ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολύμορφες καλλιτεχνικές ανιχνεύσεις

«Διοσημεία» στο θέατρο «Αλμα» - έργο Ειρήνης Γκόνου
«Διοσημεία» στο θέατρο «Αλμα» - έργο Ειρήνης Γκόνου
Ο ζωγράφος Μίλτος Παντελιάς, η γλύπτρια Ειρήνη Γκόνου και ο συνθέτης Μιχάλης Ανδρονίκου αναζητούν, ο καθένας με τη δική του τέχνη, τα πολυσήμαντα χνάρια του Δία. Η μουσικοεικαστική εγκατάσταση που φιλοξενείται στο θέατρο «Αλμα» ολοκληρώνεται με την κυκλοφορία του βιβλίου/CD «Διοσημεία» («Κέδρος»). Οδηγός το οδοιπορικό του Αγγλου Theodore Bent που γράφτηκε 1885 και περιγράφει τη σπηλιά του βουνού Ζας, όπου λέγεται ότι ο Δίας πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Στο μουσικό μέρος, μια εκδοχή του μύθου απαγγέλλει ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός. Η Ιροντίνα ερμηνεύει το νανούρισμα του αρχαίου θεού σε στίχους της Πέλας Σουλτάτου. Οι Κουρήτες δεν κάνουν «φασαρία» με τις ασπίδες τους, συμμετέχοντας στις συνθέσεις του Μιχάλη Ανδρονίκου, με όργανα που κατασκεύασε η Ειρήνη Γκόνου. Η Ρέα και οι Νύμφες είναι σχέδια σε χρώμα σέπιας του Μίλτου Παντελιά. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στις 20/3 (7.30μμ) στο θέατρο «Αλμα» και θα παιχτούν ζωντανά αποσπάσματα από το CD του Μιχάλη Ανδρονίκου.

  • Οι συνθέτες Νίκος Χαριζάνος και Σοφία Καμαγιάννη παρουσιάζουν δύο έργα τους στο θέατρο «Φούρνος» στις 17,18,19/3 (9μμ). Το έργο του Νίκου Χαριζάνου «ΔΙΑ - ΛΟΓΟΙ αρ. 61» γράφτηκε για ομάδα χορού, φλάουτο, βίντεο και ηχογραφημένο υλικό. Η χορογραφία είναι της Φωτεινής Σαντοριναίου. Χορεύουν: Αγγελική Δαλαγγέλη, Μαρία Ζαχαρία, Νατάσσα Ζαχαρία, Ειρήνη Παπαδοπούλου, Φωτεινή Σαντοριναίου, Μυρτώ Φερεντίνου. Φλάουτο παίζει η Κατερίνα Τσεντς. Τα βίντεο και οι φωτισμοί είναι του Παναγιώτη Τσάγκα. Η σκηνοθεσία του Ν. Χαριζάνου.

Το έργο της Σοφίας Καμαγιάννη «ΜΕΣΑ στο μέσα», σε σκηνοθεσία της ίδιας, γράφτηκε για ηθοποιό, 2 μουσικούς, βίντεο και ηχογραφημένο υλικό. Παίζει η Ράνια Κελαϊδίτη. Φλάουτο η Κατερίνα Τσεντς, βιολοντσέλο ο Κωστής Θέος. Το βίντεο και οι φωτισμοί του είναι του Π. Τσάγκα.

  • Οι «Elica» παρουσιάζουν μια μουσική παράσταση στο «Φούρνο» (20,21/3). Αν η Γη σας φαίνεται πληκτική ακολουθήστε «Το Ταξίδι των Χαρταετών» μέσα από τις εικόνες του Κ. Βήτα και ambient ηχητικά τοπία των «Elica». Μουσική: «Elica». Εικόνες: Κ. Βήτα. Μοντάζ: Ηλίας Χατζηχριστοδούλου. Εισιτήριο 8 ευρώ. Εναρξη (9.30μμ).
«Βίβλος» ενός αγωνιστή

Τη Δευτέρα (20/3, 6μμ), στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), οι εκδόσεις «Καστανιώτη» θα παρουσιάσουν το τελευταίο βιβλίο του αγωνιστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων Γιώργη Μωραΐτη «Ο γερο-Τζιμ (Made in USA) Η βίβλος ενός αγίου». Για το πολιτικο-ιστορικό μυθιστόρημα θα μιλήσουν οι: Παύλος Ναθαναήλ, Δημήτρης Φαφούτης, Βασίλης Φίλιας, Αριστούλα Ελληνούδη. Συντονιστής ο Τάκης Κοντογιάννης. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Νίκη Τσιγκάλου και Νίκος Καραγιώργης.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Γκούτενμπεργκ»: Τόμας Μαν «Ο Ιωσήφ και οι αδελφοί αυτού (Δ΄ τόμος «Ιωσήφ ο τροφοδότης»)» (μετάφραση - σημειώσεις Λευτέρης Αναγνώστου. Το Δ΄ μέρος του σπουδαίου μυθιστορήματος του κορυφαίου Γερμανού συγγραφέα - ένα από τα λογοτεχνικά κειμήλια του 20ού αιώνα - κυκλοφόρησε στη σειρά βιβλίων κλασικής λογοτεχνίας «Orbis Literae»). Στη νέα σειρά ξένης πεζογραφίας των εκδόσεων «Τυπωθήτω» του «Γκούτενμπεργκ» κυκλοφόρησαν: «Ο Σαρόν και η πεθερά, μου» της Παλαιστίνιας καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής Σουάντ Αμίρι (μετάφραση Γιάννα Αναστοπούλου, εισαγωγή Βασίλης Δρουκόπουλος). Κόστο Κόστα «Εκείνοι οι δυο και άλλοι» (μετάφραση, πρόλογος, σημειώσεις Νίκος Αναγνώστου, μυθιστόρημα). Ερεντίζ Ατασού «Ονειρο στην κλιμακτήριο» (πρόλογος, μετάφραση, σημειώσεις Ανθή Καρρά, μυθιστόρημα).

- «Εστία»: Χρήστος Βακαλόπουλος «Η ονειρική υφή της πραγματικότητας (κείμενα για την επικοινωνία και τον πολιτισμό)» (επιμέλεια, επίμετρο Κώστας Λιβιεράτος. Συλλογή διακοσίων κειμένων του αδικοχαμένου κινηματογραφιστή, κριτικού, συγγραφέα, για Ελληνες και ξένους σκηνοθέτες, ηθοποιούς, μουσικούς κλπ.). Μίλαν Κούντερα «Ο πέπλος» (μετάφραση Γιάννης Η. Χάρης. Δοκίμιο για τη λογοτεχνία και τους ερμηνευτικούς «κώδικές» της). Δημήτρης Φύσσας «Πλατεία Λένιν, πρώην Συντάγματος» (σπονδυλωτό μυθιστόρημα). Φαίδων Ταμβακίδης «Αδεια ξενοδοχεία» (διηγήματα).

- «Κέδρος»: Ελλη Παππά «Αποχαιρετισμός στον αιώνα μου» (μελέτη για τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα, που «γέννησε και κατέστρεψε μια μεγάλη και ελπιδοφόρα επανάσταση» και τη «νέα Ρώμη», τις ΗΠΑ, όπου «άρχισε να ακούγεται η βουή των ερινύων που τιμωρούν σκληρά όποιον υπερβαίνει τα μέτρα που η ιστορική λογική επιτρέπει»). Ζακ Λε Γκοφ «Ηρωες και θαυμαστά του μεσαίωνα» (μετάφραση Νίκος Γκοτσίνας. Το έργο αυτό αφορά σ' ένα νέο τομέα της ιστοριογραφίας, τον τομέα του φανταστικού, που κινείται μεταξύ Ιστορίας και μύθων, που μεθερμήνευαν με φανταστικούς «ήρωες» και «θαύματα» τα ακατανόητα από τον μεσαιωνικό άνθρωπο φυσικά και κοινωνικά φαινόμενα. Το βιβλίο κοσμούν έργα τέχνης, φωτογραφίες μεσαιωνικών κτιρίων, αντικειμένων και ταινιών με μεσαιωνική θεματολογία).

- «Ποταμός»: Ευγένιος Δ. Μαθιόπουλος «Η Τέχνη πτεροφυεί εν οδύνη (Η πρόσληψη του νεορομαντισμού στην Ελλάδα)». (Ο καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών, μ' αυτή των 700 σελίδων, εξαιρετική, διαλεκτικής αντίληψης μελέτη του, εξετάζει τους ιστορικούς, κοινωνικούς, ιδεολογοαισθητικούς λόγους της «καθυστερημένης» πρόσληψης των ευρωπαϊκών νεωτερικών εικαστικών τάσεων στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ού αιώνα, από τους Ελληνες καλλιτέχνες, θεωρητικούς και κριτικούς. Η μελέτη περιλαμβάνει πλούσια ξένη και ελληνική βιβλιογραφία, ευρετήριο ονομάτων και φωτογραφίες χαρακτηριστικών έργων διαφόρων αισθητικών τάσεων: προραφαηλισμού, συμβολισμού, αρ νουβό, ιμπρεσιονισμού, μετεμπρεσιονισμού κ.ά.).

- «Κριτική: Ντανιέλ Ερβιόν - Λεζέ, Ζαν-Πολ Βελέν «Κοινωνικές θεωρίες και θρησκεία» (μετάφραση Κωνσταντίνος Τσικερδάκος, επιμέλεια - πρόλογος Νίκη Η. Παπαγεωργίου. Μελέτη για διάφορες φιλοσοφοκοινωνικές θεωρίες και τη στάση τους απέναντι στο θρησκευτικό φαινόμενο). Ροντ Χαγκ - Μάρτιν Χάρορ «Συγκριτική πολιτική και διακυβέρνηση» (μετάφραση Γιώργος Ε. Χρηστίδης, πρόλογος Γιώργος Παγουλάτος. Μελέτη για τις μορφές διακυβέρνησης, συγκρότησης κρατών, τους διεθνείς οργανισμούς και την «πλανητική» οικονομία). Φελίτσιτας φον Σένμπορν «Δαλάι Λάμα (Συμπόνια και σοφία)» (μετάφραση Ευγενία Φωτοπούλου. Συζήτηση του 14ου Δαλάι Λάμα με τη συγγραφέα).

- «Καλειδοσκόπιο»: Λουκία Θεοδώρου - Βασιλική Γκιάτζιου «Βεργίνα (Θησαυροί, μύθοι και ιστορία της Μακεδονικής γης)» (εικονογραφημένη, συνοπτική παρουσίαση των αριστουργηματικών ευρημάτων από τις ανασκαφές του Μανόλη Ανδρόνικου, β΄ έκδοση).

- «Πολύτροπον»: Πιερ Μπουρντιέ «Για την επιστήμη και τις κοινωνικές χρήσεις της» (μετάφραση Μαρία Θανοπούλου - Εύη Βαγγελάτου, επιστημονική επιμέλεια Νίκος Παναγιωτόπουλος, πρόλογος Μαρία Θανοπούλου. Το βιβλίο κυκλοφόρησε σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και περιλαμβάνει δύο κείμενα του Γάλλου κοινωνιολόγου για τη χρήση της επιστήμης από την επιστήμη αλλά και την εξουσία).

- Αδελφοί Κυριακίδη: Ολγα Ν. Δάσιου «Αρχαιολογία και κοινωνία (Η Αρχαιολογία μέσα από την οπτική των εφήβων μαθητών. Αποτύπωση και προεκτάσεις)» (μελέτη για τη σχέση της Αρχαιολογίας με την εκπαίδευση, τις ιδεολογικές και θεωρητικές απόψεις περί Αρχαιολογίας, το σχετικό ρόλο φορέων και του τουρισμού, τη διεξαγωγή και μεθοδολογία των ερευνών. Η μελέτη περιλαμβάνει και στοιχεία έρευνας που έγινε σε μαθητές με αντικείμενο την Αρχαιολογία).

- «Το Δέντρο» (περιοδικό Λόγου και Τέχνης, τεύχος 143-144, με πλούσια, ενδιαφέρουσα και ποικίλη ύλη).

- «Πόρφυρας» (το 117ο τεύχος του εξαιρετικού περιοδικού, μεταξύ της πολύ ενδιαφέρουσας λογοτεχνικής, μουσικολογικής, θεατρολογικής και άλλης ύλης, περιλαμβάνει και το μελέτημα της Σοφί Κοαβόν «Οι μιμίαμβοι του Ηρώνδα κατά τον Καβάφη»).

Υπόσχεση για Μουσείο Σκίτσου

Την ίδρυση Μουσείου Σκίτσου «σκέφτεται» το ΥΠΠΟ, όπως προκύπτει από τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη, με τους σκιτσογράφους που παραχώρησαν εθελοντικά τα έργα τους για την έκδοση «Δώδεκα Σκιτσογράφοι για τον Οδυσσέα Ελύτη - 10 χρόνια μετά», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα δέκα χρόνια από το θάνατο του ποιητή.

Ο Γ. Βουλγαράκης συνάντησε χτες στο γραφείο του τους εννέα από τους δώδεκα σκιτσογράφους, και τους εξέφρασε τις «θερμές ευχαριστίες» του «για την άμεση ανταπόκρισή» τους. Μιλώντας για την ιστορική, καλλιτεχνική και πολιτική αξία του σκίτσου, πρόσθεσε ότι η πολιτεία «δεν έχει εξετάσει, μέχρι στιγμής, επαρκώς το ειδικό βάρος της δημιουργικής αυτής έκφρασης». Το Μουσείο Σκίτσου, κατά το ΥΠΠΟ, «θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ιστορία και τη διαχρονικότητα του ελληνικού σκίτσου» και «θα μπορούσε να λειτουργήσει, υπό προϋποθέσεις, και ως ζωντανός οργανισμός και πόλος έλξης για τη νέα γενιά».

Οι σκιτσογράφοι που παρέστησαν ήταν οι: Ο (δικός μας) Κώστας Γρηγοριάδης, Β. Μητρόπουλος, Σ. Ορνεράκης, Π. Μαραγκός, Π. Ζερβός, Ε. Ξένου, Μ. Κουντούρης, Μ. Τζαμπούρα, Σ. Κουτσαντάς.

Η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών, σε συνεργασία με το Ωδείο «Φίλιππος Νάκας», διοργανώνει ρεσιτάλ κρουστών του Θεοδώρου Μιλκόβ, στις 21/3 (8.30μμ), στην αίθουσα του Ωδείου (Ιπποκράτους 41). Ο ταλαντούχος νεαρός μουσικός θα ερμηνεύσει έργα Θόδ. Αντωνίου, Γ. Βασιλαντωνάκη, Γερ. Βουτσινά, Ανδρ. Ζαφειρόπουλου, Ιάκ. Κονιτόπουλου και Ι. Ξενάκη. Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ