Τρίτη 28 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον έλεγχο ακόμα πιο λίγων μεγαλοεπιχειματιών τα ΜΜΕ

Νομοσχέδιο για τους «ισχυρούς» προωθεί η κυβέρνηση

Στην «παράδοση» των ΜΜΕ στα χέρια των ολίγων «ισχυρών», προχωρά η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει για τη «συγκέντρωση και την αδειοδότηση», ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλωστε, για τη διαμόρφωση και αυτού του νομοσχεδίου - όπως συνέβη και με το «βασικό μέτοχο» - η κυβέρνηση εναρμονίστηκε με τις κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής «σεβόμενη» (!) το κοινοτικό δίκαιο για την «ελεύθερη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας».

Ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, με άλλοθι το «διάλογο» με τους αρμόδιους φορείς, ανοίγει απροσχημάτιστα τις πύλες στη νομιμοποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος, ισχυροποιώντας παράλληλα την κυριαρχία των μεγαλοκαναλαρχών στο χώρο των ΜΜΕ, με τα προνόμια που τους δίνονται. Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει ισχυροποιεί «οριζοντίως» και «διαγωνίως» τους μεγάλους επιχειρηματικούς Ομίλους, οι οποίοι θα ελέγχουν όλο το εύρος των ΜΜΕ, εκμεταλλευόμενοι τη δημόσια περιουσία των συχνοτήτων.

Ο Θ. Ρουσόπουλος δεν όρισε με ακρίβεια την έννοια της «δεσπόζουσας θέσης» που θα ελέγχεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Επανέλαβε την πρόταση για διαχωρισμό των ΜΜΕ σε ενημερωτικά και μη ενημερωτικά, καθώς και τις μορφές «οριζόντιας» και «διαγώνιας συγκέντρωσης».

Και με το νέο νομοθετικό πλαίσιο δε θα απουσιάζουν οι αχυράνθρωποι και τα παρένθετα πρόσωπα, από τη στιγμή ο ιδιοκτήτης που εμφανίζεται ότι κατέχει έναν τηλεοπτικό σταθμό θα μπορεί να συμμετέχει με μικρό ποσοστό σε άλλο ενημερωτικό κανάλι. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα να έχουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και εκδότες, εφημερίδα, τηλεοπτικό σταθμό, ενημερωτικό ραδιόφωνο και άλλα ραδιοτηλεοπτικά μέσα που θα είναι θεματικά.

Ο Θ. Ρουσόπουλος επανέλαβε τους όρους για τις αδειοδοτήσεις όπως την οικονομική βιωσιμότητα, την προγραμματική πληρότητα, το απασχολούμενο προσωπικό, την παλαιότητα, ενώ όπως είπε από τις προτάσεις των φορέων διατυπώθηκαν επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα των συγχωνεύσεων. Ισχυρίστηκε επίσης, ότι η κυβερνητική πρόταση για τη συγκέντρωση και την αδειοδότηση «έτυχε ευρείας αποδοχής». Η πρώτη συνάντηση με αρμόδιους φορείς, για να πάρουν μια «γεύση» από τις θέσεις της κυβέρνησης, έγινε στις 21 Δεκέμβρη 2005. Ο Θ. Ρουσόπουλος έδωσε περιθώριο άλλων 15 ημερών στους φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους. Είπε, επίσης, ότι μέσα στη βδομάδα θα συναντηθεί με τις ανεξάρτητες αρχές και μετά με τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Να σημειώσουμε ότι στην πρόσκληση του υπουργού δεν είχε ανταποκριθεί το ΚΚΕ, θεωρώντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι είναι ασυμβίβαστη η δημιουργία συνθηκών ουσιαστικής ενημέρωσης, μόρφωσης και πολιτισμού, με την «ταυτόχρονη επιδίωξη των ιδιωτών να αντλήσουν οικονομικά και πολιτικά κέρδη μέσω των ΜΜΕ».

Οι εκπρόσωποι των φορέων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υπουργού στάθηκαν κυρίως στο θέμα της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση, θεωρώντας ότι στο νομοσχέδιο πρέπει να περιλαμβάνονται ανάλογες διατάξεις. Ζήτησαν επίσης την αναδιάταξη του χάρτη των συχνοτήτων, καθώς και την κωδικοποίηση των κυβερνητικών προτάσεων.

Σε σχέση με την αδειοδότηση, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι οι προκηρύξεις θα γίνουν μέσα στο 2006, αλλά θεώρησε «ουτοπία» το να χορηγηθούν άδειες μέχρι το τέλος του 2006.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα ΜΜΕ στα χέρια των ισχυρών (2007-03-27 00:00:00.0)
Συνάντηση για το νομοσχέδιο (2006-03-08 00:00:00.0)
«Συγκέντρωση» με άλλοθι το... διάλογο (2006-01-31 00:00:00.0)
Με «φάσεις» η ...συγκέντρωση (2006-01-14 00:00:00.0)
Παραμονές γιορτών ο «διάλογος» (2005-12-17 00:00:00.0)
Αιφνιδιαστική κατάθεση και απόσυρση τροπολογίας (2001-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ