ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Αυτόματη» απάτη σε τράπεζες

Εξαρθρώθηκε τριμελής πολυεθνική σπείρα που ήδη, από τα μηχανήματα αυτόματης συναλλαγής των τραπεζών, είχε «σηκώσει» 13.000.000 δραχμές!

Τριμελής πολυεθνική σπείρα, που είχε στόχο τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης των τραπεζών, εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής. Μέλη της ήταν ο 40χρονος Πορτογάλος Αλμπέρτο Ρούι Μαρκέζ Φουρτάντο Ντα Λουζ, ο 39χρονος Χιλιανός Πέντρο Εριμπέρτο Εσκομπάρ Ρόχας και μια υπήκοος Ισπανίας. Εκτιμάται ότι οι «αναλήψεις» που έκαναν ξεπερνούν τα 13 εκατομμύρια δραχμές.

Σύμφωνα με την Αστυνομία οι δράστες τοποθετούσαν στην υποδοχή εισόδου των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης αυτοσχέδιους μηχανισμούς παγίδευσης καρτών που ήταν κατασκευασμένοι από υλικό ακτινογραφίας. Με αυτόν τον τρόπο καθιστούσαν αδύνατη τη συναλλαγή, αλλά και την επιστροφή της κάρτας του συναλλασσόμενου.

Στη συνέχεια, προσποιούμενοι τους πελάτες, προέτρεπαν το συναλλασσόμενο να πληκτρολογήσει τον προσωπικό αριθμό αναγνώρισης για να του επιστραφεί η κάρτα. Με τον τρόπο αυτό μάθαιναν τον αριθμό αναγνώρισης και όταν ο συναλλασσόμενος αποχωρούσε χωρίς να πάρει την κάρτα του, οι δράστες την «ελευθέρωναν» και τη χρησιμοποιούσαν για να κάνουν αναλήψεις.

Η Ασφάλεια τον τελευταίο μήνα επιτηρούσε καθημερινά πολλές αυτόματες ταμειακές μηχανές και σε συνεργασία με τους υπεύθυνους της Εμποροκάρτας κατόρθωσε προχθές να συλλάβει τους δυο άνδρες, ενώ αναζητείται η γυναίκα. Στα σπίτια και τα αυτοκίνητα των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πολλοί αυτοσχέδιοι μηχανισμοί παγίδευσης καρτών αυτόματης ανάληψης χρημάτων και άλλα παρόμοια εξαρτήματα.

Ο Μάρκεζ αναζητείται από τις πορτογαλικές αρχές, όπου έχει «πλούσια» δραστηριότητα που συνίσταται σε απάτες, κλοπές, πλαστογραφίες, υπεξαιρέσεις, παράβαση του νόμου περί όπλων και ναρκωτικών. Το 1998 είχε συλληφθεί για διακεκριμένες κλοπές, απάτες και πλαστογραφία. Κλείστηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, αποφυλακίστηκε πέρσι και απελάθηκε.

«ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ»
Πρωτοβουλίες για αναβάθμιση της πόλης

Να στηρίξει το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρει η Δημοτική Παράταξη «Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση Τώρα» για την αναβάθμιση περιοχών της Θεσσαλονίκης, ζήτησε ο επικεφαλής της Αγάπιος Σαχίνης, κατά τη διάρκεια χθεσινής επίσκεψής του στο ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Στη συνάντηση της αντιπροσωπείας της παράταξης με τη διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου ανταλλάχτηκαν σκέψεις και απόψεις για το πώς θα ανοίξουν δρόμοι - με τη συνεργασία όλων των φορέων - για τη λύση των προβλημάτων της πόλης. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Γ. Αικατερινάρης, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του Τεχνικού Επιμελητηρίου και ιδιαίτερα την παρέμβασή του στην παρακολούθηση των μεγάλων έργων, την εξέλιξη, την πορεία χρηματοδότησής τους, το ερευνητικό πρόγραμμα σε όμορες χώρες σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ελληνικές τεχνικές εταιρίες, καθώς και τη συνεργασία με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με αυτές τις χώρες. Στάθηκε ιδιαίτερα στις απόψεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ στα ζητήματα του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης, καθώς και στην αντισεισμική προστασία.

Ο Αγ. Σαχίνης επισήμανε τις καθυστερήσεις στα μεγάλα έργα της πόλης, όπως οι ανισόπεδοι κόμβοι στην περιφερειακή οδό, η δυτική είσοδος της πόλης, τα προβλήματα με το μετρό, καθώς και μια σειρά άλλα. Οπως ανακοίνωσε, οι πρωτοβουλίες της παράταξης για την αναβάθμιση της ζωής στην πόλη, περιλαμβάνουν σκέψεις και δράσεις για την καλύτερη αξιοποίηση και διαχείριση υπαίθριων χώρων, όπως της Αλάνας της Τούμπας, της πλατείας Μουσχουντή και πλατείας ΧΑΝΘ, καθώς και των θερινών κινηματογράφων της θεσσαλονίκης.

Οι εκλογές μειώνουν και την... εγκληματικότητα!

Αποδίδουν «καρπούς» - ενόψει μάλιστα και των εκλογών - τα αστυνομικά μέτρα που εφαρμόζει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες. Φέτος το Γενάρη σε σύγκριση με το αντίστοιχο μήνα του 1999 σημειώθηκε μείωση των ανθρωποκτονιών σε ποσοστό 38,89%, των ληστειών κατά 37,85%, των ληστειών σε τράπεζες κατά 28,57% και των κλοπών - διαρρήξεων κατά 17,42%. Αξιοσημείωτη μείωση παρατηρείται όμως και στα τροχαία ατυχήματα. Τα θανατηφόρα φέτος το Γενάρη μειώθηκαν κατά 22%, τα σοβαρά κατά 4% και τα ελαφρά κατά 14%. Σε σύγκριση με το Γενάρη του 1999 σκοτώθηκαν 36 άτομα λιγότερα.

Το υπουργείο αποδίδει τη μείωση των δεικτών της εγκληματικότητας στη θεσμοθέτηση των πεζών περιπολιών, στην ενίσχυση της αστυνόμευσης στις περιοχές που παρουσίαζαν κρούσματα εγκληματικότητας, στην ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, στον οργανωτικό εκσυγχρονισμό της αστυνομίας, στη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και της θέσης του αστυνομικού προσωπικού, στην ίδρυση του Ινστιτούτου Αντιεγκληματικής Πολιτικής και στη δημιουργία συμβουλίων πρόληψης της εγκληματικότητας στα όρια των δήμων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης η εγκληματικότητα υποχωρεί για πρώτη φορά μετά το 1998, όταν όλα τα εγκλήματα παρουσίαζαν αυξητικές τάσεις. Επισημαίνει μάλιστα ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική που έχει χαράξει για τη μείωση της εγκληματικότητας, υποστηρίζοντας ότι επιζητεί «την πολυκλαδική συνεργασία της αστυνομίας με τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς, ώστε να καταστεί κοινή συνείδηση, πως η μείωση της εγκληματικότητας αποτελεί υπόθεση όλων μας και όχι μόνο των διωκτικών μηχανισμών».

Ολα αυτά έρχονται, πάντως, σε πλήρη αντίθεση με όσα ανακοίνωσε πρόσφατα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών (ΠΟΑΣΥ), η οποία κατήγγειλε το υπουργείο ότι με την πολιτική που ακολουθεί έχει αποδιοργανώσει τις αστυνομικές υπηρεσίες για να παρουσιάσει μέτρα για τα μάτια του κόσμου, προφανώς ενόψει των εκλογών. Η ΠΟΑΣΥ τόνισε επίσης ότι με τον τρόπο που εφαρμόζει τις πεζές περιπολίες αυξάνεται η απασχόληση του προσωπικού και αποδιοργανώνεται η χορήγηση των ρεπό. Η πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο αμφισβητείται επίσης και από κοινωνικούς φορείς, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κομμάτων, οι οποίοι σημειώνουν από την πλευρά τους ότι κύριος στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η πάταξη της εγκληματικότητας, αλλά η ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών για την αστυνόμευση του λαϊκού κινήματος.

Αναβολή της δίκης Καραμηνά

Αναβλήθηκε χτες από το 2ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για τις 30 Ιούνη, λόγω απουσίας ουσιωδών μαρτύρων, η δίκη του πρώην βουλευτή της ΝΔ Κ. Καραμηνά για το τροχαίο, που είχε ο ίδιος προκαλέσει στις 2 Ιούνη 1998, τα ξημερώματα, στη Λεωφόρο Υμηττού, με θύμα την 26χρονη δασκάλα Ελένη Πηλίδη, κάτοικο Ζωγράφου.

Η άτυχη κοπέλα διασκέδαζε πιο πριν σε παραλιακό νυχτερινό κέντρο μαζί με τον Κ. Καραμηνά και μια φίλη της. Οι κοπέλες επιβιβάστηκαν κατόπιν στο αυτοκίνητό του για να τις μεταφέρει στα σπίτια τους. Ομως, ο βουλευτής είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, με αποτέλεσμα να μη βλέπει κυριολεκτικά μπροστά του. Αρχικά προσέκρουσε με δύναμη στη διαχωριστική νησίδα της λεωφόρου, ακολούθως πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και τελικά σταμάτησε μπροστά σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα. Η νεαρή δασκάλα σκοτώθηκε επί τόπου, ενώ η φίλη της τραυματίστηκε ελαφρά. Σώος βγήκε επίσης από το αυτοκίνητο του μεθυσμένου βουλευτή άλλος ένας επιβάτης, ο φίλος του Α. Πανούσος.

Οταν κατέφθασε περιπολικό της Τροχαίας στο σημείο του δυστυχήματος, ο Κ. Καραμηνάς αρνήθηκε να υποβληθεί σε αλκοτέστ, επικαλούμενος τη βουλευτική του ιδιότητα. Αρνήθηκε επίσης να του πάρουν αίμα στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οδηγούσε σε κατάσταση μέθης. Αρνήθηκε, τέλος, ότι γνώριζε το θύμα, ισχυριζόμενος ότι απλώς προσφέρθηκε να πάει τις κοπέλες στα σπίτια τους.

Στις 21 - 10 - 1998 η Βουλή, με ψήφους 196 υπέρ και 20 κατά, αποφάσισε την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Κ. Καραμηνά. Η ΝΔ τον διέγραψε από μέλος της. Κι ένα μήνα αργότερα η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε εναντίον του ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παραβάσεις του ΚΟΚ. Χτες, ο δικηγόρος του Αλ. Κούγιας άφησε να εννοηθεί ότι οι σχέσεις του πελάτη του με την οικογένεια του θύματος έχουν βελτιωθεί. Μα, φυσικά... «Σε σκοτώνω και σε πληρώνω», που λένε. Αλίμονο στο κορίτσι, που έχασε τη ζωή του τόσο άδικα.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Προσωρινό «πράσινο φως» στον «Ερμή ΤV»

Κανονικά θα εκπέμπει και πάλι ο τηλεοπτικός σταθμός «Ερμής TV» στην Κατερίνη Πιερίας, τουλάχιστον μέχρι και τον Ιούνη. Το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ανέστειλε απόφαση του υπουργού Τύπου, ο οποίος είχε διατάξει τη διακοπή της λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού «Ερμής», μετά από καταγγελία της «Εταιρείας Προστασίας Οπτικοακουστικών Εργων», ότι δεν είχαν καταβληθεί από το σταθμό τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο με την υπ' αριθμό 43/2000 απόφασή του ανέστειλε προσωρινά την υπουργική απόφαση, με το σκεπτικό ότι θα επέλθει βλάβη, κλονισμός της εμπιστοσύνης και αποξένωση του τηλεοπτικού κοινού. Μάλιστα, η δικαστική απόφαση επικαλείται και το γεγονός ότι δεν προβλήθηκαν από τον υπουργό λόγοι δημοσίου συμφέροντος για τη διακοπή λειτουργίας του σταθμού. Η εκδίκαση της κύριας προσφυγής προσδιορίστηκε για τις 16 του Μάη του 2000.

ΟΤΑ
Ολονύχτια διαμαρτυρία των εκτάκτων

Συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά) και πορεία προς το υπουργείο Προεδρίας πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Υπαλλήλων και Επιτροπών Εκτάκτων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), ζητώντας τη μονιμοποίησή τους.

Παράλληλα, όπως αποφάσισαν σε προχτεσινή σύσκεψη όπου συμμετείχαν και εκπρόσωποι φορέων του δημοσίου, θα παραμείνουν όλη τη νύχτα έξω από το υπουργείο όπου και θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου. Κύριο αίτημά τους, να μονιμοποιηθούν όλοι οι έκτακτοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ανεξάρτητα από το χρόνο προϋπηρεσίας τους.

Οι κινητοποιήσεις των εκτάκτων αναμένεται να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν στις 17 και 18 του Φλεβάρη, οπότε η διοίκηση - εκτός από την παράταξη της ΠΑΣΚΕ που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ - της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία, ζητώντας να σταματήσει η ομηρία των εκτάκτων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

  • Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Προεδρίας πραγματοποίησαν χτες και οι συμβασιούχοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αντιπροσωπεία των οποίων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Τζανή. Ο τελευταίος, είπε πως μετά τις εκλογές η κυβέρνηση θα προωθήσει τη λειψή και άδικη μεταρρύθμιση που επεξεργάστηκε το ΠΑΣΟΚ για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, η οποία αφήνει εκτός την πλειονότητα των εκτάκτων και αναπαράγει την ομηρία τους.
Οικονομικές διεκδικήσεις από αστυνομικούς

Εκλογικό επίδομα ύψους 250.000 δραχμών τουλάχιστον διεκδικεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) με επιστολή που έστειλε χτες στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Η ΠΟΑΣΥ επισημαίνει ότι δε θα δεχτεί υπουργική απόφαση που θα προβλέπει την αποζημίωση των αστυνομικών με ποσό κατώτερο εκείνου που θα δοθεί στους υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών για την απασχόλησή τους την περίοδο των εκλογών.

Σε εκκρεμότητα, όμως, είναι και το θέμα των μισθολογικών προαγωγών, το οποίο αναμένεται να απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών. Η Ενωση έχει καλέσει την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τη θέση της προκειμένου να καθορίσει τη στάση της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα των συνδικαλιστών, ενδέχεται να ακολουθήσουν ένστολες διαμαρτυρίες.

Ο Σπ. Χαλβατζής στη Νομαρχία Αθηνών

Τους εργαζόμενους στον κεντρικό τομέα της Νομαρχίας Αθηνών θα επισκεφτεί αύριο Πέμπτη, στις δώδεκα το μεσημέρι, ο επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ), Σπύρος Χαλβατζής, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους για τα προβλήματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ