Τρίτη 28 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΝΓΚΣΤΟΝ.-- Γυναίκα πρωθυπουργό αποκτά η Τζαμάικα για πρώτη φορά στην ιστορία της, καθώς η 60χρονη Πόρτια Σίμπσον Μίλερ εκλέχτηκε την Κυριακή με εσωκομματική ψηφοφορία πρόεδρος του κυβερνώντος Λαϊκού Εθνικού Κόμματος. Η Μίλερ πρόκειται να αναλάβει αυτομάτως την πρωθυπουργία τον Απρίλη, όταν αποσυρθεί ο απερχόμενος Π. Τζ. Πάτερσον έπειτα από 14 χρόνια στην εξουσία.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Σε μία ακόμη επίθεση εναντίον του ΟΗΕ επιδόθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Τζον Μπόλτον. Δοθείσης της ευκαιρίας της ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο «Κολούμπια», ο Μπόλτον δήλωσε ότι ο ΟΗΕ «χωλαίνει εξαιτίας της κακοδιαχείρισης, των σεξουαλικών σκανδάλων και των σκανδάλων διαφθοράς, καθώς και της αδυναμίας του να φέρει σε πέρας τις αποστολές του» - σαφής αναφορά στο Ιράν αλλά και στο πρόγραμμα του «υιού του πολέμου των άστρων».

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Στις συλλήψεις δύο ατόμων με την κατηγορία της κατασκοπίας προχώρησαν οι γερμανικές Αρχές. Κατηγορούνται για την κλοπή και παράδοση πυραυλικής τεχνολογίας για λογαριασμό ξένης μυστικής υπηρεσίας, χωρίς όμως να διευκρινίσουν για λογαριασμό ποιας ξένης υπηρεσίας πληροφοριών γινόταν η κατασκοπία.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Τρεις στρατιώτες των βασιλικών ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν τη Δευτέρα από ενέδρα ανταρτών στο Ανατολικό Νεπάλ. Στην ανταλλαγή πυρών, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, βρήκε το θάνατο και ένας πολίτης. Επίσης χτες, σε αγορά της τουριστικής πόλης Ποχάρα, σημειώθηκε έκρηξη βόμβας με αποτέλεσμα 12 άνθρωποι να τραυματιστούν. Μία ημέρα νωρίτερα, ο στρατός είχε ισχυριστεί ότι σκότωσε 16 αντάρτες στο δυτικό τμήμα της χώρας.

ΚΙΕΒΟ.-- Επίσκεψη στην Ουκρανία πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ - Βάλτερ Στάινμάγερ. Στόχος του, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», θα είναι να διασφαλίσει ότι η χώρα θα «παραμείνει στο δρόμο προς τη Δύση». Θα έχει συναντήσεις με τον «πρόεδρο» Βίκτορ Γιουσένκο, τον πρωθυπουργό, Γιούρι Γιεχανούροφ, και τον ομόλογό του Μπαρίς Τάρασιουκ. Την 26η Μάρτη, σημειώνεται, διεξάγονται βουλευτικές εκλογές.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Σουηδία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Πορτογαλία ανακοίνωσαν πως είναι «πρόθυμες και έτοιμες» να συμβάλλουν με στρατιώτες στην ενίσχυση της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ στη ΛΔ Κονγκό πριν τις προεδρικές εκλογές της 18ης Ιούνη.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ - ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Οικολογική καταστροφή απειλεί την κοιλάδα του ποταμού Νερέτβα που διασχίζει τη Βοσνία και την Κροατία, μετά την προχτεσινή διαρροή 18 τόνων ψυκτικού υγρού από τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό Γιαμπλάνιτσα στον παραπόταμό του Ντόρμπνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ