Παρασκευή 24 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Δυναμική απάντηση στην αδιαλλαξία

Συνεχίστηκαν και χτες οι μαζικές διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου για τη «Νεανική Απασχόληση»

Από τη μεγάλη χτεσινή διαδήλωση στο Παρίσι

Associated Press

Από τη μεγάλη χτεσινή διαδήλωση στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ.--

Στους δρόμους βγήκαν και χτες χιλιάδες φοιτητές και μαθητές καθώς και εργαζόμενοι στη Γαλλία, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο για την «Νεανική (Πρώτη) Απασχόληση» που προωθεί η κυβέρνηση ντε Βιλπέν και δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να προσλαμβάνουν νέους μέχρι 26 χρόνων και να τους απολύουν, αν το θελήσουν, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση, εντός των πρώτων 2 χρόνων. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα κάνει ακόμη πιο ασύδοτη την εργοδοσία, θα εντείνει την ανασφάλεια, και θα χειροτερεύσει περισσότερο τις, ήδη, ελαστικότατες εργασιακές σχέσεις, ενώ η «διευκόλυνση» των απολύσεων θα επεκταθεί σε όλες τις ηλικίες. Ανοίγει δηλαδή ο δρόμος για περαιτέρω υπόσκαψη της κοινωνικής ασφάλισης και της συνταξιοδότησης και επί της ουσίας, καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις.

Οι διαδηλώσεις ήταν μαζικές, όπως και τις προηγούμενες στους δρόμους του Παρισιού, της Μασσαλίας και άλλων μεγάλων πόλεων, ενώ στο Στρασβούργο πραγματοποιήθηκε καθιστική διαμαρτυρία έξω από τα περιφερειακά γραφεία της ένωσης των εργοδοτών. Στο τέλος της διαδήλωσης του Παρισιού υπήρξαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και μασκοφόρους, οι τελευταίοι μάλιστα πυρπόλησαν πολλά οχήματα και έβαλαν φωτιά σε κατάστημα, η δε Αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε 43 άτομα. Τα συγκεκριμένα επεισόδια και ο τρόπος που εκδηλώθηκαν αφήνουν πολλά ερωτηματικά και δεν αποκλείεται η περίπτωση προβοκάτσιας.

Χτες το βράδυ, εκπρόσωποι των πέντε εργατικών συνδικάτων συμφώνησαν να συναντηθούν σήμερα Παρασκευή με τον Γάλλο πρωθυπουργό ύστερα από το κάλεσμα που απεύθυνε νωρίτερα για μια προσπάθεια επανάληψης του διαλόγου για το νομοσχέδιο για την «Νεανική Απασχόληση». Αρνήθηκαν όμως οποιαδήποτε διαπραγμάτευση αν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο και τόνισαν πως θα χρησιμοποιήσουν τη συνάντηση αυτή, για να προβάλουν τις απαιτήσεις τους. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός ντε Βιλπέν, μιλώντας στους δημοσιογράφους στην πόλη Μετς όπου βρισκόταν, είπε πως ευελπιστεί να συναντηθεί με τα συνδικάτα και τους εργοδότες σύντομα «για να βρούμε απαντήσεις, μαζί, για τις ανησυχίες των νέων ανθρώπων της χώρας μας», ωστόσο έχει επανελειμμένα υποστηρίξει πως θα δεχτεί να συζητήσει την τροποποίηση του νομοσχεδίου, αλλά όχι και την απόσυρσή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ