ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στους δρόμους για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών

Παραμένει εκρηκτικό το πρόβλημα της σχολικής στέγης

Motion Team

Μαχητική διαδήλωση πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη χτες το πρωί μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, φοιτητές, εργαζόμενοι που συσπειρώθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Οι διαδηλωτές διατράνωσαν το αίτημά τους για το δικαίωμα στη μόρφωση όλων των παιδιών του λαού κι έκαναν καθαρό πως με την πάλη τους θα αποτρέψουν την προσπάθεια κυβέρνησης - αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου, που επιδιώκουν να οικοδομήσουν το «ανταγωνιστικό» σχολείο της αγοράς. Ενώ έδωσαν έμφαση στο οξύτατο πρόβλημα της σχολικής στέγης στο νομό Θεσσαλονίκης.

Εκαναν προσυγκέντρωση στην πλατεία Μακεδονομάχων κι από εκεί με πορεία έφτασαν στο άγαλμα Βενιζέλου, όπου γινόταν η συγκέντρωση του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ συνέχισαν τη διαδήλωση μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου και χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπαιδευτικός Γιάννης Νοττάκης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε κατά τη διαμαρτυρία στο πρόβλημα της σχολικής στέγης, καθώς στη Θεσσαλονίκη χιλιάδες μαθητές παρακολουθούν μαθήματα κάτω από απαράδεκτες συνθήκες (παλιά κτίρια, αμίαντος, προκάτ, υπόγεια, καπνομάγαζα, ενοικιαζόμενες πολυκατοικίες, μικραίνουν τα προαύλια χτίζοντας εκεί πρόσθετες αίθουσες, καταργούν εργαστήρια για να κάνουν αίθουσες).

Από τις 1.064 σχολικές αίθουσες του νομού με μαθητικό δυναμικό 142.387 μαθητές, το ποσοστό διπλοβάρδιας προσεγγίζει το 21,14% (244 σχολεία λειτουργούν σε διπλοβάρδιες), ενώ ειδικά στο δήμο Θεσσαλονίκης φτάνει στο 37,63%. Στο όνομα της εξάλειψης του φαινομένου της διπλοβάρδιας η Νομαρχία Θεσσαλονίκης μέσα από το «Ειδικό Πρόγραμμα Σχολικής Στέγης» καταργεί, συρρικνώνει σχολεία στοιβάζοντας 30 και 35 μαθητές ανά τμήμα!

Την ίδια ώρα, ο ΟΣΚ ΑΕ ανακοινώνει ότι τον επόμενο μήνα θα προταθούν για κατασκευή μέσω Σύμπραξης Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα 4 σχολεία στο νομό της Θεσσαλονίκης. «Μερικοί δήμαρχοι, που πρωτοστατούν δήθεν για τη σχολική στέγη δε λένε στο λαό ότι θέλουν να κάνουν μπίζνες με τους εργολάβους. Δεν τους ενδιαφέρει η σχολική στέγη», σημειώνει σχετικά το ΠΑΜΕ και προσθέτει: «Εξ ου και τόσα χρόνια δεν αγωνίστηκαν για τη δημόσια Παιδεία. Ηταν το "μακρύ χέρι" του κράτους στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, με τη στήριξη των ιδιωτικών ΙΕΚ, ΚΕΚ κλπ.».

«Σήμερα - σημειώνει το ΠΑΜΕ - χρειάζεται οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, τα εργατικά συνδικάτα να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να αναπτύξουν αγώνες για την Παιδεία με παλλαϊκά χαρακτηριστικά. Τίποτε δε χαρίζεται από τα κόμματα του κεφαλαίου. Ούτε λύνεται τίποτα από δημάρχους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) που ψήφιζαν μαζί στην ΚΕΔΚΕ την πολιτική του κεφαλαίου. Χρειάζονται δήμαρχοι αγωνιστές, που θέλουν να συγκρουστούν με την πολιτική των χαμηλών δαπανών για την εκπαίδευση και την πολιτική, που παραχωρεί τα σχολεία στους ιδιώτες».

ΑΣΓΜΕ
Ζητά μέτρα για τη σωστή διατροφή των μαθητών

Στο πρόβλημα της ποιότητας του φαγητού στα σχολικά κυλικεία και στη συζήτηση για διεύρυνση των προϊόντων που πουλούν αναφέρεται η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), δηλώνοντας ότι «το ελεύθερο πούλημα σκουπιδιών θα εξυπηρετήσει τα σχέδια να δώσουν τα σχολικά κυλικεία σε εταιρίες ιδιωτών, που θα κερδοσκοπήσουν σε βάρος της υγείας των παιδιών μας». Αφορμή ήταν το προχτεσινό περιστατικό στο 1ο ΤΕΕ Αγίων Αναργύρων, όπου εννέα μαθήτριες παρουσίασαν συμπτώματα δηλητηρίασης μετά την κατανάλωση προϊόντων από το κυλικείο και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Οπως αναφέρει η ΑΣΓΜΕ σε δελτίο Τύπου, «οι υφυπουργοί Παιδείας κ. Καλός και Υγείας κ. Γιαννόπουλος έχουν υποσχεθεί από το 2005 αλλαγή του νόμου, για να πουλούν τα κυλικεία τα χίλια μύρια σκουπίδια», σημειώνοντας ότι «οι επιστήμονες διαφωνούν μ' αυτό το επικίνδυνο ξεχείλωμα. Διαφωνούν φυσικά και οι γονείς, μιας και πληρώνουν τα σκουπίδια, θα πληρώσουν αργότερα και τη θεραπεία των συνεπειών της παχυσαρκίας».

Η ΑΣΓΜΕ υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με έρευνα, η Ελλάδα είναι πια πρωταθλήτρια στην παιδική παχυσαρκία - ξεπερνώντας και τις ΗΠΑ - και προσθέτει ότι όταν το υπουργείο Παιδείας ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας, περιορίστηκε στο να αποφασίσει να καταγράφεται συνεχώς το βάρος του παιδιού στο βιβλιάριο υγείας του και να δημιουργηθεί ειδικό τμήμα παιδικής παχυσαρκίας στο νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία».

«Μήπως περιμέναμε να πάρουν μέτρα για σωστότερη διατροφή των παιδιών στα σχολεία, για μαγειρεία και τραπεζαρίες, αφού οι γονείς δουλεύουν "ελαστικά" όλη μέρα;» σχολιάζει η ΑΣΓΜΕ. «Μήπως περιμέναμε να φροντίσουν να υπάρχουν στα σχολεία και στις γειτονιές χώροι, καθηγητές φυσικής αγωγής και χρόνος για άθληση; Δεν έχουμε καμιά τέτοια ψευδαίσθηση», αναφέρει και καταλήγει: «Η κατανάλωση σκουπιδοτροφών είναι άλλη μια ελευθερία που απολαμβάνουν τα παιδιά μας. Αν δεν προκαλούσαν τροφική δηλητηρίαση, δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα»...

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ
Βρήκαν τη δικαιολογία που ζητούσαν!

Στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Πειραιά, η ΠΑΣΠ (η γνωστή παράταξη που θέλει να εμφανίζεται ως «αντιδεξιά», ως κάτι διαφορετικό από τη ΔΑΠ κ.τ.λ) και το ΔΙΚΤΥΟ (η παράταξη όπου συμμετέχουν τα μέλη της Νεολαίας ΣΥΝ και άλλοι «αριστεροί» νέοι) απέσυραν τη συμφωνία τους να γίνει γενική συνέλευση του συλλόγου, που είχε οριστεί για τις 14 του μήνα, προκειμένου να συζητήσουν οι σπουδαστές και να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας της 15ης Μάρτη.

Οσο για τη δικαιολογία, με την οποία η ΠΑΣΠ και το ΔΙΚΤΥΟ μπλοκάρουν τη γενική συνέλευση με το συγκεκριμένο θέμα... είναι λέει γιατί η ΔΑΠ επικαλέστηκε το καταστατικό του συλλόγου και είπε ότι η συνέλευση θα είναι παράνομη, εφόσον δεν ορίστηκε μια βδομάδα πριν! Κι αφού το είπε η ΔΑΠ... τέλειωσε! Μήπως η ΔΑΠ να ενημερώνει τους εργάτες πότε να απεργούν για να είναι εντάξει οι συνελεύσεις με το καταστατικό;

Και καλά η ΔΑΠ. Είναι γνωστή η στάση της ενάντια σε κάθε αγώνα. Οι άλλοι που το παίζουν «αγωνιστές» όμως, γιατί σέρνονται πίσω της;

Το «10», το κλάμα και το κόρδωμα...

Η καταστροφολογία του ΠΑΣΟΚ και των δορυφόρων του για τους μαθητές που θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων ή ΤΕΙ, λόγω της καθιέρωσης της βαθμολογικής βάσης του 10, πυκνώνει όσο πλησιάζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις και οι ...δημοτικές εκλογές (γιατί λιγότεροι εισακτέοι σε επαρχιακά ιδρύματα σημαίνει λιγότερα νοικιασμένα διαμερίσματα, κτλ.). Κι όσο φουντώνει η καταστροφολογία, τόσο η κυβέρνηση μιλάει για ...«ποιότητα» στην εκπαίδευση και ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να μπαίνουν στα ιδρύματα με βαθμό 2 ή 3... Αυτή η συζήτηση είναι άκρως αποπροσανατολιστική και διαστρευλώνει την πραγματικότητα.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι εξετάσεις για να επιλεχθούν ποιοι θα εισαχθούν στα ιδρύματα και να καταταχθούν σε αυτά. Δηλαδή, ο αριθμός των εισακτέων είναι καθορισμένος και θα εισαχθούν όσο χαμηλούς ή όσο υψηλούς βαθμούς πάρουν. Αυτή η πραγματικότητα δεν αλλάζει από τη ρύθμιση της «βάσης του 10». Απλά, με λιγότερο ή περισσότερο εύκολα θέματα (όπως συνέβαινε μέχρι τώρα) ανοιγοκλείνει η στρόφιγγα του αριθμού των εισακτέων από χρονιά σε χρονιά.

Στόχος των εξετάσεων δεν είναι η αποτίμηση του μορφωτικού επιπέδου των μαθητών. Η αποτίμηση αυτή γίνεται μέσα στις διαδικασίες του σχολείου, σε όλη τη διάρκεια των σπουδών, λαμβάνοντας υπόψη την προσωπικότητά τους κι εκτιμώντας τις δυνατότητες και τα ταλέντα τους. Ετσι, ο βαθμός 2 ή 3 που μπορεί να συγκεντρώνουν κάποιοι μαθητές στις πανελλαδικές, δε σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι μαθητές είναι σκράπες, αλλά ότι στις συγκεκριμένες εξετάσεις επιλογής έγραψαν τόσο (για λόγους που μπορεί να ποικίλλουν).

Αρα, η «βάση του 10» δεν εξασφαλίζει σε καμιά περίπτωση «ποιότητα» στα ιδρύματα. Θυμίζουμε ότι στο Πολυτεχνείο, π.χ., που πάντα ήταν ένα υψηλού επιπέδου ίδρυμα, υπήρχαν Τμήματα πριν κάποια χρόνια που έμπαινες με 10, γιατί τα θέματα των εξετάσεων επιλογής ήταν εξαιρετικά δύσκολα! Αυτό, όμως, δεν έριχνε το επίπεδο του ιδρύματος.


Γ. Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ