Τρίτη 28 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χαμάς: «ναι στο διάλογο, χωρίς όρους»

Στο χείλος της ολικής κατάρρευσης λόγω χρεών η Παλαιστινιακή Αρχή

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Ετοιμη για διάλογο» αλλά «και για ειρήνη σε φάσεις» δήλωνε η «Χαμάς» διά των κορυφαίων στελεχών της, συμπληρώνοντας, όμως, ότι κάτι τέτοιο θα γίνει «χωρίς όρους». Τόσο ο πολιτικός επικεφαλής της οργάνωσης Κχάλεντ Μασχάαλ όσο και ο πρωθυπουργός Ισμαϊλ Χανίγια, υποστήριξαν ότι «στη βάση ισοτιμίας γίνεται συζήτηση ακόμη και με τις ΗΠΑ», ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι «το θέμα της αναγνώρισης του Ισραήλ θα εξεταστεί εφόσον η ισραηλινή πλευρά αναγνωρίσει τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού στην ανεξαρτησία, στην ασφάλεια αποχωρώντας στα όρια του 1967».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε δυτικά ΜΜΕ ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης και ενώ ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Τζέιμς Γούλφενσον, με επιστολή του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για «ολική κατάρρευση της Παλαιστινιακής Αρχής σε δύο βδομάδες λόγω χρεών». Στην επιστολή τονίζεται ότι το έλλειμμα του τρέχοντος μηνός είναι 100 εκατομμύρια δολάρια και του Μάρτη 70 εκατομμύρια.

Εκτιμάται, επίσης, ότι αν δεν υπάρξει μακροχρόνια οργάνωση χορήγησης σταθερής οικονομικής βοήθειας, «πιθανότατα θα επικρατήσει χάος και βία στην περιοχή». Ο Γούλφενσον υποστηρίζει ότι η τραγική κατάσταση οφείλεται, σε ένα βαθμό, στην απόφαση παρακράτησης των μηνιαίων δασμών της ισραηλινής κυβέρνησης.

Την Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου (ΗΠΑ - ΕΕ - ΟΗΕ - Ρωσία) θα έχουν τηλεφωνική συνδιάλεξη για να αποφασίσουν για το ζήτημα. Μια πρώτη κίνηση έγινε από την ΕΕ που χορήγησε χτες έκτακτη βοήθεια 120 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά, μέρος θα δοθεί διά μέσου ΟΗΕ για τις πλέον αδύναμες πληθυσμιακές ομάδες, και τα υπόλοιπα θα δοθούν κατευθείαν σε όσους χρωστά η Παλαιστινιακή Αρχή (παραδείγματος χάριν στην ιδιωτική ισραηλινή εταιρία ενέργειας «Dor Allon» που απειλεί με διακοπή τροφοδοσίας καυσίμων). Η «Χαμάς» χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ ως «συνετή πράξη».

Επίσης, εκπρόσωπος της οργάνωσης απάντησε σε δηλώσεις του Προέδρου Αμπάς με τις οποίες απείλησε να παραιτηθεί «αν νιώσει περιορισμένος και ότι δεν μπορεί να προχωρήσει με την πολιτική του απέναντι στο Ισραήλ», πως η «Χαμάς» επιθυμεί τη συνεργασία με τον Πρόεδρο σε όλα τα επίπεδα. Μέχρι στιγμής, πάντως, η «Χαμάς» έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει το Ισραήλ και τονίζει ότι «θα αναγνωρίσει όσες προϋπάρχουσες συμφωνίες είναι προς το συμφέρον των Παλαιστινίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ