Τρίτη 28 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αποκλιμάκωση με... στρατό

Ενώ συνεχίζονται οι ενδοκοινοτικές συγκρούσεις

Τα τανκς στους δρόμους των πόλεων του Ιράκ

Associated Press

Τα τανκς στους δρόμους των πόλεων του Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Την ανάπτυξη τεθωρακισμένων σε όσα σημεία της ιρακινής πρωτεύουσας δεν ελέγχονται από τις ειδικές δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών και τη σύλληψη του οποιουδήποτε φέρει όπλο και δεν ανήκει στα σώματα ασφαλείας διέταξε η ιρακινή ηγεσία. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ελεγχθεί η έκρυθμη κατάσταση και η αιματηρή ένταση μεταξύ σουνιτών και σιιτών, που έχει κλιμακωθεί μετά την επίθεση στο ιερό τέμενος της Σαμάρα.

Στα μέτρα αυτά, φέρεται να έχει συναινέσει η πλειοψηφία της σιιτικής και της σουνιτικής ηγεσίας, που είχαν πολύωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Τζαφάρι, το Σάββατο. Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνάντησης, που κατέληξε σε κοινή έκκληση για ηρεμία και ενότητα, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι ξαναρχίζουν οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης.

Χτες, μόνο, στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν 9 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 4 σουνίτες και οι 4 σιίτες, σε επιθέσεις σε τέμενος και υπαίθρια αγορά αντίστοιχα. Περισσότεροι από 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ σε μάχες με ενόπλους σκοτώθηκε και 1 κομάντο του υπουργείου Εσωτερικών. Νεκρός και φέροντας σημάδια φρικτού βασανισμού βρέθηκε στέλεχος του σουνιτικού Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος.

Την Κυριακή σκοτώθηκαν σε διάφορες επιθέσεις περισσότεροι από 30 άνθρωποι. Οι περισσότερες επιθέσεις είχαν στόχους σουνίτες ή σιίτες πολίτες, με εξαίρεση επίθεση με όλμους στο Μααντέν και κάποιες από τις επιθέσεις στη Βαγδάτη, όπου στόχος ήταν αστυνομικοί, κομάντος και 2 Αμερικανοί στρατιώτες.

Χτες, με έκθεσή του, το βελγικό Ινστιτούτο Ανάλυσης International Crisis Group προειδοποίησε ότι το Ιράκ βρίσκεται, ήδη, με το ένα πόδι στον εμφύλιο πόλεμο και η καταστροφική πορεία δεν μπορεί να αναστραφεί παρά μόνο αν γίνουν πολύ σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της σύστασης κυβέρνησης εθνικής ενότητας με ουσιαστικό ρόλο των σουνιτών. Ως κρίσιμο σημείο της κλιμάκωσης, το Ινστιτούτο θεωρεί την ολοένα και εντονότερη ανάμειξη των θρησκευτικών ηγεσιών στην πολιτική σκηνή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ