ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αποκλιμάκωση με... στρατό

Ενώ συνεχίζονται οι ενδοκοινοτικές συγκρούσεις

Τα τανκς στους δρόμους των πόλεων του Ιράκ

Associated Press

Τα τανκς στους δρόμους των πόλεων του Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Την ανάπτυξη τεθωρακισμένων σε όσα σημεία της ιρακινής πρωτεύουσας δεν ελέγχονται από τις ειδικές δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών και τη σύλληψη του οποιουδήποτε φέρει όπλο και δεν ανήκει στα σώματα ασφαλείας διέταξε η ιρακινή ηγεσία. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ελεγχθεί η έκρυθμη κατάσταση και η αιματηρή ένταση μεταξύ σουνιτών και σιιτών, που έχει κλιμακωθεί μετά την επίθεση στο ιερό τέμενος της Σαμάρα.

Στα μέτρα αυτά, φέρεται να έχει συναινέσει η πλειοψηφία της σιιτικής και της σουνιτικής ηγεσίας, που είχαν πολύωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Τζαφάρι, το Σάββατο. Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνάντησης, που κατέληξε σε κοινή έκκληση για ηρεμία και ενότητα, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι ξαναρχίζουν οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης.

Χτες, μόνο, στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν 9 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 4 σουνίτες και οι 4 σιίτες, σε επιθέσεις σε τέμενος και υπαίθρια αγορά αντίστοιχα. Περισσότεροι από 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ σε μάχες με ενόπλους σκοτώθηκε και 1 κομάντο του υπουργείου Εσωτερικών. Νεκρός και φέροντας σημάδια φρικτού βασανισμού βρέθηκε στέλεχος του σουνιτικού Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος.

Την Κυριακή σκοτώθηκαν σε διάφορες επιθέσεις περισσότεροι από 30 άνθρωποι. Οι περισσότερες επιθέσεις είχαν στόχους σουνίτες ή σιίτες πολίτες, με εξαίρεση επίθεση με όλμους στο Μααντέν και κάποιες από τις επιθέσεις στη Βαγδάτη, όπου στόχος ήταν αστυνομικοί, κομάντος και 2 Αμερικανοί στρατιώτες.

Χτες, με έκθεσή του, το βελγικό Ινστιτούτο Ανάλυσης International Crisis Group προειδοποίησε ότι το Ιράκ βρίσκεται, ήδη, με το ένα πόδι στον εμφύλιο πόλεμο και η καταστροφική πορεία δεν μπορεί να αναστραφεί παρά μόνο αν γίνουν πολύ σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της σύστασης κυβέρνησης εθνικής ενότητας με ουσιαστικό ρόλο των σουνιτών. Ως κρίσιμο σημείο της κλιμάκωσης, το Ινστιτούτο θεωρεί την ολοένα και εντονότερη ανάμειξη των θρησκευτικών ηγεσιών στην πολιτική σκηνή.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χαμάς: «ναι στο διάλογο, χωρίς όρους»

Στο χείλος της ολικής κατάρρευσης λόγω χρεών η Παλαιστινιακή Αρχή

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Ετοιμη για διάλογο» αλλά «και για ειρήνη σε φάσεις» δήλωνε η «Χαμάς» διά των κορυφαίων στελεχών της, συμπληρώνοντας, όμως, ότι κάτι τέτοιο θα γίνει «χωρίς όρους». Τόσο ο πολιτικός επικεφαλής της οργάνωσης Κχάλεντ Μασχάαλ όσο και ο πρωθυπουργός Ισμαϊλ Χανίγια, υποστήριξαν ότι «στη βάση ισοτιμίας γίνεται συζήτηση ακόμη και με τις ΗΠΑ», ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι «το θέμα της αναγνώρισης του Ισραήλ θα εξεταστεί εφόσον η ισραηλινή πλευρά αναγνωρίσει τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού στην ανεξαρτησία, στην ασφάλεια αποχωρώντας στα όρια του 1967».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε δυτικά ΜΜΕ ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης και ενώ ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Τζέιμς Γούλφενσον, με επιστολή του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για «ολική κατάρρευση της Παλαιστινιακής Αρχής σε δύο βδομάδες λόγω χρεών». Στην επιστολή τονίζεται ότι το έλλειμμα του τρέχοντος μηνός είναι 100 εκατομμύρια δολάρια και του Μάρτη 70 εκατομμύρια.

Εκτιμάται, επίσης, ότι αν δεν υπάρξει μακροχρόνια οργάνωση χορήγησης σταθερής οικονομικής βοήθειας, «πιθανότατα θα επικρατήσει χάος και βία στην περιοχή». Ο Γούλφενσον υποστηρίζει ότι η τραγική κατάσταση οφείλεται, σε ένα βαθμό, στην απόφαση παρακράτησης των μηνιαίων δασμών της ισραηλινής κυβέρνησης.

Την Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου (ΗΠΑ - ΕΕ - ΟΗΕ - Ρωσία) θα έχουν τηλεφωνική συνδιάλεξη για να αποφασίσουν για το ζήτημα. Μια πρώτη κίνηση έγινε από την ΕΕ που χορήγησε χτες έκτακτη βοήθεια 120 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά, μέρος θα δοθεί διά μέσου ΟΗΕ για τις πλέον αδύναμες πληθυσμιακές ομάδες, και τα υπόλοιπα θα δοθούν κατευθείαν σε όσους χρωστά η Παλαιστινιακή Αρχή (παραδείγματος χάριν στην ιδιωτική ισραηλινή εταιρία ενέργειας «Dor Allon» που απειλεί με διακοπή τροφοδοσίας καυσίμων). Η «Χαμάς» χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ ως «συνετή πράξη».

Επίσης, εκπρόσωπος της οργάνωσης απάντησε σε δηλώσεις του Προέδρου Αμπάς με τις οποίες απείλησε να παραιτηθεί «αν νιώσει περιορισμένος και ότι δεν μπορεί να προχωρήσει με την πολιτική του απέναντι στο Ισραήλ», πως η «Χαμάς» επιθυμεί τη συνεργασία με τον Πρόεδρο σε όλα τα επίπεδα. Μέχρι στιγμής, πάντως, η «Χαμάς» έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει το Ισραήλ και τονίζει ότι «θα αναγνωρίσει όσες προϋπάρχουσες συμφωνίες είναι προς το συμφέρον των Παλαιστινίων».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Χειρότερες» φυλακές από το Γκουαντάναμο

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

«Χειρότερες από το Γκουαντάναμο» είναι οι συνθήκες στη διαβόητη φυλακή Μπάγκραμ του Αφγανιστάν, όπου οι ΗΠΑ κρατούν περί τους 500 κρατουμένους, αποκάλυψε την Κυριακή η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Πολλοί από τους κρατούμενους στη φυλακή αυτή φέρονται να βρίσκονταν στις λεγόμενες «μυστικές φυλακές» της CIA σε διάφορα σημεία του κόσμου.

«Την ώρα που βοά ο κόσμος για το μέλλον του αμερικανικού κέντρου κράτησης στο Γουαντάναμο, στην Κούβα, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν επεκτείνει διακριτικά μία άλλη φυλακή, λιγότερο ορατή, στο Αφγανιστάν, όπου σήμερα κρατούνται περί τους 500 υπόπτους για τρομοκρατία, σε συνθήκες ακόμη πιο επισφαλείς, για άγνωστο χρονικό διάστημα και χωρίς να τους έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία», σημειώνει η εφημερίδα.

Η - εξαιρετικά προκλητική - απάντηση του αμερικανικού στρατού την Κυριακή ανέφερε ότι στη φυλακή Μπάγκραμ επικρατούν... «οι καλύτερες δυνατές συνθήκες»!

Στο μεταξύ, συνεχιζόταν χτες η εξέγερση (χωρίς να είναι σαφής ο λόγος) στη φυλακή Πουλ-ι-Τσαρκί, η οποία ξέσπασε το Σάββατο, έχοντας κοστίσει τουλάχιστον 4 νεκρούς και 39 τραυματίες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη φυλακή - που χαρακτηρίζεται η μεγαλύτερη στη χώρα - κρατούνται 1.300 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 300 που φέρονται να ανήκουν στις τάξεις των Ταλιμπάν.

Στο μεταξύ, στην Ουάσιγκτον φημολογούνταν ότι ο πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους θα κάνει ένα «πέρασμα» από το Αφγανιστάν όταν επισκεφθεί αύριο Τετάρτη Ινδία και Πακιστάν.

Επίσης από την Ουάσιγκτον έγινε γνωστό ότι μέχρι την Παρασκευή θα δοθούν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τα ονόματα 390 κρατουμένων στο Γκουαντάναμο. Αρχικά το Πεντάγωνο είχε προσπαθήσει να εμποδίσει τη δημοσιοποίηση των ονομάτων όπως είχε ζητήσει ο ομοσπονδιακός δικαστής της Νέας Υόρκης Τζεντ Ρέικοφ - τελικά όμως η κυβέρνηση αποφάσισε να μην εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστή.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εδωσε όλες τις πληροφορίες στις ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι πράκτορες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΒΝD) της Γερμανίας διοχέτευσαν στην αμερικανική στρατιωτική διοίκηση, ένα μήνα πριν τον πόλεμο, το σχέδιο για την άμυνα της Βαγδάτης που είχαν υποκλέψει... όπως αποκάλυψαν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», επικαλούμενοι αμερικανική απόρρητη στρατιωτική έκθεση. Εννοείται ότι η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε το δημοσίευμα, ενώ η αντιπολίτευση ζητά διευκρινίσεις...

Ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν τη διαλεύκανση της υπόθεσης και το κόμμα των Πρασίνων. Κόμμα που συμμετείχε στον πρώην «κοκκινοπράσινο» κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, με τον ηγέτη τους Γιόσκα Φίσερ να είναι υπουργός Εξωτερικών! Εξάλλου, όπως έχει αποκαλυφθεί εδώ και καιρό, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες προσέφεραν πολύ μεγαλύτερη βοήθεια στις ΗΠΑ απ' όσο παραδέχτηκε δημόσια η κυβέρνησή τους, που προτιμούσε το ρόλο της «αντιπολεμικής» δύναμης.

Οσο για το σχέδιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προσέφερε πλήρη εικόνα των μελετών σε υψηλόβαθμο επίπεδο στην ιρακινή στρατιωτική ηγεσία, και επιπλέον παρείχε στους Αμερικανούς «μοναδική» γνώση του πού και πώς ο Σαντάμ σκόπευε να αναπτύξει τις πιστές του δυνάμεις. Ολες οι πληροφορίες παραδόθηκαν στο στρατιωτικό αρχηγείο των ΗΠΑ στο Κατάρ.

Τέλος, η γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή αποφάνθηκε πριν τρεις μέρες ότι δεν υφίσταται κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει ότι οι πράκτορες της BND καθοδηγούσαν τις αμερικανικές δυνάμεις για να πετυχαίνουν τους στόχους τους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ