Τρίτη 28 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Δυναμικά μπροστά, αποφασιστικά και ανυποχώρητα

Οι συνεργαζόμενες δυνάμεις θα παλέψουν με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα και σε ευθεία σύγκρουση με την πολιτική της αστικής τάξης και των πολιτικών της εκφραστών

«Είμαστε όλοι μαζί, πιο στέρεα δεμένοι απ' ό,τι πριν. Με μια συμφωνία για γενικότερη συνεργασία στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές. Κι αυτό ύστερα από τη συμφωνία που έγινε ανάμεσα στο ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών.

Από την αρχή ξεκαθαρίζουμε ότι όλοι εμείς αγωνιζόμαστε για μια άλλη Τοπική Αυτοδιοίκηση ριζικά διαφορετική από τη σημερινή. Για μια Αυτοδιοίκηση που θα δρα για τα λαϊκά συμφέροντα, σε ένα άλλο πολιτικό πλαίσιο. Θα παλεύει για τους εργάτες και όλους τους εργαζόμενους, για τη νεολαία, για τους απόμαχους της δουλιάς, για τους μετανάστες».

Με τα παραπάνω λόγια ο Σπύρος Χαλβατζής έδωσε το στίγμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης και ξεκαθάρισε το «για ποιον» θα παλέψουν οι συνεργαζόμενες δυνάμεις.

Σε ευθεία σύγκρουση

«Δεν είμαστε με όλους» - συνέχισε ο Σπ. Χαλβατζής. «Βρισκόμαστε σε ευθεία σύγκρουση με την πολιτική της αστικής τάξης και τους πολιτικούς της εκφραστές. Είμαστε αντίθετοι με τους εκπροσώπους του δικομματισμού, τους υποψηφίους, οι οποίοι στηρίζονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αντιπαλεύουμε τις συμβιβαστικές αντιλήψεις του ΣΥΝ. Υπογραμμίζουμε ότι στα όργανα της ΤΑ στην ΚΕΔΚΕ, την ΕΝΑΕ, στην ΤΕΔΚΝΑ, οι Δήμαρχοι και Νομάρχες, οι οποίοι στηρίχτηκαν απ' αυτά τα κόμματα, έχουν την πρώτη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση».


Στη συνέχεια, περιέγραψε συνοπτικά την πλούσια δραστηριότητα της «Συμπαράταξης» την προηγούμενη τετραετία: «Εμείς δεν υποσχεθήκαμε, αλλά δεσμευτήκαμε για την ανάπτυξη της πάλης μαζί με τους εργαζόμενους, για τα μεγάλα προβλήματα και το κάναμε πράξη με όσες δυνάμεις είχαμε:

  • Να σταθούμε δίπλα στους εργάτες, στους άνεργους, στους μετανάστες, στους νέους, στους αυτοαπασχολούμενους.
  • Να αγωνιστούμε μέσα κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο για τη νεολαία, για τα σχολεία, για τους παιδικούς σταθμούς, για την κατάργηση της διπλοβάρδιας και των τροφείων.
  • Να υπερασπίσουμε την πόλη και τους εργαζόμενους, από τα αρπακτικά, τους ελεύθερους χώρους απ' τους αετονύχηδες.
  • Αγωνιστήκαμε, παλέψαμε, ήρθαμε σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου, με τις πολιτικές δυνάμεις που είτε στηρίζουν, είτε αποδέχονται αυτές τις λογικές.

Σε πολλές γειτονιές της Αθήνας, ο κόσμος της δουλιάς, οι νέοι που αγωνίζονται, μας γνώρισαν από κοντά. Μας γνώρισαν όχι στα λόγια, αλλά κάθε στιγμή που αντιμετώπιζαν προβλήματα από την εφαρμοζόμενη πολιτική, είτε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είτε σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ. Σταθήκαμε μπροστά σε κάθε πρόβλημα και στηρίξαμε τους αγώνες των εργαζομένων και του λαού της Αθήνας. Αυτό συνεχίζουμε να πράττουμε».

Κυρίαρχο το κέρδος και όχι οι εργαζόμενοι


Μιλώντας για την αιτία των προβλημάτων της πόλης, υπογράμμισε: «Ζούμε σε μια πόλη που κάθε μέρα διαπιστώνουμε ότι είναι προβληματική. Είναι προβλήματα της ευρύτερης περιοχής, όχι μόνο του Λεκανοπεδίου, αλλά όλης της Αττικής. Δεν είναι τυχαία, δεν οφείλονται στην έλλειψη σχεδιασμού. Εχουν τη ρίζα τους, είναι συνέπεια της πολιτικής των αστικών δυνάμεων που διαχειρίστηκαν μεταπολεμικά την εξουσία.

Είναι απόρροια της γενικότερης πολιτικής κατεύθυνσης που εκφράζεται και με την εφαρμοζόμενη δημοτική πολιτική στην Αθήνα. Να είναι εμπορεύματα τα κοινωνικά αγαθά. Να είναι κυρίαρχο το κέρδος του μεγάλου κεφαλαίου πάνω στο συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων.

Επομένως, δεν έχουν προοπτική για λύση χωρίς ρήξη με την εφαρμοζόμενη πολιτική και τους εκφραστές της. Γι' αυτό και από άλλες δυνάμεις χρησιμοποιούνται παραπλανητικές διατυπώσεις για "ανθρώπινη πόλη", ή, πόλη με "ανθρώπινο πρόσωπο", "σύγχρονη πρωτεύουσα" και άλλα. Για να αποφύγουν τον ξεκάθαρο πολιτικό λόγο, για να κρύψουν την πολιτική ουσία.

Γι' αυτό και όπως σε κάθε Δημοτικές εκλογές έτσι και σ' αυτές, ήδη το αποτέλεσμά τους άρχισε να προετοιμάζεται για να διαμορφωθεί από την εικόνα που σχεδιάζουν τα ΜΜΕ επιλεκτικά για τους υποψήφιους εκφραστές της ίδιας αντίληψης, που ενισχύει, στηρίζει την αστική πολιτική».

Σκληρή πολιτική μάχη

«Εχουμε μπροστά μας μια σκληρή πολιτική εκλογική μάχη. Τα πολιτικά χαρακτηριστικά προκύπτουν από τη γενική πολιτική κατάσταση», επισήμανε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων. «Η μάχη των εκλογών παίρνει, από τα ίδια τα πράγματα και τις εξελίξεις, γενικό πολιτικό χαρακτήρα. Υπάρχει ήδη γενικευμένη πολιτική αντιπαράθεση. Οξύνονται όλα τα λαϊκά προβλήματα, από την πολιτική της ΝΔ και με την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών. Πολιτική που είναι συνέχεια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ».

«Οι εργαζόμενοι - συμπλήρωσε - φτάνοντας στην κάλπη, πρέπει να αξιολογήσουν τους υποψήφιους και τα κόμματα που θα τους στηρίξουν από τις θέσεις τους στα προβλήματα που βασανίζουν την εργατική και λαϊκή οικογένεια. Για την ακρίβεια, την ανεργία, τη λιτότητα, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της Υγείας - Πρόνοιας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, τα ιδιαίτερα προβλήματα των γυναικών. Από τη στάση και το ρόλο τους και στην πολιτική των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της ελληνικής συμμετοχής στους πολέμους».

Καταδίκη του δικομματισμού

«Η μάχη των τοπικών εκλογών πρέπει να εξελιχθεί σε μάχη καταδίκης του δικομματισμού στο γενικό πολιτικό και το τοπικό πεδίο», τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής και συνέχισε: «Οι εργαζόμενοι έχουν πολλούς λόγους για να στηρίξουν και να ψηφίσουν το ψηφοδέλτιό μας. Οι κομμουνιστές, οι αριστεροί και ριζοσπάστες που παλεύουμε μαζί, παρέχουμε τις εγγυήσεις ότι μπορούμε να οργανώνουμε έναν πολυμέτωπο αγώνα με επίκεντρο αυτά τα μεγάλα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά, δημοκρατικά προβλήματα του λαού.

Ολοι εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά το ρόλο και το περιεχόμενο της ΤΑ στο αστικό σύστημα. Δεν έχουμε αυταπάτες. Δεν καλλιεργούμε ψεύτικες ελπίδες στο λαό. Δεν κρύβουμε την πραγματικότητα. Δεν παραπλανούμε τους εργαζόμενους για ψεύτικους "μονόδρομους" και "εθνικούς στόχους", ούτε ότι η ΤΑ μπορεί να γίνει νησίδα στη λαίλαπα του καπιταλισμού. Εμείς, έχουμε ενιαία πολιτική αντίληψη και ενιαία στάση σε όλους τους χώρους, για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Δεν κοροϊδεύουμε το λαό λέγοντας άλλα στον ένα δήμο και άλλα στον άλλο.

Με την ψήφο στο ψηφοδέλτιο που συγκροτούμε μπορούν οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η εργαζόμενη διανόηση:

  • Να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους στην εφαρμοζόμενη πολιτική.
  • Να καταδικάσουν όλους τους διαχειριστές της πολιτικής που εκπορεύεται από την ΕΕ και εφαρμόζεται στη χώρα μας από τους πολιτικούς εκφραστές αυτής της αντίληψης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ).
  • Να ενισχύσουν την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης και στην ΤΑ τη διαμόρφωση ενός μετώπου λαϊκής πάλης, που θα ανοίξει το δρόμο για βαθύτερες αλλαγές, που θα φτάνουν μέχρι το επίπεδο της εξουσίας».
Με κινητοποιήσεις και αγώνες

Τέλος, ο υποψήφιος δήμαρχος μίλησε για το πώς θα πορευτούν οι συνεργαζόμενες δυνάμεις προς τις εκλογές: «Θα προχωρήσουμε στις εκλογές με όρους μαζικού κινήματος. Μέσα από κινητοποιήσεις και αγώνες. Ολα τα προβλήματα του κόσμου της δουλιάς, των ανθρώπων του μόχθου, υλικού και πνευματικού, της νεολαίας είναι στην προσοχή μας. Τίποτα δε θα υποτιμήσουμε. Σοβαρό ζήτημα που πρέπει να λύσουμε είναι η αξιοποίηση νέων ανθρώπων που έρχονται κοντά μας.

Ακούμε προτάσεις, παρατηρήσεις, κριτικές. Διαμορφώνουμε έναν βασικό άξονα προγραμματισμού της δράσης μας. Υπάρχει η πολιτική πραγματικότητα. Οι παρεμβάσεις του κράτους, η κυβερνητική πολιτική, η δράση άλλων πολιτικών δυνάμεων. Τα παίρνουμε υπόψη μας, αλλά με σταθερότητα αναπτύσσουμε τις πολιτικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις μας με γνώμονα πάντα τι συμφέρει, τι ωφελεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία. Προχωράμε, μαζί με τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία. Συνεχίζουμε την πορεία μας που μας διαφοροποιεί και θέτει στην αντίπερα όχθη τις άλλες δυνάμεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ψήφος στο ΚΚΕ «κατάθεση» στον αγώνα για ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών (2014-05-15 00:00:00.0)
Ψηφοδέλτιο διεκδίκησης και αγώνα που θα φέρει καρπούς (2006-09-22 00:00:00.0)
Για να καταγραφεί και στον εκλογικό χάρτη το χρώμα της αντίστασης (2006-04-09 00:00:00.0)
Γυρνάμε πλάτη στο δικομματισμό (2002-10-17 00:00:00.0)
Γιατί «όχι» στην πρόταση Μπακογιάννη (2002-09-17 00:00:00.0)
Υπεύθυνοι για το χάλι της Αθήνας (2002-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ