το ΠΑΣΟΚ μικρό το κακό, όπως φαίνεται και για τον ΣΥΝ...

ΔΗΚΚΙ
Κυβέρνηση και εφοπλιστές συμμάχησαν

«Την αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική απόφαση της κυβέρνησης, να επιστρατεύσει τους απεργούς ναυτεργάτες» καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΔΗΚΚΙ.

Η ενέργεια αυτή, επισημαίνεται, «δείχνει τη συμμαχία κυβέρνησης και εφοπλιστικού κεφαλαίου, προκειμένου να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των απεργών ναυτεργατών».

Επίσης, στην ανακοίνωση καταγγέλλεται «η απαράδεκτη προσαγωγή των στελεχών του ΔΗΚΚΙ Σταμάτη Πελάη και Αγγελου Γιάνγκα και του ΚΚΕ Δημήτρη Πιτσιάβα και Περικλή Μάστορα στο λιμεναρχείο της Κέρκυρας, λόγω της συμμετοχής τους στην απεργία».

Το ΔΗΚΚΙ καλεί «το δημοκρατικό λαό σε αντίσταση, για να θέσουμε φραγμό στα άνομα σχέδια της κυβέρνησης και του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι αγώνας όλων των εργαζομένων.

ΔΣΑ
«Στερείται νομικού ερείσματος»

...η κυβέρνηση να άρει την απόφασή της

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, επαναλαμβάνει την πάγια θέση του για την πολιτική επιστράτευση, όπως αυτή έχει διατυπωθεί στο από 3-7-2002 Δελτίο Τύπου, το οποίο είχε εκδοθεί λόγω της προηγούμενης επιστράτευσης των ναυτεργατών (τότε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ). Η θέση του έχει ως εξής:

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, στα πλαίσια άσκησης του θεσμικού ρόλου του, ως υπερασπιστής και συμπαραστάτης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, αποδοκιμάζει πρακτικές των κυβερνήσεων, που καταργούν στην πράξη το δικαίωμα της απεργίας ή παρεμποδίζουν τη νόμιμη άσκησή του, όταν μάλιστα έχουν συνταγματική υποχρέωση (άρθρ. 25 Συντ.) να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου ως ατόμου και μέλους του κοινωνικού συνόλου.

»Ετσι αντιτίθεται σε απόφαση της Κυβέρνησης για κήρυξη Γενικής Πολιτικής Επιστράτευσης των πληρωμάτων των πλοίων του εμπορικού ναυτικού, όταν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει άλλα πρόσφορα μέσα αντιμετώπισης πιθανών προβλημάτων που δημιουργούνται κι όταν η απόφαση αυτή στερείται επαρκούς νομικού ερείσματος.

»Καλεί την Κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε άρση της παραπάνω απόφασης και να αποφεύγει στο μέλλον παρόμοιες - ακραίες επιλογές».

Αντεργατική συνέπεια

«Θέση στο "μαύρο μέτωπο", για το σπάσιμο της απεργίας των ναυτεργατών, έσπευσε να πάρει ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος ευλόγησε, ουσιαστικά, την πολιτική επιστράτευση. Κληθείς αμέσως μετά την άφιξή του από τη Μαδρίτη να σχολιάσει την αυταρχική ενέργεια της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν την αποδοκίμασε, αλλά, πλειοδοτώντας, διαπίστωσε ότι υπάρχει και πρόβλημα ακυβερνησίας! "Εκεί οδηγεί ο εμπαιγμός του Ασφαλιστικού, από τη μία, και, βέβαια, η πλήρης έλλειψη συντονισμού και συνεννόησης στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Υπάρχει πρόβλημα ακυβερνησίας", ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του προέδρου της ΝΔ». Αυτά έγραφε ο «Ρ» για τη στάση του προέδρου της ΝΔ την επομένη της επιστράτευσης των ναυτεργατών από την κυβέρνηση Σημίτη, στις 21/6/2002. Πραγματικά, δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον νυν πρωθυπουργό για ασυνέπεια. Ποτέ ο Κ. Καραμανλής δε στάθηκε απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν χτυπούσε τους αγώνες ναυτεργατών, αγροτών, φοιτητών, κ.ο.κ. Οι «δυναμικές κινητοποιήσεις» τού προκαλούσαν πάντα (ταξική) αλλεργία... Ακριβώς το ίδιο κάνει τώρα το ΠΑΣΟΚ, σε μιαν εξόφθαλμη αντιστροφή ρόλων μεταξύ των δύο μονομάχων. Ηθικόν δίδαγμα: Αν οι εργαζόμενοι δεν αποτινάξουν το ζυγό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, θα είναι μονίμως «επιστρατευμένοι» στη σκλαβιά και τη βαρβαρότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ