Τρίτη 28 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ - ΡΩΣΙΑ
Κλιμακώνονται οι πιέσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ - ΒΙΕΝΝΗ.-

«Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας δεν είναι σε θέση, μετά από τρία χρόνια, να βεβαιώσει ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα προορίζεται αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς λόγω έλλειψης στοιχείων και συνεργασίας». Αυτό φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναφέρει στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο της ΔΕΑΕ που θα συνεδριάσει στις 6 Μάρτη για το θέμα, ο επικεφαλής της Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, παραθέτοντας, επίσης, και στοιχεία με βάση τα οποία η ιρανική ηγεσία έχει, ήδη, αρχίσει να κάνει δοκιμές στις συσκευές φυγοκέντρησης που διαθέτει.

Η είδηση αυτή ήρθε λίγο μετά τις δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, που προσπάθησαν να περιορίσουν τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν, την Κυριακή, όταν Ιρανοί ομόλογοί τους ανακοίνωναν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τη μεταφορά της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου σε ρωσικό έδαφος. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι καθιστούσαν σαφές ότι, όντως, επιτεύχθηκε μια πρώτη συμφωνία, αλλά τίποτε δεν είναι βέβαιο εφόσον η Τεχεράνη αρνείται να δεσμευτεί σε πλήρη τερματισμό κάθε παράλληλης διαδικασίας εμπλουτισμού στο έδαφός της, όπως ζήτησε ξεκάθαρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Οι ρωσο-ιρανικές επαφές θα συνεχιστούν σήμερα στη Μόσχα, αν και οι προοπτικές συμφωνίας περιορίζονται ακόμη περισσότερο μετά τις δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών από την Ιαπωνία, ο οποίος δήλωνε ότι «είναι αδύνατο να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν». Ο Λευκός Οίκος είχε σπεύσει, ήδη, από την Κυριακή να αμφισβητήσει την ύπαρξη ρωσο-ιρανικής συμφωνίας ενώ, χτες, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε το Ιράν ότι «προσπαθεί με ελιγμούς να διχάσει τη διεθνή κοινότητα, αλλά δε θα το καταφέρει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ