ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Δυναμική απάντηση στην αδιαλλαξία

Συνεχίστηκαν και χτες οι μαζικές διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου για τη «Νεανική Απασχόληση»

Από τη μεγάλη χτεσινή διαδήλωση στο Παρίσι

Associated Press

Από τη μεγάλη χτεσινή διαδήλωση στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ.--

Στους δρόμους βγήκαν και χτες χιλιάδες φοιτητές και μαθητές καθώς και εργαζόμενοι στη Γαλλία, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο για την «Νεανική (Πρώτη) Απασχόληση» που προωθεί η κυβέρνηση ντε Βιλπέν και δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να προσλαμβάνουν νέους μέχρι 26 χρόνων και να τους απολύουν, αν το θελήσουν, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση, εντός των πρώτων 2 χρόνων. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα κάνει ακόμη πιο ασύδοτη την εργοδοσία, θα εντείνει την ανασφάλεια, και θα χειροτερεύσει περισσότερο τις, ήδη, ελαστικότατες εργασιακές σχέσεις, ενώ η «διευκόλυνση» των απολύσεων θα επεκταθεί σε όλες τις ηλικίες. Ανοίγει δηλαδή ο δρόμος για περαιτέρω υπόσκαψη της κοινωνικής ασφάλισης και της συνταξιοδότησης και επί της ουσίας, καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις.

Οι διαδηλώσεις ήταν μαζικές, όπως και τις προηγούμενες στους δρόμους του Παρισιού, της Μασσαλίας και άλλων μεγάλων πόλεων, ενώ στο Στρασβούργο πραγματοποιήθηκε καθιστική διαμαρτυρία έξω από τα περιφερειακά γραφεία της ένωσης των εργοδοτών. Στο τέλος της διαδήλωσης του Παρισιού υπήρξαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και μασκοφόρους, οι τελευταίοι μάλιστα πυρπόλησαν πολλά οχήματα και έβαλαν φωτιά σε κατάστημα, η δε Αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε 43 άτομα. Τα συγκεκριμένα επεισόδια και ο τρόπος που εκδηλώθηκαν αφήνουν πολλά ερωτηματικά και δεν αποκλείεται η περίπτωση προβοκάτσιας.

Χτες το βράδυ, εκπρόσωποι των πέντε εργατικών συνδικάτων συμφώνησαν να συναντηθούν σήμερα Παρασκευή με τον Γάλλο πρωθυπουργό ύστερα από το κάλεσμα που απεύθυνε νωρίτερα για μια προσπάθεια επανάληψης του διαλόγου για το νομοσχέδιο για την «Νεανική Απασχόληση». Αρνήθηκαν όμως οποιαδήποτε διαπραγμάτευση αν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο και τόνισαν πως θα χρησιμοποιήσουν τη συνάντηση αυτή, για να προβάλουν τις απαιτήσεις τους. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός ντε Βιλπέν, μιλώντας στους δημοσιογράφους στην πόλη Μετς όπου βρισκόταν, είπε πως ευελπιστεί να συναντηθεί με τα συνδικάτα και τους εργοδότες σύντομα «για να βρούμε απαντήσεις, μαζί, για τις ανησυχίες των νέων ανθρώπων της χώρας μας», ωστόσο έχει επανελειμμένα υποστηρίξει πως θα δεχτεί να συζητήσει την τροποποίηση του νομοσχεδίου, αλλά όχι και την απόσυρσή του.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Λαϊκός ξεσηκωμός

Associated Press

ΚΙΤΟ.--

Δυναμική και μαχητική απάντηση έδωσε το λαϊκό κίνημα του Εκουαδόρ προς την κυβέρνηση του Αλφρέντο Παλάσιο που επιμένει στην καταστολή και τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου - TLC.

Περισσότεροι από 3.000.000 άνθρωποι, εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές, παιδιά, μανάδες, αγρότες και φυσικά ιθαγενείς σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα» αψήφησαν τόσο την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει κηρύξει αρκετές επαρχίες του Εκουαδόρ, τις Ενοπλες Δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί και διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην TLC, που οι διαπραγματεύσεις για τον τελικό γύρο ξεκίνησαν χτες στην Ουάσιγκτον και θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Απρίλη.

Διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες περιοχές της χώρας και ειδικά στις περιοχές που έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η κατάσταση ήταν έκρυθμη καθώς ο Στρατός προχωρούσε σε συλλήψεις και καταστολή. Συνελήφθησαν ακόμη και δήμαρχοι στην επαρχία του Τσιμποράσο που τόλμησαν να διαδηλώσουν παρότι απαγορεύονται οι συναθροίσεις πάνω από 3 ατόμων.

Μετά τη γιγάντια σε όγκο διαδήλωση για το Εκουαδόρ, που συνολικά έχει πληθυσμό λίγο περισσότερα από 12.000.000 που σημαίνει ότι το 1/4 του πληθυσμού ήταν στο δρόμο, ηγετικά στελέχη του λαϊκού κινήματος που είναι και μέλη του Κοινοβουλίου απαίτησαν από την κυβέρνηση να σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία και το δικαίωμα του λαού να απορρίψει την TLC. Επίσης, ο ηγέτης της Συνομοσπονδίας Ιθαγένικων Εθνοτήτων και Λαών, Λουίς Μάκας, δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΗΠΑ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ. - Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θύμισε χτες ξανά το βρώμικο ρόλο που παίζει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός στην ένοπλη σύγκρουση στην Κολομβία. Απήγγειλε την κατηγορία του «ναρκεμπορίου» σε 50 στελέχη των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας (FARC), που ζητάει να εκδοθούν. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους και ο Μανουέλ Μαρουλάντα Βέλεζ, ο ιστορικός ηγέτης της αντάρτικης οργάνωσης, που εδώ και 42 χρόνια είναι στην εμπροσθοφυλακή της πάλης του κολομβιανού λαού για την κοινωνική αλλαγή.

ΡΩΜΗ.- Να αποφεύγουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά την προεκλογική περίοδο στην Ιταλία συμβούλευσε χτες το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τους υπηκόους του που βρίσκονται σ' αυτή τη χώρα. Η συγκεκριμένη προειδοποίηση αναφέρει πως η Ιταλία εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο σοβαρών απειλών από την Αλ Κάιντα και άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων εξαιτίας της συμμετοχής της στις επιθέσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.- Μη δεσμευτικό δημοψήφισμα για την ένταξή της στη ζώνη του ευρώ θα διεξάγει η Ουγγαρία το 2007, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνος Βέρες, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

ΓΙΑΟΥΝΤΕ.- Φόβο για την τύχη πολλών εκ των 127 επιβατών ενός σκάφους που ανετράπη ανοιχτά του λιμανιού Κρίμπι στο δυτικό Καμερούν εξέφραζαν χτες οι τοπικές αρχές. Ως χτες βράδυ η ακτοφυλακή είχε διασώσει μόνον 23 επιζώντες. Το πλοίο αυτό είχε αποπλεύσει από τη γειτονική Νιγηρία και κατευθυνόταν προς την Γκαμπόν.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.- Τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν και 46 τραυματίστηκαν το τελευταίο 48ωρο στο βόρειο τμήμα της σομαλικής πρωτεύουσας σε συγκρούσεις παραστρατιωτικών ομάδων που είναι πιστές σε δύο ισχυρούς επιχειρηματίες.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.- Η Νάτζα αλ Αταρ, που διατέλεσε επί μία 20ετία υπουργός Πολιτισμού, έγινε χτες η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος της Συρίας. Διορίστηκε χτες από τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ στη θέση του δεύτερου αντιπροέδρου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Εισαγγελέας του Βελιγραδίου διέταξε την έκδοση νέου εντάλματος σύλληψης έναντι της χήρας του Μιλόσεβιτς, Μίρα Μάρκοβιτς, επειδή δεν παρουσιάστηκε χτες σε σερβικό δικαστήριο όπου εκδικάζεται υπόθεση για κατάχρηση εξουσίας.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Οι ΗΠΑ «προστατεύουν» τον Καρίλες

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Για «κυνική χρήση των νόμων περί μετανάστευσης» έκανε χτες λόγο η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, αναφερόμενη στη συνεχιζόμενη παραμονή του εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες στις ΗΠΑ χωρίς δίκη: Πρόκειται, ανέφερε, για «μια παρωδία δικαιοσύνης... την ώρα που οι συγγενείς 73 θυμάτων του απαιτούν είτε την έκδοσή του, είτε τη δίκη του».

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ «προστατεύει» τον φυγόδικο Καρίλες και προσπαθεί να αποκρύψει το γεγονός ότι το αίτημά της να εκδοθεί ο Καρίλες αγνοείται επιδεικτικά για πάνω από εννέα μήνες.

Ο Ποσάδα Καρίλες υπήρξε ο εγκέφαλος της βομβιστικής ενέργειας, την 6η του Οκτώβρη 1976, στο αεροσκάφος της εταιρίας «Cubana» που εκτελούσε την πτήση 455, που κόστισε τη ζωή και των 73 επιβαινόντων σε αυτό, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ απορρίπτει το ενδεχόμενο να τον εκδώσει στη Βενεζουέλα, προβάλλοντας το έωλο επιχείρημα ότι κρατείται για πλημμέλημα: Την παραβίαση των νόμων των ΗΠΑ περί μετανάστευσης, λόγω της εισόδου του στο αμερικανικό έδαφος το Μάη του 2005! Αν είναι δυνατόν!

Η πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ουάσιγκτον καυτηρίασε την αμερικανική διγλωσσία όσον αφορά την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αναφερόμενη στην «ατιμωρησία» που επιχειρεί να επιτύχει η κυβέρνηση Μπους για τον Καρίλες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ