Τρίτη 28 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Οι λαοί θα διώξουν τις βάσεις των ιμπεριαλιστών

Από τη Διεθνή Συνάντηση στα Χανιά
Από τη Διεθνή Συνάντηση στα Χανιά
Το μήνυμα ότι τα κινήματα ειρήνης και οι μαζικοί φορείς μπορούν από κοινού, σε τοπικό και σε διεθνές επίπεδο, να συντονίσουν τη δράση τους, να δώσουν αποτελεσματικά τη μάχη για την απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών βάσεων, να αντιταχθούν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και να ενισχύσουν την αλληλεγγύη των λαών, έστειλε από τα Χανιά, η Διεθνής Συνάντηση φορέων και κινημάτων ειρήνης κατά των βάσεων, που διοργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης και της ΕΕΔΥΕ, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο ημερίδα με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 10 οργανώσεις και κινήματα ειρήνης, καθώς και δεκάδων εκπροσώπων τοπικών μαζικών φορέων, ενώ την Κυριακή έγινε συγκέντρωση στα Χανιά και διαδήλωση έξω από την αμερικάνικη βάση της Σούδας.

Η ημερίδα έγινε στο συνεδριακό κέντρο του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων και κοινός παρονομαστής των ομιλητών ήταν η διαπίστωση ότι οι ξένες βάσεις αποτελούν απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στη χώρα μας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Ν. Γαλλής, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, κάνοντας το άνοιγμα των εργασιών της ημερίδας τόνισε ότι οι βάσεις αποτελούν πυλώνες των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και ταυτόχρονα μοχλό παρέμβασης στην εσωτερική πολιτική και πολιτιστική ζωή του τόπου. Ειδικά για τη βάση της Σούδας, επισήμανε ότι πέρα από όλα τα άλλα και μαζί με τη γενικότερη υποβάθμιση της ζωής των πολιτών που προκαλεί, παρεμποδίζει την παραγωγική ανάπτυξη της περιοχής, αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα της απαγόρευσης ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Σούδας.


Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ Ε. Μαχαίρας, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, αναφέρθηκε στο όλο πλέγμα της εξάρτησης και στις ιστορικές του καταβολές, στο ρόλο της βάσης της Σούδας, αλλά και των άλλων ΝΑΤΟικών βάσεων και εγκαταστάσεων στην Ελλάδα, όπως του Ακτίου και στο ρόλο τους στους σύγχρονους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Ο Βέρα Νικολαΐδου, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, παρουσιάζοντας την εισήγηση της ΕΕΔΥΕ, τόνισε ότι «αποτελεί επείγουσα ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας του λαού μας για την απομάκρυνση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων». Και πρόσθεσε: «Χρειάζεται καθαρή μαζική καταδίκη της πολιτικής της νέας τάξης των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, της στρατιωτικοποίησης της πολιτικής ζωής, των αστυνομικών και αντιδημοκρατικών μέτρων που προωθούν, των εξοπλιστικών ΝΑΤΟικών προγραμμάτων, της δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων έξω από τα σύνορα της χώρας τους. Ταυτόχρονα πολιτική καταδίκη των κομμάτων που στηρίζουν και υπηρετούν τις πολιτικές των ιμπεριαλιστών, ενίσχυση αυτών που στηρίζουν το αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα».

Εκ μέρους της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, μίλησε ο απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Ν. Τζοβλάς παρουσίασε στοιχεία για το δίκτυο των αμερικανικών βάσεων ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία του 2004, εκτός από τις 5.543 θέσεις βάσεων στο έδαφος των ΗΠΑ, υπήρχαν 860 σε διάφορες χώρες, εκ των οποίων 306 στη Γερμανία, 158 στη Ν.Κορέα και 198 στην Ιταλία.

Εκ μέρους της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης ο Η. Τσαβδαρίδης τόνισε ότι το ΠΣΕ θα πάρει πρωτοβουλίες για ανάλογες συναντήσεις και για το διεθνή συντονισμό της δράσης κατά των βάσεων.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες και συμμετείχαν οι δήμαρχοι Ιναχωρίου Κ. Κουκουράκης και Βουκολίων Ν. Μπομπολάκης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων Μ. Λιονάκης, ο πρόεδρος του ΔΣ Κολυμβαρίου Δ. Καλογεράκης, το μέλος του ΔΣ της ΤΕΔΚ Χανίων Σ. Δαράκης. Επίσης, εκπρόσωποι από τους φορείς: ΕΛΜΕ Χανίων, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων, Νεανική Δράση για την Ειρήνη Χανίων, Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Χανίων, παράρτημα ΠΕΑΕΑ Χανίων, Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Χανίων, παράτημα Χανίων του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, Σωματείο Οικοδόμων Ν. Χανίων, ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων, ο Σύλλογος Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Χανίων, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων, ο Συνεταιρισμός Επιπλοξυλουργών Χανίων, Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Ψυχολογίας, Ιατρικής, ΠΤΠΕ, ΠΤΔΕ, Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τις εμπειρίες των κινημάτων που εκπροσωπούν μετέφεραν οι εκπρόσωποι των κινημάτων από το εξωτερικό και κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις. (Ρεπορτάζ από τις ομιλίες των εκπροσώπων των κινημάτων από το εξωτερικό και η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε θα παρουσιάσουμε τις επόμενες μέρες).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η κινητοποίηση στη βάση της Σούδας(2017-05-28 00:00:00.0)
Αύριο Κυριακή η κινητοποίηση στη βάση της Σούδας(2017-05-27 00:00:00.0)
Πολύμορφες αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα(2015-05-26 00:00:00.0)
Αντιιμπεριαλιστική συνάντηση στα Χανιά(2011-03-15 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες από το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα(2011-03-03 00:00:00.0)
Αντιπολεμικές εκδηλώσεις(2001-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ