ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον έλεγχο ακόμα πιο λίγων μεγαλοεπιχειματιών τα ΜΜΕ

Νομοσχέδιο για τους «ισχυρούς» προωθεί η κυβέρνηση

Στην «παράδοση» των ΜΜΕ στα χέρια των ολίγων «ισχυρών», προχωρά η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει για τη «συγκέντρωση και την αδειοδότηση», ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλωστε, για τη διαμόρφωση και αυτού του νομοσχεδίου - όπως συνέβη και με το «βασικό μέτοχο» - η κυβέρνηση εναρμονίστηκε με τις κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής «σεβόμενη» (!) το κοινοτικό δίκαιο για την «ελεύθερη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας».

Ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, με άλλοθι το «διάλογο» με τους αρμόδιους φορείς, ανοίγει απροσχημάτιστα τις πύλες στη νομιμοποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος, ισχυροποιώντας παράλληλα την κυριαρχία των μεγαλοκαναλαρχών στο χώρο των ΜΜΕ, με τα προνόμια που τους δίνονται. Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει ισχυροποιεί «οριζοντίως» και «διαγωνίως» τους μεγάλους επιχειρηματικούς Ομίλους, οι οποίοι θα ελέγχουν όλο το εύρος των ΜΜΕ, εκμεταλλευόμενοι τη δημόσια περιουσία των συχνοτήτων.

Ο Θ. Ρουσόπουλος δεν όρισε με ακρίβεια την έννοια της «δεσπόζουσας θέσης» που θα ελέγχεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Επανέλαβε την πρόταση για διαχωρισμό των ΜΜΕ σε ενημερωτικά και μη ενημερωτικά, καθώς και τις μορφές «οριζόντιας» και «διαγώνιας συγκέντρωσης».

Και με το νέο νομοθετικό πλαίσιο δε θα απουσιάζουν οι αχυράνθρωποι και τα παρένθετα πρόσωπα, από τη στιγμή ο ιδιοκτήτης που εμφανίζεται ότι κατέχει έναν τηλεοπτικό σταθμό θα μπορεί να συμμετέχει με μικρό ποσοστό σε άλλο ενημερωτικό κανάλι. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα να έχουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και εκδότες, εφημερίδα, τηλεοπτικό σταθμό, ενημερωτικό ραδιόφωνο και άλλα ραδιοτηλεοπτικά μέσα που θα είναι θεματικά.

Ο Θ. Ρουσόπουλος επανέλαβε τους όρους για τις αδειοδοτήσεις όπως την οικονομική βιωσιμότητα, την προγραμματική πληρότητα, το απασχολούμενο προσωπικό, την παλαιότητα, ενώ όπως είπε από τις προτάσεις των φορέων διατυπώθηκαν επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα των συγχωνεύσεων. Ισχυρίστηκε επίσης, ότι η κυβερνητική πρόταση για τη συγκέντρωση και την αδειοδότηση «έτυχε ευρείας αποδοχής». Η πρώτη συνάντηση με αρμόδιους φορείς, για να πάρουν μια «γεύση» από τις θέσεις της κυβέρνησης, έγινε στις 21 Δεκέμβρη 2005. Ο Θ. Ρουσόπουλος έδωσε περιθώριο άλλων 15 ημερών στους φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους. Είπε, επίσης, ότι μέσα στη βδομάδα θα συναντηθεί με τις ανεξάρτητες αρχές και μετά με τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Να σημειώσουμε ότι στην πρόσκληση του υπουργού δεν είχε ανταποκριθεί το ΚΚΕ, θεωρώντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι είναι ασυμβίβαστη η δημιουργία συνθηκών ουσιαστικής ενημέρωσης, μόρφωσης και πολιτισμού, με την «ταυτόχρονη επιδίωξη των ιδιωτών να αντλήσουν οικονομικά και πολιτικά κέρδη μέσω των ΜΜΕ».

Οι εκπρόσωποι των φορέων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υπουργού στάθηκαν κυρίως στο θέμα της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση, θεωρώντας ότι στο νομοσχέδιο πρέπει να περιλαμβάνονται ανάλογες διατάξεις. Ζήτησαν επίσης την αναδιάταξη του χάρτη των συχνοτήτων, καθώς και την κωδικοποίηση των κυβερνητικών προτάσεων.

Σε σχέση με την αδειοδότηση, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι οι προκηρύξεις θα γίνουν μέσα στο 2006, αλλά θεώρησε «ουτοπία» το να χορηγηθούν άδειες μέχρι το τέλος του 2006.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Καταγγελία του ΔΗΚΚΙ

Ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής του Κινήματος

Τη νέα πολιτικά αήθη και ύπουλη προσπάθεια εξοβελισμού του ΔΗΚΚΙ από τα πολιτικά δρώμενα, που ξεκίνησε από τις 20 Φλεβάρη 2006 και με αφορμή την αναγγελία της συμμετοχής του στα ψηφοδέλτια συνεργασίας με το ΚΚΕ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ) του Κινήματος.

«Αυτή τη φορά - επισημαίνει η ΔΕ - με πρόσχημα τη δήθεν προβολή των συνεργαζόμενων κομμάτων ανάλογα με τη δύναμή τους, στην ήδη ελάχιστη προβολή των δραστηριοτήτων των ψηφοδελτίων συνεργασίας, έντεχνα αφαιρούν την παρουσία του ΔΗΚΚΙ. Ελπίζουν έτσι πως θα συμβάλλουν στη γνωστή επιχείρηση πολιτικής αποστασίας του πρώην προέδρου του και τη διακαή επιθυμία του πολιτικού κατεστημένου να μην υπάρξουν δυνάμεις, πέραν της ιστορικής Αριστεράς, χειραφετημένες από το νεοκαπιταλιστικό - νεοταξικό καθεστώς, να μην υπάρξουν δυνάμεις, μικρές ή μεγάλες, με αφετηρία και καταγωγή το σοσιαλιστικό - πατριωτικό χώρο».

«Επιπλέον - τονίζει η ΔΕ - χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως "συνεργασία με δυνάμεις του ΔΗΚΚΙ" ή "συνεργασία με τα στελέχη του ΔΗΚΚΙ" ή "υποψήφιοι προερχόμενοι από το ΔΗΚΚΙ", προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα πως το ΔΗΚΚΙ - ως πολιτικός φορέας - είναι κλινικά νεκρό και απλώς ορισμένα από τα στελέχη του αναζητούν στέγη στο ΚΚΕ. Εφθασαν μάλιστα στο σημείο, να αναλύσουν δημοσιογραφικά τη συμμετοχή του ΔΗΚΚΙ στα ψηφοδέλτια με επικεφαλής σε μεγάλους νομούς της χώρας, σαν μια υπόθεση προσωπικής επιβράβευσης αγωνιστών, που από καιρό έχουν προσχωρήσει στο ΚΚΕ!».

«Αξίζει να αναφερθεί - συνεχίζει η ΔΕ - πως οι ίδιοι κύκλοι, ελάχιστο χρόνο πριν, εναλλάσσοντας την τακτική του μαστίγιου με το καρότο δεν παρέλειπαν να μας καλούν δημόσια ως ΔΗΚΚΙ και όχι ως "στελέχη του ΔΗΚΚΙ", σε διεργασίες κεντροαριστερού διαλόγου παραχωρώντας εκτων προτέρων βήμα και ισότιμη προβολή. Βέβαια, εάν είχαμε επιλέξει μια αξιοθρήνητη διαδρομή τύπου ΑΕΚΑ κάθε άλλο παρά θα ανησυχούσαν μήπως η προβολή μας... επισκιάσει τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς».

«Ας μην κουράζονται, δεν πρόκειται να δημιουργήσουν ρήγματα ή διαφοροποιήσεις στις γραμμές μας, ας ρίξουν πρώτα μια ματιά στους υποψηφίους που ανακοινώνονται από το ΔΗΚΚΙ πανελλαδικά για να διαπιστώσουν πως τέτοια ρήγματα ουσιαστικά δεν κατάφερε να δημιουργήσει ούτε η αποστασία του πρώην προέδρου του», τονίζει η ΔΕ και συνεχίζει:

«Το ΔΗΚΚΙ, με απόφαση του 1ουτακτικού Συνεδρίου του το Φθινόπωρο του 2000 πρότεινε τη στρατηγική του κοινού μετώπου, με παράλληλη διατήρηση της αυτονομίας και της αυτοτέλειας, όλων ανεξαιρέτως των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που ενδιαφέρονται να ανταγωνιστούν έμπρακτα το μονόδρομο της νέας τάξης και του ολοκληρωτικού καπιταλισμού. Εκτοτε με αποφάσεις των οργάνων του έθετε και θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την προώθηση ευρύτερων κοινωνικοπολιτικών συνεργασιών που μπορούν να ενισχύσουν αυτήν τη στρατηγική.

Αυτός ήταν ο λόγος της στήριξης κοινών ψηφοδελτίων με το ΚΚΕ και την Κομμουνιστική Ανανέωση στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2002.

Αυτός είναι και ο λόγος που διευρύνουμε και βαθαίνουμε την προηγούμενη προσπάθεια με τα ψηφοδέλτια συνεργασίας για τις επερχόμενες εκλογές, αφού πρώτα διαπιστώσαμε στην Κεντρική Επιτροπή πως οι προτάσεις των συνεργαζόμενων δυνάμεων μπορούν να αποτελέσουν μια κοινή βάση με τα εννέα σημεία τα οποία πρότεινε το 2ο τακτικό Συνέδριο του ΔΗΚΚΙ το φθινόπωρο του 2004.

Ηδη η ανταπόκριση από τον κόσμο είναι θετική, τα ψηφοδέλτια συνεργασίας θα ενισχυθούν μαζικά από ευρύτερες δυνάμεις και εκεί θα μετατραπεί σε μπούμερανγκ για τους εμπνευστές της η νέα επιχείρηση πολιτικής απαγόρευσης που εξαπολύεται σε βάρος μας».

«ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ»
Αρχίζουν οι αποφυλακίσεις!

Διώξεις σε πάνω από 200 δικαστικούς για δηλώσεις «πόθεν έσχες»

Την αποφυλάκιση του πρώην προέδρου Πρωτοδικών Λεωνίδα Στάθη, που είχε συλληφθεί επ' αυτοφώρω δωροδοκούμενος, εισηγείται στο Συμβούλιο Εφετών ο εισαγγελέας Εφετών Π. Νικολούδης. Ο πρώην δικαστικός που ήταν ο πρώτος που κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, τον περασμένο Μάη για την υπόθεση του λεγόμενου παραδικαστικού κυκλώματος, κατηγορείται ότι λάμβανε χρηματικά ποσά από δικηγόρους, προκειμένου να εκδίδει ευνοϊκές αποφάσεις για εντολείς τους.

Σύμφωνα με τον εισηγητή στο Συμβούλιο Εφετών, οι κατηγορίες αυτές είναι σε βαθμό πλημμελήματος, αφού συνδέονται με την επίσης πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξη της δωροληψίας. Ετσι, ο Λ. Στάθης μπορεί να αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους.

Σε πάνω από 200 δικαστές έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις, γιατί δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις «πόθεν έσχες» ή οι δηλώσεις τους ήταν ανακριβείς. Από τους μέχρι τώρα ελέγχους σε 336 δηλώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προκύψει στοιχεία ικανά που στοιχειοθετούν την άσκηση ποινικών διώξεων σε 230 δικαστικούς. Σήμερα θα βρεθούν ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου ο αντεισαγγελέας Εφετών Ν. Τζουλάκης και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιω. Κανιαδάκης, με το ερώτημα της προσωρινής αργίας, ενώ εναντίον τους έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη. Η προϊσταμένη του Ειρηνοδικείου Αθήνας, Ιω. Γιαννούλη, έχει ήδη τεθεί σε προσωρινή αργία.

Ποινικές διώξεις έχουν ήδη ασκηθεί και εναντίον του προέδρου Εφετών Σπ. Πολίτη, της εφέτη Αγγ. Ζέρβα και του εφέτη Δ. Γεώργα, όπως ανέφερε χτες σε γραπτή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ρ. Κεδίκογλου. Να σημειωθεί ότι, αν και έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε πάνω από 200 δικαστικούς λειτουργούς για μη υποβολή δηλώσεων «πόθεν έσχες» ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου δημοσιοποίησε μόνο έξι ονόματα.

Συνέντευξη Τύπου για τη γρίπη των πτηνών

Συνέντευξη Τύπου με θέμα τη θέση του ΚΚΕ για τη γρίπη των πτηνών θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό. Εισηγητές θα είναι οι: Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Παναγιώτης Τριανταφύλλου, μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ, και Κατερίνα Μιχαλιού, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ