ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Εάν η χώρα μας, η μπολιβαριανή διαδικασία, το Σύνταγμά μας δεχτούν επίθεση εκ μέρους της κυβέρνησης Μπους, τότε θα πρέπει να ξεχάσουν το πετρέλαιο», δήλωσε με σαφήνεια και αποφασιστικότητα ο υπουργός Πετρελαίου Ραφαέλ Ραμίρες, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εφημερίδα Ούλτιμας Νοτίσιας για να προσθέσει: «Τότε θα δούμε ποια από τις δύο κυβερνήσεις μπορεί να χειριστεί καλύτερα την κατάσταση»...

Οι δηλώσεις του Ραμίρες αποτελούν το τελευταίο στοιχείο των μέτρων και της επαγρύπνησης, στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, εξαιτίας των σχεδίων υπονόμευσης και ανατροπής, τα οποία έχει εκπονήσει η Ουάσινγκτον, και εσχάτως έχουν βρεθεί στο επίκεντρο. Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις και αναλύσεις των πληροφοριών, δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε η περίπτωση της διπλής επίθεσης σε Ιράν και Βενεζουέλα...

Τα σχέδια και οι κινήσεις ανατροπής που περιλαμβάνουν ακόμη και δολοφονίες μελών και στελεχών του αγροτικού κινήματος, έχουν προκαλέσει τρομακτική ένταση των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ και Βενεζουέλας. Ενταση που κατά την νομικό Εβα Γκόλινγκερ, αποτελεί σχέδιο απομόνωσης της Βενεζουέλας που θα προηγηθεί της επίθεσης.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανέβαλε τελικά έως την 30ή Μάρτη την έναρξη ισχύος του μέτρου της μείωσης των πτήσεων αμερικανικών αεροπορικών εταιριών, όπως οι Delta και FedEx, σε ποσοστό 50% έως 70% και την πλήρη απαγόρευση των πτήσεων της Αμέρικαν και Κοντινένταλ. Το μέτρο, που επρόκειτο να ισχύσει από την 1η Μάρτη, αποτελεί αντίποινα για τη στάση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αερομεταφορών (FAA) των ΗΠΑ, η οποία έχοντας υποβαθμίσει τη Βενεζουέλα - από το 1995 - στην κατηγορία 2 απαγορεύει την έναρξη νέων δρομολογίων πτήσεων από επιβατικά και εμπορικά σκάφη από τη Βενεζουέλα στις ΗΠΑ, επικαλούμενη ελλείψεις ασφαλείας στα αεροδρόμια της Λατινοαμερικανικής χώρας.

Η απόφαση να καθυστερήσει η εφαρμογή του μέτρου ελήφθη, ώστε οι αρχές των δύο χωρών να διαπραγματευτούν, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αεροπορικές εταιρίες θα αντιμετωπιστούν δίκαια.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Σερβικές θέσεις και προβλέψεις για το Κοσσυφοπέδιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου «θα φυτεύσει το σπόρο του κακού» και θα οδηγήσει σε νέο κύκλο «βίας», υποστήριξε χτες κατά την ομιλία του στην έκτακτη συνεδρίαση της σερβικής Βουλής, σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις του Βελιγραδίου για το Κοσσυφοπέδιο, ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Ο Σέρβος πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η «ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μπορούν να επιτευχθούν μόνον με δίκαιη και όχι μονομερώς επιβεβλημένη λύση». Αναφερόμενος στη σερβική πρόταση για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου είπε πως αφορά μία «ουσιαστική, πλήρη αυτονομία» που συνιστά «έναν ιστορικό συμβιβασμό». Σημείωσε δε πως η Σερβία δεν πρέπει να επιτρέψει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους εντός των δικών της συνόρων...

Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, του αντιπολιτευόμενου «Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος», υποστήριξε πως στην περίπτωση που το Κοσσυφοπέδιο κηρυχτεί ανεξάρτητο, η Σερβία «θα πρέπει να πάρει μία απόφαση για πόλεμο και ειρήνη»...

Την ώρα που στη σερβική Βουλή ανέβαινε το θερμόμετρο της συζήτησης για το Κοσσυφοπέδιο, έφθανε στο Βελιγράδι ο επικεφαλής διαπραγματευτών του ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισαάρι. Ο Αχτισαάρι αναμένεται να ασκήσει πιέσεις προς την κατεύθυνση του «θετικού» δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών, που έχει προγραμματιστεί για τις 17 Μάρτη στη Βιέννη. Ο Αχτισαάρι θα έχει σήμερα συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ενωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου Σβέτοζαρ Μάροβιτς, τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και τον πρωθυπουργό της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

Το ίδιο διάστημα εντείνονται οι πιέσεις των 25 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που χτες σε ανακοίνωσή τους εξέφρασαν «ανεπιφύλακτη υποστήριξη» στην πρόσφατη «προειδοποίηση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Βελιγράδι και Σεράγεβο να λάβουν αποφασιστικά μέτρα, ώστε όλοι οι κατηγορούμενοι που εξακολουθούν να διαφεύγουν, ιδιαίτερα οι Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, να προσαχθούν το συντομότερο στη δικαιοσύνη». Το ανακοινωθέν ερμηνεύτηκε από τη γενική εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε, σαν «τελεσίγραφο» με ημερομηνία λήξης την 5η Απρίλη, οπότε έχει προγραμματιστεί η συνέχιση των συνομιλιών του Βελιγραδίου για τη συμφωνία «Σταθερότητας και Σύνδεσης» με την ΕΕ. Γι' αυτό και η Ντελ Πόντε έσπευσε να εκφράσει την «ευγνωμοσύνη» της...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΝΓΚΣΤΟΝ.-- Γυναίκα πρωθυπουργό αποκτά η Τζαμάικα για πρώτη φορά στην ιστορία της, καθώς η 60χρονη Πόρτια Σίμπσον Μίλερ εκλέχτηκε την Κυριακή με εσωκομματική ψηφοφορία πρόεδρος του κυβερνώντος Λαϊκού Εθνικού Κόμματος. Η Μίλερ πρόκειται να αναλάβει αυτομάτως την πρωθυπουργία τον Απρίλη, όταν αποσυρθεί ο απερχόμενος Π. Τζ. Πάτερσον έπειτα από 14 χρόνια στην εξουσία.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Σε μία ακόμη επίθεση εναντίον του ΟΗΕ επιδόθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Τζον Μπόλτον. Δοθείσης της ευκαιρίας της ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο «Κολούμπια», ο Μπόλτον δήλωσε ότι ο ΟΗΕ «χωλαίνει εξαιτίας της κακοδιαχείρισης, των σεξουαλικών σκανδάλων και των σκανδάλων διαφθοράς, καθώς και της αδυναμίας του να φέρει σε πέρας τις αποστολές του» - σαφής αναφορά στο Ιράν αλλά και στο πρόγραμμα του «υιού του πολέμου των άστρων».

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Στις συλλήψεις δύο ατόμων με την κατηγορία της κατασκοπίας προχώρησαν οι γερμανικές Αρχές. Κατηγορούνται για την κλοπή και παράδοση πυραυλικής τεχνολογίας για λογαριασμό ξένης μυστικής υπηρεσίας, χωρίς όμως να διευκρινίσουν για λογαριασμό ποιας ξένης υπηρεσίας πληροφοριών γινόταν η κατασκοπία.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Τρεις στρατιώτες των βασιλικών ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν τη Δευτέρα από ενέδρα ανταρτών στο Ανατολικό Νεπάλ. Στην ανταλλαγή πυρών, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, βρήκε το θάνατο και ένας πολίτης. Επίσης χτες, σε αγορά της τουριστικής πόλης Ποχάρα, σημειώθηκε έκρηξη βόμβας με αποτέλεσμα 12 άνθρωποι να τραυματιστούν. Μία ημέρα νωρίτερα, ο στρατός είχε ισχυριστεί ότι σκότωσε 16 αντάρτες στο δυτικό τμήμα της χώρας.

ΚΙΕΒΟ.-- Επίσκεψη στην Ουκρανία πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ - Βάλτερ Στάινμάγερ. Στόχος του, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», θα είναι να διασφαλίσει ότι η χώρα θα «παραμείνει στο δρόμο προς τη Δύση». Θα έχει συναντήσεις με τον «πρόεδρο» Βίκτορ Γιουσένκο, τον πρωθυπουργό, Γιούρι Γιεχανούροφ, και τον ομόλογό του Μπαρίς Τάρασιουκ. Την 26η Μάρτη, σημειώνεται, διεξάγονται βουλευτικές εκλογές.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Σουηδία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Πορτογαλία ανακοίνωσαν πως είναι «πρόθυμες και έτοιμες» να συμβάλλουν με στρατιώτες στην ενίσχυση της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ στη ΛΔ Κονγκό πριν τις προεδρικές εκλογές της 18ης Ιούνη.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ - ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Οικολογική καταστροφή απειλεί την κοιλάδα του ποταμού Νερέτβα που διασχίζει τη Βοσνία και την Κροατία, μετά την προχτεσινή διαρροή 18 τόνων ψυκτικού υγρού από τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό Γιαμπλάνιτσα στον παραπόταμό του Ντόρμπνια.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεσή της η Αρόγιο

ΜΑΝΙΛΑ.-- Η πρόεδρος Γκλόρια Αρόγιο ενέτεινε χτες την προπαγάνδα περί «κομμουνιστικής συνωμοσίας» και «σχεδίου στρατιωτικού πραξικοπήματος» για την ανατροπή της, διατηρώντας τα κατασταλτικά μέτρα που επέβαλε από την Παρασκευή, υποτίθεται για να αποτρέψει εκτροπή του πολιτεύματος, αλλά, στην πραγματικότητα, για να στερεώσει την κλυδωνιζόμενη εξουσία της, που κατέλαβε με αμφισβητούμενες εκλογές.

Οι αρχές απήγγειλαν χτες κατηγορίες εναντίον 16 ανθρώπων, περιλαμβανομένης μιας από τις σημαντικότερες μορφές της λαϊκής εξέγερσης εναντίον του δικτάτορα Φερντινάντ Μάρκος, το 1986. Ανάμεσά τους είναι ο ηγέτης και ανώτατα στελέχη του κόμματος Μπάγιαν Μούνα.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, που θυμίζει όλο και περισσότερο τα μέτρα που λάμβανε - ακριβώς - ο Μάρκος, απαγορεύουν κάθε διαδήλωση. Παρ' όλ' αυτά, χιλιάδες Φιλιππινέζοι διαδήλωσαν την Παρασκευή και το Σάββατο τιμώντας την 20ή επέτειο από την ανατροπή του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ δικτάτορα.

ΟΥΓΚΑΝΤΑ
Νικητής των εκλογών και πάλι ο Μουσεβένι...

ΚΑΜΠΑΛΑ.- Εν μέσω καταγγελιών της αντιπολίτευσης για νοθεία και σοβαρές εκλογικές παρατυπίες, ανακοινώθηκαν τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα των πρώτων πολυκομματικών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την περασμένη Πέμπτη στην Ουγκάντα και τα οποία επαναφέρουν (για μία ακόμη φορά την τελευταία 25ετία) στην εξουσία τον πρόεδρο Γιοβέρι Μουσεβένι.

Σύμφωνα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα, ο Μουσεβένι του κόμματος «Κίνημα Εθνικής Αντίστασης» πήρε το 59,28% των ψήφων και ο Κίτζα Μπεσίγκε του «Φόρουμ Δημοκρατικής Αλλαγής» το 37,36%. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων κυμάνθηκε κοντά στο 69%. Το εκλογικό αποτέλεσμα προκάλεσε τους ξέφρενους πανηγυρισμούς των υποστηριχτών του προέδρου Μουσεβένι και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οπαδών της αντιπολίτευσης, που ωστόσο διαλύθηκαν σύντομα απ' την αστυνομία που έκανε χρήση γκλομπς και δακρυγόνων.

«Σοβαρά προβλήματα» στη διάρκεια των εκλογών και της προεκλογικής εκστρατείας διαπίστωσε και η ομάδα εκλογικών παρατηρητών της ΕΕ.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Η αντιπολίτευση «θα απόσχει των εκλογών»

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Τρία κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ταϊλάνδη ανακοίνωσαν ότι θα απόσχουν από τις εκλογές που προκήρυξε αιφνιδιαστικά για τις 2 Απρίλη ο πρωθυπουργός Τάκσιν Σιναουάτρα. Το Δημοκρατικό Κόμμα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αποφεύγει τις συνομιλίες για ενδεχόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και αποφάσισε να μην ορίσει κανέναν υποψήφιο στις εκλογές. Την ίδια απόφαση έλαβαν τα κόμματα Mahachon και Chart Thai μετά από κοινή σύσκεψη.

Ο Τάκσιν και το κόμμα του, Thai Rak Thai («Οι Ταϊλανδοί αγαπούν τους Ταϊλανδούς» σημαίνει ο τίτλος του) υπολογίζουν ότι θα καταλάβουν απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, που έχει 500 έδρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ