ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 2006
Σελ. /32
Πάλι τους χάλασες το σχέδιο...

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Επικρατεί μια κάποια ταραχή, ε;

Η απεργία ήταν επιτυχημένη. Κι, ακόμα καλύτερα, η συσπείρωση γύρω από την ταξική γραμμή του ΠΑΜΕ εκφράστηκε δυναμικά και με όρους απόλυτης υπεροχής σε 61 πόλεις, όχι μόνο στις συγκεντρώσεις, αλλά με όρους πραγματικά απεργιακής φρουράς στους ίδιους τους χώρους δουλιάς. Απειρα τα στιγμιότυπα, που καταγράφουν μια νέα ποιότητα στη σχέση συνδικάτου - εργαζόμενου, με τον εργαζόμενο, όταν λέει συνδικάτο, να δείχνει ευθέως και αποκλειστικά μόνο ΠΑΜΕ!

Οπότε; Πρόβλημα! Λες να αρχίσουν οι κομμουνιστές και οι «συνοδοιπόροι» να παίρνουν το πάνω χέρι; Εχουν και μία εμμονή αυτοί με τα λαϊκά μέτωπα, το φέρνουν από δω, το πάνε από κει, πάνω που λες τους χώρισα, αλλού ο εργάτης, αλλού ο υπάλληλος, πιο κει ο αυτοαπασχολούμενος, στη ...Βίσση η μαθήτρια, στο «νεκρό - heavy» ο φοιτητής, ...να και βγαίνουν όλοι μαζί στο δρόμο με οργανωτή της διαδήλωσης το ΠΑΜΕ!

Τόσα χρόνια ταΐζει το Μη Κυβερνητικό Ταμείο κάτι ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και τα Δίκτυά τους, ούτε ένα αντικομμουνιστικό Φόρουμ της προκοπής δεν μπόρεσαν να στήσουν. Και κατάντησε κοτζάμ «πανεργατική» της ΓΣΕΕ να είναι μεσημβρινό τέιον Ξενογιαννακοπούλου - Αλαβάνου με φοντανάκι κατασκευής ΣΕΚ (αυτοί που δήλωναν πρωτοσέλιδα «ψηφίζουμε Σημίτη») και απεριτίφ ό,τι μπόρεσαν να μαζέψουν σε εργατοπατέρα από Λαμία και κάτω. Δεν πάει καλά το πράγμα.

Ηθελε μεγαλύτερη προβολή η δήλωση του Αλέκου ότι οι εργάτες έκαναν απεργία για να υπερασπίσουν το κράτος, το κοινωνικό, ντε. Βέβαια, θα αντιδράσουν οι κομμουνιστές, ρωτώντας πάλι από πού κι ως πού πάνε μαζί καπιταλισμός και «κοινωνικό κράτος» και θα αρχίσουν να ρωτάνε ειρωνικά για το αν είχαμε σοσιαλισμό επί ΠΑΣΟΚ, σαν κι αυτόν στην Αγγλία που ψάχνουν τις συντάξεις τους, τον άλλον στη Γαλλία που κλαίνε τον «εργασιακό πολιτισμό», ή τον παραδίπλα στη Γερμανία, ώστε να χρειάζεται και υπεράσπιση το «κοινωνικό κράτος».

Θα πείτε: «τρίχες λέει», σωστά τρίχες, αλλά έλα που με το «αριστερό ρεύμα» που φυσάει δε φτάνει που θα πουντιάσουμε, κινδυνεύουμε και να τις καταπιούμε.

Τουλάχιστον ο Πρόντι δηλώνει ευτυχισμένος, που δεν τον αποκαλούν κομμουνιστή. Δεν ήταν κόκκινος, δε θέλει να 'ναι. Το αυτό και οι εδώ ΠΑΣΟΚ. Λένε καθαρά πως δεν έχουν πρόβλημα με τις «μεταρρυθμίσεις», αλλά με το γεγονός ότι η ΝΔ πάει να τις περάσει χωρίς συναίνεση!

Δύσκολοι καιροί για ένα πολιτικο-οικονομικό σύστημα, που ψάχνει να 'βρει νέους τρόπους εξαπάτησης και εγκλωβισμού της εργατικής τάξης.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΨΗΝΟΥΝ ΝΕΟ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ»

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ «EUROPEAN SOCIAL STATE»! «Ολος ο κόσμος της εργασίας δίνει τη μάχη σήμερα, με τη γενική απεργία, για να στηρίξει το κοινωνικό κράτος» (η δήλωση από τον Αλ. Αλαβάνο / «ΑΥΓΗ»).

ΓΙΑΤΙ, ΠΑΕΙ, ΧΑΝΕΤΑΙ Ο «ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: «Οι επιχειρήσεις θα προσλαμβάνουν νέους ανθρώπους, θα τους απομυζούν, κι ύστερα θα τους απολύουν, εισάγοντάς τους με τις ευλογίες του κράτους στον υπέροχο κόσμο της ανεργίας. Κι όλα αυτά στο όνομα της μείωσης της ανεργίας. Πίσω όμως από τη βιτρίνα κρύβεται ο ορυμαγδός των επερχόμενων αλλαγών που δύσκολα αφομοιώνονται από τον κόσμο. Κι έτσι οι φοιτητές οχλαγωγούν, αλλά με έναν γήινο τρόπο. Γιατί τούτες οι εκδηλώσεις δεν έχουν τίποτα κοινό με τα φλεγόμενα νιάτα μιας άλλης εποχής, όπου στόχος ήταν η δικαιότερη κατανομή του πλούτου, η διεκδίκηση σταθερού μεροκάματου για τους εργάτες και η συμμετοχή των φοιτητών στη διαμόρφωση του δικού τους μέλλοντος. Σήμερα οι νέοι μιλάνε για αριθμούς, ασταθή εργασία, επιδόματα ανεργίας και όρια συνταξιοδότησης. Εχουν εξοικειωθεί με τη μερική απασχόληση και γνωρίζουν ότι τα πτυχία τους δεν αποτελούν εγγύηση της μετέπειτα εργασιακής ωρίμανσης. Κι αν κάτι διακυβεύεται ευθέως, είναι ο εργασιακός πολιτισμός της Ευρώπης που ακολουθεί πορεία φθίνουσα και τη θέση του καταλαμβάνει ένα συνονθύλευμα εργασιακής ανασφάλειας, έλλειψης ψυχραιμίας και πνευματικής υστέρησης» (η Ρίτσα Μασούρα στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΑ 'ΚΑΝΕ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ Η ΝΔ: «Το κεντρώο άνοιγμα της ΝΔ ήταν μόνο στα λόγια. Αντιθέτως δεν έγινε καμία προσπάθεια να εξασφαλιστεί η συναίνεση των εργαζομένων στις μεταρρυθμίσεις. Ενας από τους λόγους ήταν βέβαια ότι δεν υπήρξε ποτέ συνεκτική πολιτική με σχέδιο και προοπτική. Ολα τα μέτρα ήταν αυτοσχεδιασμοί» (από το κύριο άρθρο στα «ΝΕΑ»).

ΣΩΣΤΟΣ, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΟΚΚΙΝΟΣ: «Ικανοποιημένος ο αρχηγός της κεντροαριστεράς και για τον λόγο ότι έτσι τέλειωσε το παραμύθι "κομμουνιστές, κομμουνιστές". Μια μουσική που την είχαμε βαρεθεί» (η αναφορά στον Πρόντι / «ΑΥΓΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΔΥΝΑΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ και κλιμάκωση του αγώνα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εκρηξη κερδών 34% για τις εισηγμένες

Η ΧΩΡΑ: Αυθαίρετα, τι προβλέπει ο νέος νόμος

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΔΟΥΛΕΙΑ για 20.000 οικογένειες

Η ΑΥΓΗ: Μήνυμα της κοινωνίας

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΡΙΝ ΤΟ 2000 οι παρακολουθήσεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ από το 2002

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα κουκούλωσαν!

ΕΘΝΟΣ: ΟΝΟΜΑΤΑ ύποπτων... κοριών

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Συγκρούονται οι εταιρείες για τις υποκλοπές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΟΛΕΜΟΣ Ericsson - Vodafone

ΤΑ ΝΕΑ: Λίστες μαϊμού από κυβέρνηση - Vodafone

Ο ΛΟΓΟΣ: ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με το παράνομο λογισμικό

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΠΑΡΟΥΤΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Σύνταξη γιοκ

«Από όλα τα θύματα της μερικής κατάρρευσης του επαγγελματικού συστήματος συνταξιοδότησης της Βρετανίας, οι περισσότερο χαμένοι είναι οι 85.000 εργαζόμενοι που απώλεσαν τα οφέλη τους, όταν τα εταιρικά προγράμματα συνταξιοδότησης στα οποία συμμετείχαν έμειναν χωρίς επαρκείς πόρους για να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους (...)

Ηταν μόνο μία εγγυημένη αρπαγή ασφαλιστικών εισφορών

Υπουργοί και αξιωματούχοι της κυβέρνησης εξήραν επανειλημμένως τα οφέλη των εταιρικών συντάξεων, ενώ σιωπούσαν για τους κινδύνους. Ομως, υπήρχε ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στην επίσημη ρητορική ότι οι υποσχέσεις των εταιρειών για σύνταξη είναι ασφαλείς και στην πραγματικότητα, ότι δηλαδή ο θεσμός της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης παρείχε ελάχιστη ασφάλεια. Στην πραγματικότητα, η κατώτατη εγγυημένη σύνταξη σχεδιάστηκε για να διασφαλίζει σε ποσοστό μόλις 50% το ότι οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν το σύνολο των χρημάτων που δικαιούνται αν ο εργοδότης τους χρεοκοπήσει ή τερματίσει το εταιρικό σύστημα συνταξιοδότησης (...)

Σπρώχνανε κέρδη στο κεφάλαιο

Αυτό το σύστημα βόλευε τόσο την κυβέρνηση των Εργατικών όσο και τους Συντηρητικούς προκατόχους της, οι οποίοι θεσμοθέτησαν την κατώτατη εγγυημένη σύνταξη. Αμφότεροι ενθάρρυναν τους πολίτες να αποταμιεύουν περισσότερο για τα γεράματά τους. Αμφότεροι ήταν διατεθειμένοι να ευνοήσουν τις ιδιωτικές παροχές για να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες για συντάξεις, εξασφαλίζοντας πόρους για άλλες πολιτικές (...)

Οι εργαζόμενοι πήγαν άκλαφτοι

Η παραπληροφόρηση στέρησε από τους εργαζόμενους τα στοιχεία που χρειάζονταν για να αξιολογήσουν τους κινδύνους σωστά».

(τα αποσπάσματα είναι από «FINANCIAL TIMES» / «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ