Παρασκευή 10 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στους δρόμους για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών

Παραμένει εκρηκτικό το πρόβλημα της σχολικής στέγης

Motion Team

Μαχητική διαδήλωση πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη χτες το πρωί μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, φοιτητές, εργαζόμενοι που συσπειρώθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Οι διαδηλωτές διατράνωσαν το αίτημά τους για το δικαίωμα στη μόρφωση όλων των παιδιών του λαού κι έκαναν καθαρό πως με την πάλη τους θα αποτρέψουν την προσπάθεια κυβέρνησης - αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου, που επιδιώκουν να οικοδομήσουν το «ανταγωνιστικό» σχολείο της αγοράς. Ενώ έδωσαν έμφαση στο οξύτατο πρόβλημα της σχολικής στέγης στο νομό Θεσσαλονίκης.

Εκαναν προσυγκέντρωση στην πλατεία Μακεδονομάχων κι από εκεί με πορεία έφτασαν στο άγαλμα Βενιζέλου, όπου γινόταν η συγκέντρωση του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ συνέχισαν τη διαδήλωση μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου και χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπαιδευτικός Γιάννης Νοττάκης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε κατά τη διαμαρτυρία στο πρόβλημα της σχολικής στέγης, καθώς στη Θεσσαλονίκη χιλιάδες μαθητές παρακολουθούν μαθήματα κάτω από απαράδεκτες συνθήκες (παλιά κτίρια, αμίαντος, προκάτ, υπόγεια, καπνομάγαζα, ενοικιαζόμενες πολυκατοικίες, μικραίνουν τα προαύλια χτίζοντας εκεί πρόσθετες αίθουσες, καταργούν εργαστήρια για να κάνουν αίθουσες).

Από τις 1.064 σχολικές αίθουσες του νομού με μαθητικό δυναμικό 142.387 μαθητές, το ποσοστό διπλοβάρδιας προσεγγίζει το 21,14% (244 σχολεία λειτουργούν σε διπλοβάρδιες), ενώ ειδικά στο δήμο Θεσσαλονίκης φτάνει στο 37,63%. Στο όνομα της εξάλειψης του φαινομένου της διπλοβάρδιας η Νομαρχία Θεσσαλονίκης μέσα από το «Ειδικό Πρόγραμμα Σχολικής Στέγης» καταργεί, συρρικνώνει σχολεία στοιβάζοντας 30 και 35 μαθητές ανά τμήμα!

Την ίδια ώρα, ο ΟΣΚ ΑΕ ανακοινώνει ότι τον επόμενο μήνα θα προταθούν για κατασκευή μέσω Σύμπραξης Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα 4 σχολεία στο νομό της Θεσσαλονίκης. «Μερικοί δήμαρχοι, που πρωτοστατούν δήθεν για τη σχολική στέγη δε λένε στο λαό ότι θέλουν να κάνουν μπίζνες με τους εργολάβους. Δεν τους ενδιαφέρει η σχολική στέγη», σημειώνει σχετικά το ΠΑΜΕ και προσθέτει: «Εξ ου και τόσα χρόνια δεν αγωνίστηκαν για τη δημόσια Παιδεία. Ηταν το "μακρύ χέρι" του κράτους στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, με τη στήριξη των ιδιωτικών ΙΕΚ, ΚΕΚ κλπ.».

«Σήμερα - σημειώνει το ΠΑΜΕ - χρειάζεται οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, τα εργατικά συνδικάτα να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να αναπτύξουν αγώνες για την Παιδεία με παλλαϊκά χαρακτηριστικά. Τίποτε δε χαρίζεται από τα κόμματα του κεφαλαίου. Ούτε λύνεται τίποτα από δημάρχους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) που ψήφιζαν μαζί στην ΚΕΔΚΕ την πολιτική του κεφαλαίου. Χρειάζονται δήμαρχοι αγωνιστές, που θέλουν να συγκρουστούν με την πολιτική των χαμηλών δαπανών για την εκπαίδευση και την πολιτική, που παραχωρεί τα σχολεία στους ιδιώτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ