Σάββατο 18 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Γκούτενμπεργκ»: Τόμας Μαν «Ο Ιωσήφ και οι αδελφοί αυτού (Δ΄ τόμος «Ιωσήφ ο τροφοδότης»)» (μετάφραση - σημειώσεις Λευτέρης Αναγνώστου. Το Δ΄ μέρος του σπουδαίου μυθιστορήματος του κορυφαίου Γερμανού συγγραφέα - ένα από τα λογοτεχνικά κειμήλια του 20ού αιώνα - κυκλοφόρησε στη σειρά βιβλίων κλασικής λογοτεχνίας «Orbis Literae»). Στη νέα σειρά ξένης πεζογραφίας των εκδόσεων «Τυπωθήτω» του «Γκούτενμπεργκ» κυκλοφόρησαν: «Ο Σαρόν και η πεθερά, μου» της Παλαιστίνιας καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής Σουάντ Αμίρι (μετάφραση Γιάννα Αναστοπούλου, εισαγωγή Βασίλης Δρουκόπουλος). Κόστο Κόστα «Εκείνοι οι δυο και άλλοι» (μετάφραση, πρόλογος, σημειώσεις Νίκος Αναγνώστου, μυθιστόρημα). Ερεντίζ Ατασού «Ονειρο στην κλιμακτήριο» (πρόλογος, μετάφραση, σημειώσεις Ανθή Καρρά, μυθιστόρημα).

- «Εστία»: Χρήστος Βακαλόπουλος «Η ονειρική υφή της πραγματικότητας (κείμενα για την επικοινωνία και τον πολιτισμό)» (επιμέλεια, επίμετρο Κώστας Λιβιεράτος. Συλλογή διακοσίων κειμένων του αδικοχαμένου κινηματογραφιστή, κριτικού, συγγραφέα, για Ελληνες και ξένους σκηνοθέτες, ηθοποιούς, μουσικούς κλπ.). Μίλαν Κούντερα «Ο πέπλος» (μετάφραση Γιάννης Η. Χάρης. Δοκίμιο για τη λογοτεχνία και τους ερμηνευτικούς «κώδικές» της). Δημήτρης Φύσσας «Πλατεία Λένιν, πρώην Συντάγματος» (σπονδυλωτό μυθιστόρημα). Φαίδων Ταμβακίδης «Αδεια ξενοδοχεία» (διηγήματα).

- «Κέδρος»: Ελλη Παππά «Αποχαιρετισμός στον αιώνα μου» (μελέτη για τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα, που «γέννησε και κατέστρεψε μια μεγάλη και ελπιδοφόρα επανάσταση» και τη «νέα Ρώμη», τις ΗΠΑ, όπου «άρχισε να ακούγεται η βουή των ερινύων που τιμωρούν σκληρά όποιον υπερβαίνει τα μέτρα που η ιστορική λογική επιτρέπει»). Ζακ Λε Γκοφ «Ηρωες και θαυμαστά του μεσαίωνα» (μετάφραση Νίκος Γκοτσίνας. Το έργο αυτό αφορά σ' ένα νέο τομέα της ιστοριογραφίας, τον τομέα του φανταστικού, που κινείται μεταξύ Ιστορίας και μύθων, που μεθερμήνευαν με φανταστικούς «ήρωες» και «θαύματα» τα ακατανόητα από τον μεσαιωνικό άνθρωπο φυσικά και κοινωνικά φαινόμενα. Το βιβλίο κοσμούν έργα τέχνης, φωτογραφίες μεσαιωνικών κτιρίων, αντικειμένων και ταινιών με μεσαιωνική θεματολογία).

- «Ποταμός»: Ευγένιος Δ. Μαθιόπουλος «Η Τέχνη πτεροφυεί εν οδύνη (Η πρόσληψη του νεορομαντισμού στην Ελλάδα)». (Ο καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών, μ' αυτή των 700 σελίδων, εξαιρετική, διαλεκτικής αντίληψης μελέτη του, εξετάζει τους ιστορικούς, κοινωνικούς, ιδεολογοαισθητικούς λόγους της «καθυστερημένης» πρόσληψης των ευρωπαϊκών νεωτερικών εικαστικών τάσεων στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ού αιώνα, από τους Ελληνες καλλιτέχνες, θεωρητικούς και κριτικούς. Η μελέτη περιλαμβάνει πλούσια ξένη και ελληνική βιβλιογραφία, ευρετήριο ονομάτων και φωτογραφίες χαρακτηριστικών έργων διαφόρων αισθητικών τάσεων: προραφαηλισμού, συμβολισμού, αρ νουβό, ιμπρεσιονισμού, μετεμπρεσιονισμού κ.ά.).

- «Κριτική: Ντανιέλ Ερβιόν - Λεζέ, Ζαν-Πολ Βελέν «Κοινωνικές θεωρίες και θρησκεία» (μετάφραση Κωνσταντίνος Τσικερδάκος, επιμέλεια - πρόλογος Νίκη Η. Παπαγεωργίου. Μελέτη για διάφορες φιλοσοφοκοινωνικές θεωρίες και τη στάση τους απέναντι στο θρησκευτικό φαινόμενο). Ροντ Χαγκ - Μάρτιν Χάρορ «Συγκριτική πολιτική και διακυβέρνηση» (μετάφραση Γιώργος Ε. Χρηστίδης, πρόλογος Γιώργος Παγουλάτος. Μελέτη για τις μορφές διακυβέρνησης, συγκρότησης κρατών, τους διεθνείς οργανισμούς και την «πλανητική» οικονομία). Φελίτσιτας φον Σένμπορν «Δαλάι Λάμα (Συμπόνια και σοφία)» (μετάφραση Ευγενία Φωτοπούλου. Συζήτηση του 14ου Δαλάι Λάμα με τη συγγραφέα).

- «Καλειδοσκόπιο»: Λουκία Θεοδώρου - Βασιλική Γκιάτζιου «Βεργίνα (Θησαυροί, μύθοι και ιστορία της Μακεδονικής γης)» (εικονογραφημένη, συνοπτική παρουσίαση των αριστουργηματικών ευρημάτων από τις ανασκαφές του Μανόλη Ανδρόνικου, β΄ έκδοση).

- «Πολύτροπον»: Πιερ Μπουρντιέ «Για την επιστήμη και τις κοινωνικές χρήσεις της» (μετάφραση Μαρία Θανοπούλου - Εύη Βαγγελάτου, επιστημονική επιμέλεια Νίκος Παναγιωτόπουλος, πρόλογος Μαρία Θανοπούλου. Το βιβλίο κυκλοφόρησε σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και περιλαμβάνει δύο κείμενα του Γάλλου κοινωνιολόγου για τη χρήση της επιστήμης από την επιστήμη αλλά και την εξουσία).

- Αδελφοί Κυριακίδη: Ολγα Ν. Δάσιου «Αρχαιολογία και κοινωνία (Η Αρχαιολογία μέσα από την οπτική των εφήβων μαθητών. Αποτύπωση και προεκτάσεις)» (μελέτη για τη σχέση της Αρχαιολογίας με την εκπαίδευση, τις ιδεολογικές και θεωρητικές απόψεις περί Αρχαιολογίας, το σχετικό ρόλο φορέων και του τουρισμού, τη διεξαγωγή και μεθοδολογία των ερευνών. Η μελέτη περιλαμβάνει και στοιχεία έρευνας που έγινε σε μαθητές με αντικείμενο την Αρχαιολογία).

- «Το Δέντρο» (περιοδικό Λόγου και Τέχνης, τεύχος 143-144, με πλούσια, ενδιαφέρουσα και ποικίλη ύλη).

- «Πόρφυρας» (το 117ο τεύχος του εξαιρετικού περιοδικού, μεταξύ της πολύ ενδιαφέρουσας λογοτεχνικής, μουσικολογικής, θεατρολογικής και άλλης ύλης, περιλαμβάνει και το μελέτημα της Σοφί Κοαβόν «Οι μιμίαμβοι του Ηρώνδα κατά τον Καβάφη»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ